Ο Mika Hakkinen οδηγεί τη McLaren F1 GTR που κέρδισε στο Le Mans [video]

Ο Mika Hakkinen οδηγεί τη McLaren F1 GTR που κέρδισε στο Le Mans [video]

Το 1995 ο Mika Hakkinen οδηγούσε για τη McLaren, αλλά το μονοθέσιό του δεν ήταν ικανό για νίκη. Αντίθετα, μια άλλη McLaren κέρδισε το Le Mans.

Μετά τους δύο παγκόσμιους τίτλους του το 1998 και το ’99 με τη McLaren, και την επική μάχη για τον τίτλο του 2000 με τον Michael Schumacher τον οποίο κέρδισε τελικά ο Γερμανός με τη Ferrari, ο Mika Hakkinen ένιωσε να έχει χάσει το κίνητρό του για τη Formula 1. Διαβλέποντας την εποχή καθολικής κυριαρχίας του συνδυασμού Schumacher – Ferrari που κράτησε ως και το 2004, ο Hakkinen αποφάσισε να αποχωρήσει από τα GP στο τέλος της σεζόν του 2001.

Δείτε ακόμη Το ανατρεπτικό έπος της McLaren στο Le Mans το ’95 [video]

Το 1995 η McLaren MP4/10 δεν ήταν ικανή για νίκες. Ούτε καν η αναβαθμισμένη MP4/10B (και η C με το φαρδύτερο cockpit που φτιάχτηκε στα μέτρα του Nigel Mansell). Οι προσδοκίες ήταν υψηλές, κυρίως γιατί η ομάδα είχε βγει από την αποτυχημένη συνεργασία με την Peugeot στο κομμάτι των κινητήρων, και ξεκινούσε η εποχή Mercedes. Το αυτοκίνητο είχε ένα πρωτοποριακό μυτερό ρύγχος και ένα μικρό πτερύγιο στην κορυφή του airbox. Αλλά αποδείχτηκε ότι είχε ένα εγγενές πρόβλημα υποστροφής το οποίο δεν μπορούσε να διορθωθεί με το set-up χωρίς θυσίες στη συνολική απόδοση. Ενώ και ο γερμανικός κινητήρας, αν και δυνατός, ήταν αξιόπιστος. Ο Hakkinen κατάφερε μόλις δύο φορές να ανέβει στο podium, περνώντας όλη τη σεζόν σε έναν ρόλο κομπάρσου, πίσω από τις Benetton, Williams και Ferrari.

Δείτε ακόμη Η γοητεία της McLaren F1 LM σε όλη της τη λεπτομέρεια [video]

Σε ένα άλλο πεδίο μάχης ωστόσο η McLaren τα πήγαινε πολύ καλύτερα: Στο Le Mans, όπου συμμετείχε με την F1 GTR  της κατηγορίας GT1. Το αυτοκίνητο #59 που οδηγούσαν οι JJ Lehto, Yannick Dalmas και Masanori Sekiya πήρε τη νίκη στον θρυλικό 24ωρο αγώνα. Ήταν η πρώτη νίκη Ιάπωνα και Φιλανδού οδηγού. Το αυτοκίνητο ήταν τόσο καλό, που οι McLaren F1 GTR είχαν καταλάβει συνολικά τις 4 από τις 5 πρώτες θέσεις της τελικής κατάταξης.

Δείτε ακόμη McLaren F1 GTR Longtail

Ο Hakkinen πήρε τους τίτλους του με McLaren-Mercedes. Μετά την «συνταξιοδότηση» του, έχει διατηρήσει στενότατες σχέσεις και με τις δύο εταιρείες με τις οποίες έχει συνεργαστεί σε διαφημίσεις αυτοκινήτων, καμπάνιες για την οδική ασφάλεια και άλλα. Σήμερα, ο 49χρονος Hakkinen είναι πρεσβευτής του brand McLaren. Οπότε πολύ λογικά αυτόν κάλεσε η εταιρεία να οδηγήσει στην Laguna Seca το αυτοκίνητο που κέρδισε το Le Mans το ’95. Έστω κι αν τον V12 κινητήρα της McLaren F1 είχε φτιάξει η BMW. Το event διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Monterey Car Week. Δεν πίεσε πολύ, αλλά όσο χρειαζόταν για να απολαύσουμε αυτό το υπέροχο αυτοκίνητο και τον συγκλονιστικό ήχο του κινητήρα και της μετάδοσης. Με χειροκίνητο κιβώτιο, παρακαλώ.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube