Νέα Mercedes-Benz S-Class: Αποκάλυψη [videos]

Νέα Mercedes-Benz S-Class: Αποκάλυψη [videos]

Η 4θυρη W222 ή αλλιώς νέα S-Class αποκαλύφθηκε επίσημα και αναμένεται να καταφτάσει στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο.

Η ολοκαίνουργια Mercedes-Benz S-Class στοχεύει να συνεχίσει την παραδοσιακή νομή της κατηγορίας των 4θυρων πολυτελών μεγάλων αυτοκινήτων από τη γερμανική εταιρεία με την τεχνολογική υπεροχή της που συνδυάζεται με άνεση, χώρους, αποδοτικότητα, ασφάλεια, ποιότητα και συνδεσιμότητα.

Με προγραμματισμένη άφιξη στην ελληνική αγορά τον Σεπτέμβριο, η νέα ναυαρχίδα της Mercedes-Benz είναι επιφορτισμένη με την αντικατάσταση όχι ενός, αλλά δύο διαφορετικών μοντέλων και μάλιστα σε όλη την γκάμα τους.
Από τη μία, νέα S-Class εξελίχτηκε για να αναλάβει το ρόλο της προηγούμενης γενιάς S-Class που βρίσκεται στο προσκήνιο από το 2007. Από την άλλη καλείται να αναπληρώσει το κενό που άφησε η Maybach με τις λιμουζίνες 57 και 62, απ’ όταν κατέβασε ρολά.

Αποκαλύπτοντας τη σημαντικότητα αυτής της S-Class, το αφεντικό της Mercedes-Benz, Ντίτερ Τσέτσε, της φόρτωσε στην πλάτη, ούτε λίγο ούτε πολύ, τουλάχιστον πέντε διαφορετικά μοντέλα: Σεντάν με κοντό μεταξόνιο, σεντάν με μακρύ μεταξόνιο, σεντάν με... πολύ μακρύ μεταξόνιο, κουπέ και καμπριολέ.

Εξέλιξη και όχι επανάσταση
Στιλιστικά, η νέα S-Class, εξελιγμένη υπό την κωδική εσωτερική ονομασία W222, είναι περισσότερο μια εξέλιξη παρά μια επανάσταση στο είδος της, αντιπροσωπεύοντας μια σαφή αναβάθμιση του προηγούμενου μοντέλου παρά μια νέα εκκίνηση από λευκό χαρτί.

Επιδεικνύει ολοφάνερα την κληρονομία  αυτή σε πολλούς τομείς, ωστόσο η έντεχνη φροντίδα που έχει επιδειχτεί στο εξωτερικό είναι ικανή να δώσει μια μοντέρνα γοητεία. Ο υπεύθυνος σχεδιασμού της Mercedes-Benz, Γκάρντεν Βάγκνερ, αποδίδει στη νέα S-Class «περισσότερα ευγενή χαρακτηριστικά στην εικόνα της» απ’ ό,τι η προκάτοχός της.
Συνεχίζοντας μια τάση που έχουμε δει σε όλες τις πρόσφατες Mercedes-Benz, που νικούν κατά κράτος στην αεροδυναμική απόδοση τους προκατόχους τους, αυτό το μεγάλο σεντάν δηλώνει ότι έχει πετύχει ένα ιδιαίτερα χαμηλό συντελεστή οπισθέλκουσας που φτάνει το 0,24Cd.

Η νέα S-Class επιδεικνύει με καμάρι την παραδοσιακή μάσκα με μπόλικο παραπάνω χρώμιο, το μεγαλύτερο πλάτος της, αλλά και τη μεγαλύτερη σημασία που έχει για τη γερμανική εταιρεία σε σχέση με κάθε άλλο μοντέλο της. Άλλα σχεδιαστικά στοιχεία άξια μνείας είναι τα μεγαλύτερα φανάρια, με πιο χαρακτηριστικά εσωτερικά γραφικά και 56 διαφορετικά LED, τον ογκώδη εμπρός προφυλακτήρα, το πιο πομπέ καπό του πορτμπαγκάζ, το λιγότερο προτεταμένο τόξο των θόλων και μια σχεδιαστική ακμή που ξεκινά από την πίσω μύτη των φαναριών, διασχίζει φτερά και πόρτες, για να πέσει σβήνοντας λίγο χαμηλότερα πάνω από το τόξο του πίσω θόλου.

Εξέλιξη και στα εσώρουχα
Κάτω από τις αστραφτερές λαμαρίνες, όπως και σε πολλά άλλα στοιχεία της νέας S-Class, συναντάμε μια εξέλιξη των μηχανικών μερών της προκατόχου της. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός που αφορά κυρίως τα ηλεκτρονικά είναι φρέσκος και πάντως περιλαμβάνει μερικά ιδιαίτερα ενδιαφέροντα νέα στοιχεία ασφάλειας.

Αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μια φωτεινή προέκταση των πόρπης της ζώνης ασφαλείας και αερόσακους μέσα στον ιμάντα της ζώνης για τους πίσω επιβάτες. Υπάρχουν και μοντέλα με προαιρετικά ανακλινόμενη πλάτη στα πίσω καθίσματα, αλλά και αερόσακο μέσα στο έδρανο που είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να εμποδίζει το «φαινόμενο του υποβρυχίου», δηλαδή να γλιστρήσει ο επιβάτης προς τα εμπρός, περνώντας κάτω από τη ζώνη σε περίπτωση σύγκρουσης.

Πολλά από τις αλλαγές και την εξέλιξη έγιναν με στόχο να βελτιώσουν την άνεση στο πίσω κάθισμα, καθώς η ασιατική αγορά για τα παραδοσιακά πολυτελή σεντάν βαίνει αυξανόμενα σημαντική. Ο χώρος στην καμπίνα είναι σαφώς μεγαλύτερος από την προηγούμενη S-Class και στοιχεία εξοπλισμού όπως ο εκτεινόμενος βραχίονας των ζωνών ασφαλείας που ανασηκώνονται ηλεκτρονικά χρησιμεύει για να δώσει αυτό που η Mercedes-Benz αποκαλεί «αίσθηση πολυτέλειας».

Σημαντικές προσπάθειες έχουν γίνει επίσης για να διασφαλίσουν την ησυχία στην καμπίνα. Κάτι που επετεύχθη όχι μόνο μέσω της ηχομόνωσης, αλλά και μέσω των δομικών στοιχείων και των στοιχείων της ανάρτησης, που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν ειδικά για να μειώσουν το θόρυβο, τους κραδασμούς και την τραχύτητα. Πλέγματα για απόσβεση των κραδασμών και ηχομονωτικά υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρο το αυτοκίνητο, ενώ για περισσότερο αθόρυβη καμπίνα, τα υλικά και τα συστήματα στεγανοποίησης των θυρών και των παραθύρων έχουν αναβαθμιστεί για να εξαφανίσουν αεροδυναμικούς θορύβους και το θόρυβο κύλισης.

Για το μοντέλο με το μακρύ μεταξόνιο, η νέα S-Class χρησιμοποιεί το ίδιο μεταξόνιο των 3,165 m με της προκατόχου της. Όσον αφορά τις διαστάσεις, η νέα S-Class είναι 2,1 cm μακρύτερη, 2,9 πιο φαρδιά και 1,1 ψηλότερη, φτάνοντας τα 5,246 x 1,899 x 1,491 m. H προσθήκη των νέων πίσω καθισμάτων με την έξτρα λειτουργία της ανάκλισης μείωσε το πορτμπαγκάζ κατά 30 lt, στα 530.

Πώς δενότανε τ’ ατσάλι
Η Mercedes αύξησε τη χρήση ελαφρών υλικών που χρησιμοποιούνται για τη δομή της νέας S-Class σε μια προσπάθεια να μειώσει το βάρος του αυτοκινήτου. Το σύνολο του εξωτερικού περιβλήματος, περιλαμβανομένης της οροφής, είναι πλέον από αλουμίνιο. Αντίθετα στην εσωτερική δομή γίνεται χρήση ενός μεγαλύτερου ποσοστού χάλυβα διαμορφωμένου εν θερμώ, αλλά με δαιφορετικά πάχη στη θέση των πολλών πονταρισμένων (κολλημένων) ελασμάτων. Μια τεχνική που εξοικονομεί βάρος, καθώς έτσι χρησιμοποιείται λιγότερο ατσάλι.
Με βάρος 1.900 kg, η S350 BlueTEC κατεβαίνει κατά 20 kg σε σχέση με την προκάτοχό της, ενώ την ίδια στιγμή η Mercedes-Benz μιλά για εκτόξευση της στρεπτικής ακαμψίας του αυτοκινήτου.

Στο κομμάτι των κινητήρων θα είναι διαθέσιμα τα... πάντα: Βενζινοκινητήρες, υβριδικοί συνδυασμοί με βενζινοκινητήρα/ ηλεκτροκινητήρα, ντίζελ και υβριδικά ντίζελοηλεκτρικά. Και οι τέσσερις συνδυασμοί θα συνδυάζονται με τη σειρά τους με 7άρι αυτόματο σασμάν, μια αναβαθμισμένη εκδοχή αυτού από το προηγούμενο μοντέλο, για την οποία η Mercedes δηλώνει ότι θα προσφέρει πιο ομαλή, γρήγορη και διαισθητική λειτουργία αλλαγής σχέσεων.
 
Μεταξύ των κινητήρων που αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα, ξεχωρίζουμε τον 3λιτρο V6 ντίζελ με τα  257 PS που φορά η S350 BlueTEC και τον 2,1λιτρο ντίζελ με τα 207 PS που συνδυάζεται με ηλεκτροκινητήρα 20 kW και αποδίδει συνδυαστική ισχύ 231 PS και φορά η S300 BlueTEC Hybrid. Αυτός ο ντιζελοηλεκτρικός συνδυασμός έχει και το χαμηλότερο αεροδυναμικό συντελεστή, που πέφτει από το 0,24Cd της γκάμας στο 0,23Cd, πετυχαίνοντας εκπομπές CO2 μόλις 115 g/km.

Στα βενζινοκίνητα μοντέλα, σχεδιάζεται η αναβάθμιση του υφιστάμενου διτούρμπινου 4,7λιτρου V8 που θα αποδίδει 20 PS παραπάνω από τον προκάτοχό του, φτάνοντας τα 455 PS στην S500. Ακόμη σχεδιάζεται μια επαναφορτιζόμενη υβριδική S-Class για το 2015 που θα εκπέμπει CO2 μόλις 75 g/km.

Έρχονται κι οι AMG
Ύστερα από την αποκάλυψη της νέας Mercedes-Benz S-Class σειρά παίρνει το δεύτερο κορυφαίο μοντέλο της, η S63 AMG. Όπως και η προκάτοχός της θα διατίθεται με 543 ή 570 PS, σε σύνδεσμο με έξτρα πακέτο επιδόσεων. Η S63 AMG θα διατίθεται με πίσω κίνηση ή με τετρακίνηση (4MATIC).

Άλλο ένα ενδιαφέρον μοντέλο θα είναι η S400 Hybrid που θα χρησιμοποιεί μια αναβαθμισμένη εκδοχή του ατμοσφαιρικού 3,5λιτρου βενζινοκινητήρα V6 σε συνδυασμό με ηλεκτροκινητήρα 20 kW και συνδυαστική ισχύ 325 PS, μια αύξηση 25 ίππων σε σχέση με την παλιά S400 Hybrid.

Το 2014, η Mercedes-Benz θα εμπλουτίσει την γκάμα της νέας S-Class με μια νέα S600. Αυτή θα χρησιμοποιεί μια αναβαθμισμένη έκδοση του διτούρμπινου 5,5λιτρου V12 που αναμένεται να αποδίδει γύρω από τα 540 PS. H κορυφαία S-Class θα είναι η S65 AMG που θα φορά ένα 6λιτρο μοτέρ με 620 PS.

Και για να κλείσουμε με τα μοτέρ, τον επόμενο χρόνο προγραμματίζεται η νέα S500 Plug-In Hybrid, που κατά τον Τόμας Βέμπερ, υπεύθυνο Έρευνας και Εξέλιξης της Mercedes-Benz, θα πετυχαίνει μέση κατανάλωση κατά EU λιγότερο από 4 lt/100 km!

Μπουντουάρ με ρόδες
Το κορυφαίο στοιχείο κατά την άποψή μας ανάμεσα στη λίστα των τεχνολογικών καινοτομιών που μπορούν να εξοπλίσουν τη νέα S-Class είναι αυτό που η Mercedes-Benz ονομάζει σύστημα Magic Body Control (MBC). Διατιθέμενο έξτρα, το MBC χρησιμοποιεί κάμερες τοποθετημένες πάνω στο παρμπρίζ για να «σκανάρουν» το δρόμο και να ανιχνεύουν την ανωμαλίες του οδοστρώματος και στη συνέχεια να ρυθμίζουν αυτόματα τα χαρακτηριστικά απόσβεσης της ανάρτησης, περιορίζοντας τι κινήσεις του αμαξώματος, βελτιώνοντας τον έλεγχο της κλίσης και του βουτήγματος, βελτιώνοντας έτσι συνολικά την άνεση της κύλισης.
 
Ανάμεσα στους νεωτερισμούς στην καμπίνα, ξεχωρίζουμε το ζεύγος των 12,3ιντσων οθονών TFT στο ταμπλό, όπου η μια απεικονίζει τον πίνακα οργάνων, ενώ η άλλη λειτουργεί ως οθόνη πολυμέσων, δορυφορική πλοήγηση και οθόνη ρυθμίσεων. Επιπλέον δυνατότητα στην άνεση της καμπίνας δίνει το νέο κλιματιστικό σύστημα ελέγχου Thermatronic που μπορεί να φλιτράρει... ιούς, σκόνη και γύρη.

Στον τομέα του εξοπλισμού υπάρχουν μυριάδες στοιχεία διαθέσιμα, όπως το πακέτο Comfort που κάνει το κάθισμα να μιμείται διαδικασία μασάζ, η νυχτερινή όραση, το αυτόματα προσαρμόσιμο cruise control, το ηχοσύστημα με τα 24 ηχεία και τον ενσωματωμένο... ψεκαστήρα που ψεκάζει αρώματα στην καμπίνα!

Η νέα Mercedes-Benz S-Class αναμένεται στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο με εκτιμώμενη τιμή εκκίνησης τα €90.000.

[πηγή Mercedes-Benz]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube