Νέο Subaru Forester: Τέρμα τούρμπο, ντίζελ και χειροκίνητο σασμάν! [video]

Νέο Subaru Forester: Τέρμα τούρμπο, ντίζελ και χειροκίνητο σασμάν! [video]

Ο εξηλεκτρισμός του νέου Subaru Forester έρχεται να σημάνει το τέλος του ντίζελ και των μοντέλων επιδόσεων από την γκάμα του ιαπωνικού SUV.

Το Subaru Forester θα επιστρέψει στη βενζίνη, αποκλειστικά με ατμοσφαιρική αναπνοή, όταν η νέα γκάμα της πέμπτης γενιάς θα λανσαριστεί εμπορικά στην Ευρώπη. 

Και θα είναι η πρώτη φορά από το 2010 που η Subaru θα είναι χωρίς ντίζελ Forester στην γκάμα της στην Ευρώπη, ενώ η απουσία ενός υπερτροφοδοτούμενου βενζινοκίνητου μοντέλου βάζει τέλος σε μια σειρά μοντέλων επιδόσεων, με επίκεντρο τις παραλλαγές που ξεκίνησαν με το Forester S-Turbo το 1997.

Το χειροκίνητο σασμάν επίσης θα λείπει από τη νέα γκάμα του Forester, η οποία θα διατίθεται αποκλειστικά με το τελευταίο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων Linearronic (CVT) της Subaru.

subaru forester 2019

Μιλώντας στο αυστραλέζικο motoring κατά το λανσάρισμα του ολοκαίνουριου Forester στην Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Subaru Australia, Colin Christie, δήλωσε ότι ο αναπροσανατολισμός της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας προς στην ηλεκτροκίνηση για ορισμένα παγκόσμια μοντέλα σημαίνει και την εξομάλυνση της γκάμας κινητήρων εσωτερικής καύσης.

«Δεν πιστεύω ότι θα δούμε ένα άλλο πετρελαιοκίνητο Forester», ανέφερε ο Christie. «Η κίνηση προς την ηλεκτροκίνηση σημαίνει ότι θα έχουμε ένα υβριδικό Forester στην αγορά μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και ένα δεύτερο υβριδικό μοντέλο λίγο αργότερα, στις αρχές του 2020».

subaru forester 2019

Ο Christie ανέφερε την αυξανόμενη αντιπάθεια στα αυτοκίνητα με κινητήρα ντίζελ στην Ευρώπη ως περαιτέρω αιτιολόγηση για την κατάργηση του Boxer Diesel. Το φιάσκο της εταιρείας με την παραβίαση τις εκπομπών ρύπων ήταν ακόμη ένα καρφί στο φέρετρο των Subaru ντίζελ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: Subaru Forester 2.0D CVT

«Όλα τα πράγματα που συμβαίνουν στην Ευρώπη γύρω από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, η Subaru τα είδε ως ευκαιρία για το Forester», συνέχισε. «Έχει νόημα να φέρουμε αυτό το είδος μοντέλων [υβριδικό και ηλεκτρικό] στη θέση του ντίζελ -είναι μέρος της τελικής μας κίνησης προς την ηλεκτρική και εναλλακτική ισχύ».

subaru forester 2019

Αντί ενός τουρμποντίζελ, η βελτιωμένη γκάμα του Subaru Forester 2018 θα πλαισιωθεί από ένα ελαφρύ υβριδικό σύστημα κίνησης με το όνομα e-BOXER, με θερμικό μέρος ένα δίλιτρο βενζινοκινητήρα, όταν λανσαριστεί στο τέλος του 2019.

subaru forester 2019

Σύμφωνα με τη Subaru, ο βενζινοκινητήρας και ο ηλεκτροκινητήρας του e-BOXER θα μεταβάλλουν το ποσοστό συμμετοχής τους ανάλογα με τις συνθήκες, με τη λειτουργία της ηλεκτρικής υποβοήθησης να μπορεί να μεταφέρει ροπή γρήγορα και σε συνδυασμό με την τεχνολογία ασφαλείας EyeSight.

Το ίδιο υβριδικό σύστημα e-BOXER αναμένεται ότι θα είναι επίσης διαθέσιμο στο ανανεωμένο Subaru XV ή το νέο Outback μέσα στους επόμενους 18 έως 24 μήνες.

«Έχει νόημα ότι τα υβριδικά μοντέλα μας είναι σε συνδυασμούς που όλοι γνωρίζουν και καταλαβαίνουν και όχι ένα εντελώς αυτόνομο προϊόν», συνέχισε ο Christie. «Έχουμε ένα επαναφορτιζόμενο υβριδικό μοντέλο που θα πάει στην αμερικανική αγορά σύντομα, αλλά τι σημαίνει αυτό για τον υπόλοιπο κόσμο δεν είμαστε αυτή τη στιγμή έτοιμοι να το πούμε».

«Εάν τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα απέχουν μόνο λίγα χρόνια από τα ελαφρά υβριδικά [e-BOXER], τότε θα μπορούσαμε να κινηθούμε από τις ήπιες υβριδικές παραλλαγές κατευθείαν σε ηλεκτρικό μοντέλο σε κάποια χρονική στιγμή», συμπέρανε.

subaru forester 2019

Δυστυχώς για τους οπαδούς του σπορτίφ Forester XT, η ηλεκτρική ισχύ της Subaru σηματοδοτεί επίσης το τέλος του υπερτροφοδοτούμενου βενζινοκινητήρα. Έτσι, η υφιστάμενη πιο σπορ έκδοση του Forester με τον 4κύλινδρο δίλιτρο τούρμπο των 241 PS που έκανε 0-100 km/h σε 7,5” θα δώσει τη θέση της σε ένα ατμοσφαιρικό 2,5λιτρο μοντέλο. Αυτό, με άμεσο ψεκασμό και απόδοση 185 PS και επιπλέον βάρος 20 kg, δεν θα λέγαμε ότι θα βάζει φωτιά στο δρόμο.

subaru forester 2019

«Το XT είναι ένα υπέροχο αυτοκίνητο -ένα εμβληματικό κομμάτι για την γκάμα του Forester -και προφανώς είμαστε λυπημένοι που το βλέπουμε να μας αφήνει», δήλωσε ο Christie. «Αλλά ο όγκος των πωλήσεών του δεν ήταν και τεράστιος, τελικά. Η πολιτική τώρα είναι να προχωρήσουμε στην ηλεκτροκίνηση και δεν σχεδιάζουμε να φέρουμε πίσω το XT που γνωρίζω».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube