Νέο, εξηλεκτρισμένο Suzuki Grand Vitara [video]

Νέο, εξηλεκτρισμένο Suzuki Grand Vitara [video]

Με το Suzuki Grand Vitara, οι Ιάπωνες βαφτίζουν με το ιστορικό εμπορικό όνομα ένα νέο εξηλεκτρισμένο SUV σχεδιασμένο ειδικά για την Ινδία και τις αναδυόμενες αγορές.

Η ιαπωνική εταιρεία με το νέο Suzuki Grand Vitara συνεχίζει με την προϊοντική επίθεση της που της επιτρέπει να επιβεβαιώσει εκ νέου τη δεσπόζουσα θέση της σε μία από τις κύριες αναδυόμενες αγορές. Μιλάμε φυσικά για την Ινδία, μια χώρα στην οποία η Suzuki μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι η φίρμα αναφοράς στα αυτοκίνητα, μιας και κυριαρχεί στα στοιχεία των πωλήσεων. 

Τον τελευταίο καιρό, η Suzuki έχει αποκαλύψει μια μακρά λίστα νέων μοντέλων ή για να είμαστε ακριβέστεροι ανανεωμένων, μιας και στη συντριπτική πλειονότητά τους πρόκειται περί τέτοιων. Ωστόσο, υπάρχουν και εντελώς νέα μοντέλα, όπως το τελευταίο λανσάρισμα της εταιρείας που είναι το νέο Suzuki Grand Vitara που βλέπετε.

Το νέο Suzuki Grand Vitara θα κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις της Maruti-Suzuki στην Ινδία και πιο συγκεκριμένα στο Bidadi της Karnataka.

Ο Ιάπωνας κατασκευαστής με την κίνησή του αυτή επανέκδωσε μια εμπορική ονομασία που θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ως «ιστορική» για να βαφτίσει το νέο SUV του με το οποίο θέλει να κατακτήσει την ινδική αγορά. Και δεν μιλάμε μόνο για τη μεγάλη αυτή χώρα, αφού τα σχέδια των Ιαπώνων για το νέο Suzuki Grand Vitara ξεπερνούν κατά πολύ τα ινδικά σύνορα. Η εταιρεία ελπίζει να προχωρήσει και σε εξαγωγές σε άλλες χώρες της περιοχής.

Νέο, εξηλεκτρισμένο Suzuki Grand Vitara 2023
Είναι πολύ πιθανό, ύστερα από μια ματιά στις φωτογραφίες που δημοσίευσε η Suzuki, να μας δημιουργηθεί ένα οικείο συναίσθημα. Κάτι λογικό και αναμενόμενο, καθώς το μοντέλο συνδέεται στενά με το νέο Toyota Urban Cruiser Hyryder. Ωστόσο, η Suzuki προσπάθησε να διαφοροποιήσει το SUV της όσο το δυνατόν περισσότερο για να αποφύγει να μιλήσει για μια απλή αλλαγή σημάτων μέσω της οποίας θα διευρύνει την προσφορά των μοντέλων της.

Το εμπρός μέρος του νέου Suzuki Grand Vitara ξεχωρίζει με τη μεγάλη μάσκα όπου φιλοξενείται ο ευμεγέθης λογότυπος της φίρμας. Η γρίλια συνδέεται με το γκρουπ των φαναριών, τεχνολογίας LED, μέσω διακοσμήσεων που προσθέτουν προσωπικότητα στο αυτοκίνητο. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το σχήμα του καπό. Η πλάγια όψη του αυτοκινήτου αναδεικνύει την ουσία ενός SUV με πλαστικά πρόσθετα που προστατεύουν χαμηλά την καροσερί και με ράγες οροφής.

Νέο, εξηλεκτρισμένο Suzuki Grand Vitara 2023
Ολοκληρώνοντας την περιήγησή μας στο εξωτερικό με το πίσω μέρος, χωρίς αμφιβολία το κύριο αισθητικό σημείο είναι τα λεπτά φώτα με την οριζόντια διάταξη και η ενοποίησή τους με ένα φωτεινό ζωνάρι που έρχεται για να ενισχύσει την αίσθηση του πλάτους. Αλλά επίσης και μια ακόμα λεπτή κάθετη διάταξη φώτων μέσα σε ειδικά διαμορφωμένες φούσκες στα άκρα του πίσω μέρους που επίσης προσθέτουν ρώμη και πλάτος. 

Περνώντας στο εσωτερικό του νέου Suzuki Grand Vitara θα συναντήσουμε ένα πολύ ενδιαφέρον περιβάλλον. Και πάλι βέβαια, θα πρέπει να αναφερθούμε στη (μη) σύνδεση που υπάρχει με το μοντέλο της Toyota. Το νέο SUV της Suzuki διαθέτει νέες επιλογές εξατομίκευσης και φινιρίσματα για την καμπίνα επιβατών.

Νέο, εξηλεκτρισμένο Suzuki Grand Vitara 2023

Το «νευραλγικό κέντρο» στο εσωτερικό του νέου Suzuki Grand Vitara είναι μια κεντρική οθόνη αφής με διαγώνιο εννέα 9 ιντσών. Βασικό στοιχείο για τον χειρισμό του συστήματος infotainment. Στις πιο πλούσια εξοπλισμένες εκδόσεις, αυτή η οθόνη συνδυάζεται με ψηφιακό πίνακα οργάνων 7” και head-up display. Ο κατάλογος των συστημάτων εξοπλισμού ασφαλείας είναι εξίσου πλήρης, διαθέτοντας μεταξύ άλλων έξι αερόσακους (εμπρός, πλευρικοί και κουρτίνα), ESP, έλεγχο κατάβασης και αισθητήρα πίεσης ελαστικών.

Όσον αφορά το μηχανολογικό κομμάτι, το νέο Suzuki Grand Vitara ποντάρει χωρίς κόμπλεξ στον εξηλεκτρισμό. Η βασική έκδοση συντίθεται από έναν βενζινοκινητήρα 1,5 λίτρων VVT Dual Jet, εξηλεκτρισμένο με ήπια υβριδική 12βολτη τεχνολογία (MHEV). Αυτό το σύστημα κίνησης αποδίδει μέγιστη ισχύ 102 ίππων και μέγιστη ροπή 135 Nm. Μπορεί δε να συνδυαστεί με χειροκίνητο κιβώτιο πέντε σχέσεων ή αυτόματο 6άρι σασμάν και διατίθεται με κίνηση στους εμπρός τροχούς και με τετρακίνηση AllGrip.

Νέο, εξηλεκτρισμένο Suzuki Grand Vitara 2023

Ο πιο ενδιαφέρον κινητήρας για τους λάτρεις της βιώσιμης μετακίνησης είναι μια αυτοφορτιζόμενη υβριδική έκδοση (HEV) που αποτελείται από έναν βενζινοκινητήρα και έναν μικρό ηλεκτροκινητήρα. Η συνολική απόδοσή της φτάνει τους 116 ίππους και τα 141 Nm. Συνδυάζεται δε με αυτόματο κιβώτιο e-CVT και διατίθεται αποκλειστικά ως προσθιοκίνητο. Χάρη μάλιστα σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου μεγαλύτερης χωρητικότητας, μπορεί να επιτύχει 100% ηλεκτρική λειτουργία, ειδικά σε αστικό περιβάλλον.

Πότε θα το δουν οι Ινδοί στις τους αντιπροσωπείες; Το εμπορικό λανσάρισμα του νέου Suzuki Grand Vitara θα πραγματοποιηθεί μέσα τις επόμενες εβδομάδες. Θα κυκλοφορήσει αρχικά στην Ινδία, ενώ αργότερα θα ανοίξει το βιβλίο παραγγελιών του και σε άλλες αγορές. Προς το παρόν είναι άγνωστο ποια θα είναι η τιμή του.

Το νέο Suzuki Grand Vitara θα κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις της Maruti-Suzuki στην Ινδία και πιο συγκεκριμένα στο Bidadi της Karnataka. Μεταξύ των βασικών αντιπάλων του στις αναδυόμενες αγορές θα είναι το Škoda Kushaq, το KIA Seltos και το Hyundai Creta.

[Πηγή Maruti-Suzuki]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube