Νέα BMW X5: Επίσημη παρουσίαση [video]

Νέα BMW X5: Επίσημη παρουσίαση [video]

Η 3η γενιά του πολυτελούς SUV της BMW κάνει στροφή προς την οικονομία και το περιβάλλον και θα είναι για πρώτη φορά διαθέσιμη με 4κύλινδρo μοτέρ και δικίνητη έκδοση.

Η νέα BMW X5 θα διαθέτει για πρώτη φορά στην γκάμα έναν 4κύλινδρο 2λιτρο ντίζελ κινητήρα και προαιρετικά θα μπορεί να παραγγελθεί με κίνηση μόνο στους πίσω τροχούς. Η έκδοση που θα προκύψει από αυτόν τον συνδυασμό θα ονομάζεται sDrive25d και σύμφωνα με την γερμανική εταιρεία, η συγκεκριμένη έκδοση, που θα είναι διαθέσιμη στην αγορά από τον Δεκέμβριο του 2013, θα εξασφαλίζει στο θηριώδη SUV μέση κατανάλωση 5,7 lt/100 km και μόλις 149 gr/km εκπομπές CO2.

Η απόφαση της βαυαρικής φίρμας να τοποθετήσει 4κύλινδρο μοτέρ κάτω από το καπό της νέας Χ5 είναι ξεκάθαρα απάντηση στην Mercedes-Benz που έκανε το ίδιο στην τελευταία M-Class. Ωστόσο, η απόφαση να δημιουργήσει έκδοση με κίνηση στους δυο μόνο τροχούς είναι πρωτιά για την κατηγορία των μεγάλων SUV.

Η νέα Χ5 θα παρουσιαστεί επίσημα στο κοινό στην Διεθνή Έκθεση της Φρανκφούρτης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με τις πωλήσεις στη γερμανική αγορά να ξεκινούν το Νοέμβριο και σταδιακά να επεκτείνονται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

Σχεδιασμένη από την αρχή, η νέα Χ5 διατηρεί τη φιλοσοφία της απερχόμενης γενιάς και την εκφράζει με έναν πιο δυναμικό και μοντέρνο στιλ. Ο εμπρός προφυλακτήρας απέκτησε περισσότερο όγκο, η γρίλια νέα εμφάνιση και τα φώτα είναι πλέον τεχνολογίας LED. Με μήκος 4,88 m, πλάτος 1,93 m και ύψος 1,76 m, η νέα Χ5 είναι περίπου 3 πόντους μακρύτερη, 5 πλατύτερη και 1,5 πόντο ψηλότερη από το απερχόμενο μοντέλο. Το μεταξόνιο παρέμεινε στα 2,93 m, καθώς το νέο μοντέλο βασίζεται σε μια τροποποιημένη και βελτιωμένη έκδοση του πατώματος της προηγούμενης Χ5, με την βαυαρική φίρμα να τονίζει ότι έχει περικόψει το βάρος της νέας Χ5 κατά 80 κιλά.

Όσον αφορά την καμπίνα, έγιναν προσπάθειες να αποκτήσει ακόμα πιο πολυτελή χαρακτήρα εισάγοντας αρκετά νέα στοιχεία από τα νεότερα μοντέλα της βαυαρικής φίρμας. Οι υποψήφιοι αγοραστές θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής διαφορετικών πίσω καθισμάτων. Ενός σταθερού, στο οποίο η πλάτη θα αναδιπλώνεται σε αναλογία 40/20/40, και ενός νέου που θα αναδιπλώνεται σε αναλογία 70/30 και θα είναι συρόμενο ώστε να ελευθερώνει χώρο για την προσθήκη μιας 3ης σειράς καθισμάτων. Η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ αυξήθηκε κατά 30 λίτρα και πλέον φθάνει τα 650 λίτρα. Με την αναδίπλωση της πίσω σειράς καθισμάτων η χωρητικότητά του αυξάνεται στα 1.870 λίτρα.

Η λίστα προαιρετικού εξοπλισμού θα είναι μακριά και θα περιλαμβάνει από head up display και σύστημα νυχτερινής όρασης για την εντόπιση ανθρώπων και ζώων που διέρχονται το δρόμο, μέχρι αναγνώριση των πινακίδων, σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος και κάμερες παρκαρίσματος που θα καλύπτουν κάθε γωνία και πλαϊνό του αυτοκινήτου. Το αναβαθμισμένο σύστημα πολυμέσων θα προσφέρει πλήρη πρόσβαση στο internet, ειδικές εφαρμογές για χρήση του Facebook και του Twitter και σύστημα φωνητικών εντολών για την αποστολή e-mail και μηνυμάτων.

Το πλαίσιο ακολουθεί τη φιλοσοφία της απερχόμενης Χ5 με ανάρτηση διπλών ψαλιδιών εμπρός και πολλαπλών συνδέσμων πίσω. Οι πιο πλούσιες εκδόσεις θα έχουν ενεργή αερανάρτηση με τρία προγράμματα λειτουργίας -Comfort, Dynamic και Professional- και το σύστημα Dynamic Performance Control της X6, σε μια βελτιωμένη εκδοχή του, το οποίο θα τοποθετηθεί και στην δεύτερη γενιά της X6 που θα παρουσιαστεί το 2014.

Αρχικά η νέα Χ5 θα λανσαριστεί με τρία μοτέρ. Όλες οι εκδόσεις θα εφοδιάζονται με μια βελτιωμένη έκδοση του αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων, το οποίο συνεισφέρει μαζί με το σύστημα stop/start στη βελτίωση των επιδόσεων και στην χαμηλότερη κατανάλωση. Όλοι οι κινητήρες καλύπτουν τις προδιαγραφές Euro 6 που θα τεθούν σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 2014.

Βασική έκδοση τους πρώτους μήνες θα είναι η τετρακίνητη xDrive30d, με τον 3λιτρο 6κύλινδρο σε σειρά ντίζελ τεχνολογίας TwinPower Turbo. Το συγκεκριμένο μοτέρ αποδίδει 258 PS και ροπή 57,1 kgm, ενώ η μέση κατανάλωσή του είναι 6,2 lt/100 km και οι εκπομπές CO2 162 gr/km. Η συγκεκριμένη έκδοση επιταχύνει στα 100 km/h σε 6,9’’ και έχει τελική ταχύτητα 230 km/h. Την αρχική γκάμα ολοκληρώνουν ο τούρμπο V8 βενζινοκινητήρας των 4,4 λίτρων της xDrive50i που αποδίδει 450 PS και ο 3λιτρος ντίζελ της xDrive30d με τα 258 PS. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο 3λιτρος 6κύλινδρος ντίζελ της σπορ έκδοσης xDrive M50d, με τα τρία τούρμπο και ιπποδύναμη 381 PS. Σύμφωνα με την BMW η συγκεκριμένη έκδοση χρειάζεται μόλις 5,3’’ για το 0-100 km/h και η ταχύτητά της περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h. Παράλληλα η μέση κατανάλωση είναι 6,7 lt/100 km και οι εκπομπές CO2 177 gr/km.

Τρία ακόμα μοτέρ θα προστεθούν στην γκάμα τον Δεκέμβριο, με πρώτο και καλύτερο το 2λιτρο 4κύλινδρο ντίζελ που προαναφέραμε, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος τόσο σε τετρακίνητη όσο και σε δικίνητη έκδοση. Θα προστεθούν ακόμα η ντίζελ xDrive40d με 313 PS και η βενζινοκίνητη xDrive35i με 306 PS. Η BMW δεν έχει ανακοινώσει ακόμα της προθέσεις της για τον διάδοχο της κορυφαίας X5 M, αλλά εικάζουμε ότι θα παρουσιαστεί μέσα στο 2014 μαζί με την αντίστοιχη έκδοση της X6 M, ενώ με το βλέμμα στραμμένο έντονα στην αγορά των ΗΠΑ, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως μέσα στην επόμενη διετία η νέα X5 θα αποκτήσει και μια υβριδική έκδοση.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube