O Felipe Massa θα διεκδικήσει στα δικαστήρια το πρωτάθλημα του 2008

O Felipe Massa θα διεκδικήσει στα δικαστήρια το πρωτάθλημα του 2008

Το σκάνδαλο με το «ατύχημα» του Nelson Piquet jr. στη Σιγκαπούρη και πώς μπορεί να αλλάξει τα αποτελέσματα του πρωταθλήματος Formula 1 του 2008, 15 χρόνια μετά.

Felipe Massa

Ο Felipe Massa φαίνεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα της Formula 1 του 2008, το οποίο και είχε χάσει για μόλις ένα βαθμό από τον Lewis Hamilton.

Ο Βραζιλιάνος φαίνεται να προχώρησε σε αυτή τη σκέψη μετά τα πρόσφατα σχόλια του Bernie Ecclestone, ο οποίος έδωσε μια νέα οπτική για το Grand Prix της Σιγκαπούρης του 2008 που αποδείχτηκε εξαιρετικά κρίσιμο για τον Massa και το πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς.

Όλοι θυμόμαστε το «κατ' εντολή ατύχημα» του Nelson Piquet Jr., το οποίο έβγαλε στην πίστα το αυτοκίνητο ασφαλείας για να βοηθήσει τον τότε ομόσταυλό του οδηγό της Renault, Fernando Alonso, να κερδίσει τον αγώνα.

Nelson Piquet Jr.
To «στημένο» ατύχημα του Nelson Piquet Jr. στη Σιγκαπούρη το 2008 μπορεί να δώσει τον τίτλο στον Massa 15 χρόνια μετά; 

Σε εκείνον τον αγώνα το αυτοκίνητο ασφαλείας προκάλεσε ένα λανθασμένο pitstop από τους μηχανικούς της Ferrari του Massa, με τον Βραζιλιάνο να τερματίζει 13ος, ενώ ο Hamilton πήρε την τρίτη θέση.

Σαν αποτέλεσμα, η διαφορά βαθμών σε εκείνο τον αγώνα, έφτασε μέχρι το τέλος της σεζόν με τον Massa να χάνει τον τίτλο από τον Hamilton για μόλις ένα βαθμό στη Βραζιλία. 

Το σκάνδαλο με το «ατύχημα» του Nelson Piquet Jr. αποκαλύφθηκε την επόμενη χρονιά, με αποτέλεσμα τον διετή αποκλεισμό της Renault και την τιμωρία του τότε επικεφαλής της ομάδας Flavio Briatore.

Εκείνη την εποχή, ο Massa ζήτησε από τη FIA να ακυρώσει το αποτέλεσμα του Grand Prix της Σιγκαπούρης, αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό καθώς με βάση τον κανονισμό αυτό δεν μπορούσε να γίνει μετά την τελετή απονομής των επάθλων.

Ωστόσο, ο Massa πιστεύει ότι υπάρχουν λόγοι να επανεξεταστούν τα πράγματα για άλλη μια φορά μετά τα πρόσφατα σχόλια από τον Ecclestone που αποκάλυψε ότι ο ίδιος και η FIA γνώριζαν την παραβίαση των κανόνων πριν από το τέλος της σεζόν του 2008 και πριν την τελετή απονομής. Θα μπορούσαν έτσι να είχαν ακυρώσει το αποτέλεσμα της Σιγκαπούρης. 

Σε μια συνέντευξη στην ιστοσελίδα F1-Insider τον περασμένο μήνα, ο Ecclestone είπε ότι ο ίδιος και ο τότε πρόεδρος της FIA, Max Mosley, γνώριζαν την κατάσταση «κατά τη διάρκεια της σεζόν του 2008».

«Αποφασίσαμε να μην κάνουμε τίποτα. Θέλαμε να προστατεύσουμε το άθλημα και να το σώσουμε από ένα τεράστιο σκάνδαλο. Τότε, υπήρχε ένας κανόνας ότι η κατάταξη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα δεν μπορεί να αλλάξει μετά την τελετή απονομής των βραβείων της FIA . Έτσι ο Hamilton έγινε πρωταθλητής και όλα ξεχάστηκαν. Είχαμε έγκαιρα αρκετές πληροφορίες για να διερευνήσουμε το θέμα. Σύμφωνα με το καταστατικό, θα έπρεπε να είχαμε ακυρώσει τον αγώνα στη Σιγκαπούρη υπό αυτές τις συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι πρωταθλητής για το 2008 θα ήταν ο Massa», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ecclestone. 

Με βάση αυτές τις δηλώσεις λοιπόν του Ecclestone, ο Massa ελπίζει να δικαιωθεί αν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Μένει να δούμε αν 15 χρόνια μετά ο Βραζιλιάνος θα θελήσει να το κάνει. 

Δείτε παρακάτω το βίντεο με το περίφημο «Crashgate» του Nelson Piquet Jr.!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube