Suzuki: πληθώρα νέων μοντέλων μέχρι το 2018

Suzuki: πληθώρα νέων μοντέλων μέχρι το 2018

Η Suzuki αποφάσισε να βγάλει στην παραγωγή από το 2018 το ιδιόρρυθμο μικρό crossover iM-4. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2017, αναμένεται το νέο Swift Sport, ενώ προηγουμένως, το 2016 θα έχει παρουσιαστεί και το νέο «mega Swift» χάτσμπακ.

Η διοίκηση της Suzuki αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως στην παραγωγή του εκκεντρικού μίνι crossover iM-4. Θα καταφθάσει το 2018 με τιμή που αναμένεται να ξεκινά από τα €12.000 και θα είναι προσθιοκίνητο αλλά και τετρακίνητο. Το νέο iM-4 θα κινεί μια γκάμα από ατμοσφαιρικούς αλλά και τούρμπο βενζινοκινητήρες.

Το iM-4 παρουσιάστηκε ως πρωτότυπο στην Έκθεση της Γενεύης, τον περασμένο Μάρτιο και αναμένεται να συμπληρώσει τη γκάμα της Suzuki στα αυτοκίνητα πόλης μαζί με το Celerio. Θα είναι δηλαδή ένα μίνι crossover με μοναδικό επί της ουσίας ανταγωνιστή το Fiat Panda 4x4. Πρόκειται για μια προσθήκη στην γκάμα της Suzuki που διαρκώς επεκτείνεται και όχι για τον αντικαταστάτη του αειθαλούς Jimny, όπως υπέθεσαν κάποια αρχικά. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι είναι μόλις 2mm μακρύτερο από το Jimny. Το οποίο Jimny (που κυκλοφορεί από το 1998 και εξακολουθεί να κάνει καλές πωλήσεις) θα παραμείνει στην κυκλοφορία τουλάχιστον μέχρι το 2018. Τότε αναμένεται να αντικατασταθεί από ένα σκληροτράχηλο τετρακίνητο με πλαίσιο τύπου σκάλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το iM-4 είναι σχεδόν έτοιμο για να ξεκινήσει η παραγωγή του, ενώ στιλιστικά θα γίνουν ελάχιστες αλλαγές από το κόνσεπτ της Γενεύης. Το iM-4 σχεδιάστηκε ώστε να έχει πολύ λίγες ομοιότητες με την υπόλοιπη γκάμα της Suzuki. Εντούτοις αντλεί έμπνευση από την παράδοση της εταιρείας. Υπάρχουν σαφείς αναφορές  στου κουπέ SC 100 Whizzkid της δεκαετίας του 70, προφανώς σε μια πιο...φουσκωμένη μεταφορά. Κάτω από το καπό θα υπάρχει ένας ατμοσφαιρικός βενζίνης 1,2 λίτρων Dualjet και ένας ολοκαίνουργιος 1000άρης τούρμπο. Μάλιστα η Suzuki δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσφέρει και μια υβριδική έκδοση.

Μέχρι τότε όμως η Suzuki σχεδιάζει να λανσάρει νέο Swift και Swift Sport, μέσα στο 2017. Το νέο Swift θα έχει διαστάσεις πολύ κοντά σε αυτές του υπάρχοντος μοντέλου, αλλά θα είναι σημαντικά ελαφρύτερο, ενώ το Swift Sport θα κερδίσει 10 με 15 επιπλέον ίππους. Πάντως δεν πρόκειται να «ανέβει» κατηγορία και να ανταγωνιστεί αυτοκίνητα όπως το Fiesta ST.

Πάντως το iM-4 δεν είναι το μοναδικό κόνσεπτ της Suzuki που πήρε έγκριση για μαζική παραγωγή. Το iK-2 κέρδισε επίσης την εύνοια των αφεντικών της εταιρείας και αναμένεται να μπει στη γραμμή παραγωγής τον Ιανουάριο του 2016. Θα είναι ένα χάτσμπακ ελαφρώς μεγαλύτερο από το Swift και - όπως λένε στη Suzuki – θα επιλύει όλα τα προβλήματα για τα οποία παραπονιούνται οι υποψήφιοι αγοραστές του υπάρχοντος Swift, με κυριότερο τους περιορισμένους χώρους για τους πίσω επιβάτες και το σχετικά μικρό πορτμπαγκάζ. Και αυτό θα χρησιμοποιεί τον 1.2 Dualjet και πιθανόν μια υπερκυβισμένη έκδοση του 1.0 τούρμπο στην crossover εκδοχή του iX-4.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube