Νέο Tata Nexon EV: Ηλεκτρικό SUV χαμηλού κόστους

Νέο Tata Nexon EV: Ηλεκτρικό SUV χαμηλού κόστους

Προορισμένο να πωλείται μόνο σε 22 ινδικές πόλεις, το Tata Nexon EV ξεκινά την εμπορική καριέρα του από τις 17.700 ευρώ.

Ασφυκτιώντας από τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η Ινδία σιγά σιγά στρέφεται προς την ηλεκτροκίνηση. Μέχρις στιγμής, η παρουσία των EV στη μεγάλη αυτή ασιατική χώρα περιοριζόταν σε rickshaws και μερικά micro-cars, αλλά πλέον η τοπική προσφορά σε αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών επεκτείνεται και στα SUV.

Αυτή που βλέπετε είναι η ηλεκτρική έκδοση του Tata Nexon, η οποία θα λανσαριστεί εμπορικά τον Ιανουάριο του 2020 και χρησιμοποιεί την τεχνολογία Ziptron που εξελίχτηκε από τον εθνικό κατασκευαστή.

Tata Nexon EV

Το Nexon EV διαθέτει ηλεκτρομοτέρ 129 ίππων με ροπή 245 Nm και είναι ικανό να επιτύχει χρόνο 9,9” στο σπριντ των 0-100 km/h και 4,6” στο 0-60 km/h. Τροφοδοτείται από μια μέτρια σε χωρητικότητα μπαταρία ιόντων λιθίου 30,2 kWh που, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, πετυχαίνει περισσότερα από 300 km αυτονομίας. Υπόσχεση που φαίνεται ωστόσο πολύ αισιόδοξη, καθώς προϋποθέτει πολύ χαμηλή μέση κατανάλωση, 10 kWh/100 km.

Tata Nexon EV

Με φειδώ διαμορφωμένο, το ινδικό SUV διατίθεται σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή για ηλεκτρικό αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας. Ξεκινά από τα 1,4 εκατ. ρουπίες (περίπου 17.700 ευρώ) και ξεπερνά τα 1,7 εκατ. ρουπίες (περίπου 21.500 ευρώ) ανάλογα με την έκδοση. Οι μελλοντικοί πελάτες μπορούν ήδη να το προ-παραγγείλουν έναντι προκαταβολής ίσης με 266 ευρώ. 

Tata Nexon EV

Αρχικά, η Tata θα επικεντρωθεί στην εμπορία του Nexon EV κατά προτεραιότητα σε 22 «μικρο-αγορές» που αντιστοιχούν στις μεγαλύτερες πόλεις της Ινδίας. Δηλαδή σε 48 εκθέσεις σε μια χώρα που έχει 1,34 δισεκατομμύρια κατοίκους.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι η θερμική εκδοχή του Nexon λανσαρίστηκε το 2014 ως ένα μικρό σπορ crossover. Το 2017, η Tata που σημειωτέον είναι ιδιοκτήτρια της Jaguar Land Rover, έφερε το 2017 το Nexon μαζί με την μπερλίνα σουπερμίνι Tigor στο Σαλόνι της Γενεύης, σφυγμομετρώντας τις διαθέσεις του κοινού. Οπότε δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε μια ευρωπαϊκή εκδοχή του Nexo EV να κάνει ντεμπούτο για την Tata στη Γηραιά Ήπειρο στο εγγύς μέλλον.

Tata Nexon EV

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube