ΟΗΕ για κλιματική αλλαγή: Οι πόλεις που την τροφοδοτούν μπορούν να δώσουν τη λύση 

ΟΗΕ για κλιματική αλλαγή: Οι πόλεις που την τροφοδοτούν μπορούν να δώσουν τη λύση 

Πώς θα χαλιναγωγηθούν οι εκπομπές ρύπων και θα περιοριστεί η κλιματική αλλαγή - Όλες οι δράσεις. 

Οι πόλεις τροφοδοτούν σε μεγάλο βαθμό τις εκπομπές αερίων που αυξάνουν τη θερμοκρασία του πλανήτη, αλλά μπορούν να διαδραματίσουν επίσης σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο εγγύς μέλλον. Επιστήμονες του ΟΗΕ παρουσίασαν στις 4 Απριλίου τρόπους για να χαλιναγωγηθούν οι εκπομπές και να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή, περιλαμβανομένου ενός κεφαλαίου περί δράσεων τις οποίες μπορούν να προωθήσουν οι πολεοδόμοι.

Στην έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος διαπιστώνεται πως η υποδομή των πόλεων και οι δραστηριότητες σε αυτές προκαλούν περίπου τα δύο τρίτα των σημερινών εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αυτό σημαίνει πως οι πόλεις μπορούν εν δυνάμει «να επιλύσουν τα δύο τρίτα του προβλήματος. Αυτό είναι λόγος ενθουσιασμού», λέει η γεωγράφος του πανεπιστημίου του Yale, Karen Seto, η οποία είναι από τους κύριους συγγραφείς του κεφαλαίου. Πολλές πόλεις έχουν ήδη αναλάβει δράση. Το Λονδίνο έχει επιβάλει τέλη στα πολύ ρυπογόνα οχήματα που κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης και το Παρίσι έχει αποκλείσει τα ντιζελοκίνητα οχήματα.

Άλλες δράσεις
Άλλες δράσεις, που μπορούν να αναλάβουν οι πόλεις, περιλαμβάνουν τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, τον σχεδιασμό δρόμων με τρόπο ώστε να αποφεύγεται η κυκλοφοριακή συμφόρηση, τη φύτευση «πράσινων στεγών» και την ενσωμάτωση περισσότερων πάρκων και δένδρων, που βοηθούν στην εξουδετέρωση κάποιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ βοηθούν επίσης να παραμένουν οι πόλεις πιο δροσερές, αναφέρεται στην έκθεση.

Ο σχεδιασμός για αυξημένη πυκνότητα πληθυσμού και η ενθάρρυνση αυτής της αυξημένης πυκνότητας συνιστώνται για να αποφεύγεται η επέκταση σε αγροτικές και προαστιακές περιοχές, όπου η ενεργειακή απόδοση είναι μικρότερη ενώ καταστρέφονται επίσης φυσικά οικοσυστήματα.

ΟΗΕ, κλιματική αλλαγή

«Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των πόλεων, καθώς θα προσδιοριστεί από μια μαζική αύξηση των παγκόσμιων αστικών πληθυσμών», αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ. Περίπου 55% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε το 2018 σε πόλεις, ένα ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στο 68% μέχρι το 2050 – με τις πόλεις της Ασίας και της Αφρικής να καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις.

Πολιτικές
Φιλικές για το κλίμα πολιτικές στις πόλεις θα βελτιώσουν επίσης τη δημόσια υγεία μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση, αναφέρεται στην έκθεση.
Για να έχει ο κόσμος μια πιθανότητα να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,5 oC πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, οι πόλεις πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα –και η χρηματοδότηση πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, αναφέρεται στην έκθεση.

Το 2020 οι πόλεις ήταν υπεύθυνες για έως και το 72% των παγκόσμιων εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, από 62% που ήταν το ποσοστό αυτό το 2015. Μια επιθετική δράση για το κλίμα θα μπορούσε να εκμηδενίσει τις καθαρές εκπομπές από τις πόλεις μέχρι το 2050. Όμως, αν δεν αναληφθεί δράση, οι εκπομπές από τις πόλεις θα μπορούσαν αντίθετα να διπλασιαστούν μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ΟΗΕ.

[Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube