Νέα Audi Q8 e-tron και Q8 e-tron Sportback [video]

Νέα Audi Q8 e-tron και Q8 e-tron Sportback [video]

Tα Αudi e-tron και e-tron Sportback ανανεώθηκαν εσωτερικά και εξωτερικά, απέκτησαν μεγαλύτερη αυτονομία που αγγίζει τα 600 km και μετονομάστηκαν σε Q8 e-tron Q8 e-tron Sportback.

To e-tron είναι το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο μαζικής παραγωγής της Audi και λανσαρίστηκε το 2019. Έκτοτε, η Audi έχει προσθέσει στο πορτοφόλιο της τα e-tron GT και Q4 e-tron και μέχρι το 2025, σκοπεύει να διαθέτει στην γκάμα της συνολικά τουλάχιστον 20 ηλεκτρικά μοντέλα.

Έτσι, όταν έφτασε η ώρα της ανανέωσης για το e-tron, ο κατασκευαστής άδραξε την ευκαιρία να του αλλάξει την ονομασία σε Q8 e-tron, κάνοντας έτσι πιο κατανοητή την νομενκλατούρα της ηλεκτρικής του γκάμας.

Εξωτερικά, το Q8 e-tron απέκτησε νέα γρίλια σύμφωνη με τη σύγχρονη σχεδιαστική γλώσσα της Audi και μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα στο εμπρός μέρος, ενώ στο πίσω μέρος ο διαχύτης είναι επίσης ανασχεδιασμένος. Πέρα από το αισθητικό κομμάτι η Audi έκανε και επεμβάσεις ουσίας βελτιώνοντας την αεροδυναμική του μοντέλου της. Για το SUV ο συντελεστής οπισθέλκουσας μειώθηκε από το 0,28 στο 0,27 και για το Sportback από το 0,26 στο 0,24.

Audi Q8 e-tron

Περνώντας στο εσωτερικό οι αλλαγές περιορίζονται σε νέες ταπετσαρίες και συνδυασμούς χρωμάτων, με το ηλεκτρικό SUV να διατηρεί την διάταξη με τις τρεις οθόνες στο ταμπλό. Μία για τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και δύο στο κέντρο του ταμπλό για το infotainment και τα λοιπά συστήματα του αυτοκινήτου. 

Επιπλέον, σε Ευρώπη και ΗΠΑ τo νέο SUV θα είναι πιστοποιημένο για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, καθώς η Audi έχει κάνει ευρεία χρήση ανακυκλωμένων υλικών στην καμπίνα και στα υλικά για την ηχομόνωσή της.

Οι σημαντικότερες αλλαγές για το Q8 e-tron βρίσκονται κάτω από το καπό. H ωφέλιμη χωρητικότητα της μπαταρίας της βασικής έκδοσης «50» έχει αυξηθεί κατά 29% φτάνοντας τις 89 kWh. Ως αποτέλεσμα, η αυτονομία του αυξήθηκε από τα 341 km στα 491 km για το SUV, με την αυτονομία του Sportback να φτάνει πλέον τα 505 km.

Audi Q8 e-tron

Έπειτα, οι ισχυρότερες εκδόσεις συνεργάζονται με μια μεγαλύτερη μπαταρία ωφέλιμης χωρητικότητας 106 kWh. Στην περίπτωση του Q8 55 e-tron χαρίζει 582 km αυτονομίας, ενώ στο Sportback προσφέρει 600 km αυτονομίας. Όσο για το κορυφαίο στη γκάμα SQ8 e-tron που χρησιμοποιεί τρία ηλεκτρικά μοτέρ, η Audi υπόσχεται 494 km αυτονομίας για το SUV και 513 km για το Sportback.

Για το Q8 50 e-tron η μέγιστη ισχύς φόρτισης είναι 150 kW. Τα πιο ισχυρά Q8 55 e-tron και SQ8 e-tron μπορούν να φορτίσουν με 170 kW, με τη φόρτιση της μπαταρίας από το 10% στο 80% να διαρκεί 31'.

Ταυτόχρονα, ηλεκτρικό μοτέρ στον πίσω άξονα έχει γίνει πιο αποδοτικό και απαιτεί λιγότερη ενέργεια για να παράγει περισσότερη ροπή. Έτσι, η ισχύς του 50 e-tron έχει αυξηθεί κατά 27 PS και 104 Nm σε σχέση με τον προκάτοχο του φτάνοντας τους 340 PS και τα 664 Nm.

Audi Q8 e-tron

Το Q8 55 e-tron έχει ισχύ 408 PS και 664 Nm ροπής, με το κορυφαίο SQ8 e-tron να έχει απόδοση 503 PS και 973 Nm.

Τα βιβλία παραγγελιών για τα νέα Audi Q8 e-tron και Q8 e-tron Sportback θα ανοίξουν μέσα στις επόμενες μέρες, με το μοντέλο να κάνει την εμφάνιση του στις αγορές της Ευρώπης προς τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2023.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube