Το νέο «πάτωμα» των Peugeot-Citroen [video]

Το νέο «πάτωμα» των Peugeot-Citroen [video]

Στην Ημέρα Καινοτομίας που διοργάνωσε ο Όμιλος PSA παρουσιάστηκε το πάτωμα που θα χρησιμοποιεί η επόμενη γενιά αυτοκινήτων της Peugeot και της Citroen. Ονομάζεται EMP2, δηλαδή «Efficient Modular Platform 2», με σημαντικότερα χαρακτηριστικά της την προσαρμοστικότητα και το χαμηλό βάρος.

Το τελευταίο εξασφαλίζεται από την εκτενή χρήση αλουμινίου και συνθετικών υλικών που εξοικονομούν περίπου 70 kg βάρους, μειώνοντας αντίστοιχα κατανάλωση και εκπομπές ρύπων. Στην οικονομία συμβάλλει ακόμη η μελετημένη αεροδυναμική του πατώματος αλλά και «ενεργές» γρίλιες του εμπρός προφυλακτήρα. Το «παρών» θα δίνουν τεχνολογίες που έχουμε γνωρίσει στα ήδη υπάρχοντα μοντέλα του ομίλου όπως το σύστημα stop-start και η ηλεκτρική υποβοήθηση του τιμονιού.

Αυτό που δίνει στην πλατφόρμα ΕΜΡ2 τον χαρακτηρισμό «modular» (μτφ.: συναρμολογούμενη, σπονδυλωτή) είναι το πίσω μέρος του πατώματος που δίνει τη δυνατότητα εύκολης προσαρμογής της σε διαφορετικά αμαξώματα. Στις εκδόσεις που προορίζονται για μοντέλα σεντάν και MPV το τελευταίο κομμάτι της είναι μεγαλύτερο, αυξάνει το μεταξόνιο και μεγαλώνει τον πίσω πρόβολο, ενώ αντίστοιχα προσαρμόζεται και η θέση οδήγησης. Έτσι το πάτωμα που θα χρησιμοποιείται σε ένα μεγάλο SUV θα είναι σε μεγάλο βαθμό ίδιο με ενός χαμηλού κουπέ με τους τροχούς στα άκρα του αμαξώματος, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό σε κόστος παραγωγής. Η αρχιτεκτονική της πίσω ανάρτησης θα είναι ημιάκαμπτος άξονας ή μια διάταξη πολλαπλών συνδέσμων, αναλόγως μοντέλου, ενώ εμπρός θα υπάρχουν σε κάθε περίπτωση γόνατα McPherson.

Τα πρώτα μοντέλα παραγωγής που θα χρησιμοποιούν την EMP2 είναι ο αντικαταστάτης του Peugeot 308 και η επόμενη Citroen C4 Picasso, που θα παρουσιαστούν πριν τα τέλη του 2013. Μακροπρόθεσμα, τουλάχιστον τα μισά από τα αυτοκίνητα που θα παράγει ο όμιλος θα βασίζονται σε αυτή την πλατφόρμα.

Δείτε κάθε λεπτομέρεια της νέας πλατφόρμας στο βίντεο και τις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube