Renault 5: Δεν θα αντικαταστήσει τα Clio και Zoé

Renault 5: Δεν θα αντικαταστήσει τα Clio και Zoé

Οι σχεδιαστές της Renault μιλούν για την επερχόμενη διεύρυνση της γκάμας πεντάθυρων σουπερμίνι.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο σχεδιασμού της Renault, Gilles Vidal, η έκδοση παραγωγής του ηλεκτρικού Renault 5 Prototype δεν θα αποτελέσει αντικαταστάτη του συμβατικού Clio ή του ηλεκτρικού Zoé, παρότι όλα τους ανήκουν στην κατηγορία των πεντάθυρων σουπερμίνι (B-Segment).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Groupe Renault: To R5 επιστρέφει σε ηλεκτρικό [video]

Πιο συγκεκριμένα, ο Gilles Vidal δήλωσε στο Autocar: «Τώρα είναι η στιγμή να εξετάσουμε τα μοντέλα που έχουμε προς το παρόν. Το Renault 5 δεν προορίζεται για αντικαταστάτης του Clio, αλλά υπάρχουν ερωτήματα για το Clio και το Captur - τι πρεσβεύουν και τι σύστημα κίνησης θα πρέπει να χρησιμοποιούν ανάλογα με τους περιορισμούς που ισχύουν σε κάθε χώρα - και αυτό αλλάζει κάθε μήνα. Πρέπει να μπορείς να προσαρμόζεσαι σε οτιδήποτε γίνεται με το παγκόσμιο στρατηγικό πλάνο του ομίλου και τα διαφορετικά συστήματα κίνησης.»

Βέβαια, σχετικά με το μέλλον των γαλλικών σουπερμίνι που φαίνονται να πληθαίνουν, ο Gilles Vidal είπε: «Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν αυτό το νέο μοντέλο θα αντικαταστήσει κάποιο άλλο, όμως αν κοιτάξουμε την κατηγορία B-Segment θα φτάσουμε σε ένα σημείο που θα έχουμε πολλά μοντέλα, οπότε κάποια θα εξαφανιστούν. Δεν μπορώ να πω ποια θα είναι αυτά σε αυτή τη φάση.»

Renault

Ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος σχεδιασμού ολόκληρου του Groupe Renault, Laurens van den Acker, δήλωσε: «Είναι αυτό το τέλος του Zoé; Η απάντηση είναι αρνητική γιατί το Zoé είναι το πρώτο σε πωλήσεις ηλεκτρικό μοντέλο στην Ευρώπη. Οπότε, θα ήταν αφελές να καταργήσουμε μοντέλα που είναι best-seller στην κατηγορία τους. Η αποστολή για το 5 είναι να γίνει το δημοφιλές ηλεκτρικό αυτοκίνητο του μέλλοντος, και πραγματικά χρειάζεται να γίνει δημοφιλές. Εκεί είναι που η Renault είναι πιο δυνατή.»

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της έκδοσης παραγωγής του Renault 5 Prototype, η γαλλική φίρμα ήταν φειδωλή με τις πληροφορίες κατά την παρουσίαση του πρωτοτύπου, καθώς γνωρίζουμε μόνο ότι βασίζεται στην ηλεκτρική της πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί και από άλλα μοντέλα στο μέλλον. 

Η πέμπτη γενιά του Clio έκανε πρεμιέρα το 2019 ενώ εκτός από κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, διατίθεται και σε υβριδική έκδοση E-Tech. Αντίστοιχα, το Zoé πρωτοπαρουσιάστηκε το 2012 και έκτοτε έχει δεχθεί πολλαπλές αναβαθμίσεις με σημαντικότερη την ανανέωση του 2019. Δεδομένου του ότι τα δύο μοντέλα αλλά και το επερχόμενο Renault 5 είναι πεντάθυρα σουπερμίνι, η εξίσωση που καλείται να λύσει η γαλλική φίρμα είναι δύσκολη. Θεωρητικά το Zoé θα μπορούσε να σταματήσει να διατίθεται στο τέλος της ζωής της σημερινής γενιάς, όμως σε κάποια φάση ακόμα και το Clio θα πρέπει να μεταβεί σε αμιγώς ηλεκτρική πλατφόρμα.

Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζουμε ότι από τα επτά νέα ηλεκτρικά μοντέλα παραγωγής που θα παρουσιάσει η Renault μέχρι το 2025, τα δύο θα είναι σουπερμίνι. Το ένα από αυτά είναι σίγουρα το Renault 5, και το άλλο ίσως είναι το φημολογούμενο και πιο προσιτό Renault 4. Αν αυτό επιβεβαιωθεί τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο σύνθετα με τέσσερις μνηστήρες στην κατηγορία B-Segment από την ίδια εταιρεία.

[Πηγή: Autocar]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube