Το υδρογονοκίνητο Hyundai ix35 στην αγορά

Το υδρογονοκίνητο Hyundai ix35 στην αγορά

Η Hyundai ανακοίνωσε την τιμή του ix35 με την ενεργειακή κυψέλη υδρογόνου, το οποίο άρχισε να πωλείται κανονικά στη βρετανική αγορά.

Η τιμή του Hyundai ix35 Fuel Cell καθορίστηκε στις 53.105 στερλίνες, που αντιστοιχούν σε 71.912 ευρώ και οι αγοραστές του επωφελούνται από μια έκπτωση 20.300 ευρώ χάρη στο πρόγραμμα HyFive.

Το πρόγραμμα αυτό, μια κοινοπραξία των Honda, BMW. Daimler, Toyota και Hyundai, έχει σκοπό να φέρει 110 υδρογονοκίνητα οχήματα στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Ως μέρος του προγράμματος HyFive αναπτύσσεται ένα δίκτυο πρατηρίων ανεφοδιασμού σε υδρογόνο, που θα εξυπηρετούν τους πρώτους κατόχους αυτοκινήτων με ενεργειακές κυψέλες.

Το Hyundai ix35 Fuel Cell κινείται από ένα ηλεκτρικό μοτέρ 136 PS και έχει τελική ταχύτητα 160 km/h. Οι δύο δεξαμενές υδρογόνου συνολικής χωρητικότητας 5,64 kg δίνουν αυτονομία της τάξης των 600 km ανάμεσα σε δύο ανεφοδιασμούς και η ενεργειακή κυψέλη μπορεί να ξεκινά αξιόπιστα ακόμα και σε θερμοκρασία -25 βαθμών Κελσίου. Η ενέργεια για την εξυπηρέτηση άμεσων αναγκών (π.χ. απότομη επιτάχυνση) αποθηκεύεται σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου πολυμερούς 24 kW που έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με την LG Chemical.

To ix35 Fuel Cell πρωτομπήκε σε πειραματική χρήση το 2013 και 9 αυτοκίνητα κυκλοφορούν σήμερα στη Βρετανία. Τώρα διατίθεται κανονικά στην αγορά, αν και αναμένεται να παραμείνει μάλλον περιθωριακό λόγω της πολύ νέας τεχνολογίας του. 

Αν και το συμβατικό ix35 θα αντικατασταθεί από το νέο Tucson το ερχόμενο φθινόπωρο, το ix35 Fuel Cell θα συνεχίσει να πωλείται.

Θα αποκτήσει μάλιστα και ανταγωνισμό, καθώς το υδρογονοκίνητο Toyota Mirai θα διατεθεί στη βρετανική αγορά αυτό το καλοκαίρι, με τιμή γύρω στα 81.000 ευρώ.

Η Mercedes-Benz ήδη προσφέρει μια υδρογονοκίνητη έκδοση της B-Class στην κεντρική Ευρώπη.

Η BMW είναι πιθανό να προσφέρει τεχνολογία ενεργειακών κυψελών στο τρίτο της μοντέλο της σειράς i, το i5, ενώ η Honda έχει ανακοινώσει μια προσωρινή ημερομηνία διάθεσης του FCEV, μέσα στο 2016.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube