Ο Joe Biden θεσπίζει αυστηρά όρια ρύπων για να πριμοδοτήσει τα EV

Ο Joe Biden θεσπίζει αυστηρά όρια ρύπων για να πριμοδοτήσει τα EV

Στόχος των αυστηρότερων μέτρων για τους ρύπους είναι μέσα στην επόμενη δεκαετία, τα 2 στα 3 αυτοκίνητα που πωλούνται στις ΗΠΑ να είναι ηλεκτρικά. 

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) πρότεινε την Τετάρτη σαρωτικές μειώσεις εκπομπών ρύπων για τα νέα αυτοκίνητα και φορτηγά μέχρι το 2032. 

Η πρόταση, εάν οριστικοποιηθεί, αντιπροσωπεύει το πιο επιθετικό σχέδιο μείωσης των εκπομπών ρύπων οχημάτων στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα, που απαιτεί ετήσιες μειώσεις της μέσης ρύπανσης κατά 13% και μείωση 56% στις προβλεπόμενες μέσες εκπομπές του στόλου μέχρι το 2026. Η EPA προτείνει επίσης νέα αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών για φορτηγά μεσαίου και βαρέως τύπου έως το 2032.

Επί της ουσίας είναι μια κίνηση που πριμοδοτεί την πώληση ηλεκτρικών αυτοκινήτων με τους ειδικούς να σημειώνουν πως μέσα στην επόμενη δεκαετία, δύο στα τρία οχήματα που θα πωλούνται στις ΗΠΑ θα είναι ηλεκτρικά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ O Joe Biden δεν πιστεύει σε τίποτε άλλο πέραν της ηλεκτροκίνησης

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι η πολιτεία κινείται γρήγορα προκειμένου να οριστικοποιήσει τους νέους κανόνες μέχρι τις αρχές του 2024, ώστε να είναι πολύ πιο δύσκολο για ένα μελλοντικό Κογκρέσο ή πρόεδρο να τους ανατρέψει. 

Να θυμίσουμε πως ο Πρόεδρος Barack Obama είχε θεσπίσει αρχικά σημαντικές μειώσεις ρύπων έως το 2025, αλλά ο Πρόεδρος Donald Trump τις πήρε πίσω. Τώρα ο Πρόεδρος Biden θέλει να φέρει ξανά σε ισχύ τους αυστηρούς αυτούς κανονισμούς. 

Ο John Bozzella, Διευθύνων Σύμβουλος της Alliance for Automotive Innovation που εκπροσωπεί τη General Motors, τη Volkswagen, την Toyota και άλλους κατασκευαστές, σημείωσε πως «παράγοντες όπως οι υποδομές φόρτισης, οι αλυσίδες εφοδιασμού, το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και η ανθεκτικότητά του στην αυξημένη ζήτηση, η διαθεσιμότητα καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα και κρίσιμων ορυκτών, θα καθορίσουν εάν τα πρότυπα που θέλει να θεσπίσει η EPA είναι επιτεύξιμα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ O Τζο Μπάιντεν δοκιμάζει το ηλεκτρικό Ford F-150 Lightning [video]

Η πρόταση είναι σαφώς πιο φιλόδοξη από τον στόχο του Προέδρου Joe Biden, που υποστηρίζεται από αυτοκινητοβιομηχανίες και επιδιώκει το 50% των νέων οχημάτων έως το 2030 να είναι ηλεκτρικά οχήματα ή plug-in υβριδικά.

Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους στην αυτοκινητοβιομηχανία, το συνδικάτο United Auto Workers, το οποίο έχει εκφράσει αντιρρήσεις στα νέα μέτρα μιλώντας για απώλεια θέσεων εργασίας από τη μετάβαση στα EV, δήλωσε ότι θα επανεξετάσει την πρόταση της EPA.

Σύμφωνα με την πρόταση της EPA, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προβλέπεται να παράγουν 60% EV μέχρι το 2030 και 67% έως το 2032 για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Να σημειώσουμε ότι το 2022, μόλις το 5,8% των οχημάτων που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ ήταν ηλεκτρικά.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube