Και το όνομα αυτής... LaFerrari [video]

Και το όνομα αυτής... LaFerrari [video]

Η Ferrari αποκάλυψε το μοντέλο που αντικαθιστά την Enzo. Ονομάζεται LaFerrari, αποδίδει 963 PS και η τελική του ξεπερνά τα 350 km/h…

Μετά τη Formula 1, η κόντρα των Ferrari και McLaren μεταφέρεται και στο δρόμο. Με την βρετανική εταιρεία να έχει παρουσιάσει το χαρτί της εδώ και μέρες, αποκαλύπτοντας της P1 πριν ανοίξουν οι πύλες στην έκθεση της Γενεύης, η ιταλική φίρμα έδωσε σήμερα την απάντησή της παρουσιάζοντας την LaFerrari. Το κορυφαίο μοντέλο στην γκάμας της, το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει την Enzo, 10 χρόνια μετά την παρουσίασή της.

Η επιλογή του ονόματος καθε άλλο παρά τυχαία είναι σύμφωνα με στελέχη από το Μαρανέλο. Το νέο μοντέλο κατασκευάστηκε με γνώμονα να είναι «Η Ferrari». Το καλύτερο μοντέλο παραγωγής που βγήκε από τις πύλες του εργοστασίου της φίρμας. Ένα αυτοκίνητο σταθμός, που συγκεντρώνει όλες τις παραδοσιακές αξίες της ιταλικής φίρμας και τις παντρεύει με ότι πιο σύγχρονο και καινοτόμο έχει να παρουσιάσει η αυτοκινητοβιομηχανία σήμερα. Η LaFerrari θα παραχθεί σε μόλις 499 αντίτυπα και όπως είναι φυσικό συγκεντρώνει πάνω της όλη την τεχνογνωσία που έχει αποκομίσει η εταιρεία από την Formula 1.

Είναι το πρώτο μοντέλο της εταιρείας με υβριδική τεχνολογία. Κύρια πηγή της ισχύος της είναι ο V12 των 6.262cc. Το μοτέρ είναι μια βελτιωμένη έκδοση του κινητήρα που κινεί και την F12 Berlinetta, με απόδοση που φθάνει τα 800 PS. Συνεργάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα που προσθέτει άλλα 163 PS, εκτοξεύοντας την συνολική της απόδοση στα 963 PS και τα 91,7 kgm ροπής. Η ισχύς περνά στους πίσω τροχούς μέσω ενός ημιαυτόματου κιβώτιου διπλού συμπλέκτη, 7 σχέσεων.

Αναμενόμενα οι επιδόσεις κόβουν την ανάσα. 0-100 km/h σε λιγότερο από 3’’, 0-200 km/h σε λιγότερο από 7’’ και 0-300 km/h σε 15’’. Η τελική ταχύτητά της, τέλος, φθάνει πάνω από τα 350 km/h.

Σε αντίθεση με την McLaren P1, η LaFerrari δεν μπορεί να κινηθεί αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα της, αλλά όπως ανακοίνωσαν οι ιθύνοντες της στην έκθεση της Γενεύης, το υβριδικό τους σύστημα θα προσφέρει αυτή την λειτουργία στα μελλοντικά μοντέλα της φίρμας.

Ο χώρος που αποθηκεύονται οι μπαταρίες του συστήματος HY-KERS είναι ενσωματωμένος στο πλαίσιο, για ακόμα καλύτερη ακαμψία, ενώ τόσο οι μπαταρίες όσο και ο κινητήρας είναι τοποθετημένα στο κέντρο του αμαξώματος. Υπάρχουν συνολικά δυο ηλεκτροκινητήρες. O ένας όπως προαναφέραμε στέλνει 163 PS επιπλέον στους πίσω τροχούς και ο άλλος είναι επιφορτισμένος να παρέχει την απαραίτητη ενέργεια σε όλα τα παρελκόμενα συστήματα. Οι μπαταρίες ζυγίζουν 60 kg και επαναφορτίζονται είτε με ανάκτηση ενέργειας κατά το φρενάρισμα είτε από τον κινητήρα, κάθε φορά που αυτός παράγει περισσότερη ροπή απ’ όσο χρειάζεται.

Όσον αφορά τις διαστάσεις του, το νέο hypercar της Ferrari έχει μήκος 4,7 m και πλάτος 2 m. Το ύψος του είναι μόλις 1,1 m και το μεταξόνιο 2,65 m. Η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση αποτελείται από διπλά ψαλίδια εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, ενώ η κατανομή του βάρους είναι 41:59 για τον εμπρός και πίσω άξονα αντίστοιχα.

Κύριο χαρακτηριστικό της LaFerrari είναι και τα ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα, που σύμφωνα με την εταιρεία παρέχουν «την καλύτερη αεροδυναμική απόδοση που επιτεύχθηκε ποτέ σε πολιτικό αυτοκίνητο». Το αεροδυναμικό πακέτο που εξελίχθηκε μετά από εκατοντάδες ώρες στην αεροδυναμική περιλαμβάνει ενεργούς διαχύτες στον εμπρός και πίσω προφυλακτήρα και ενεργή αεροτομή. Λειτουργούν όλα αυτόματα λαμβάνοντας υπόψη τους δεκάδες παράγοντες.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε η ιταλική φίρμα, με τον Φερνάντο Αλόνσο στο τιμόνι της, η LaFerrari γυρνάει στην ιδιόκτητη πίστα του Fiorano σε λιγότερο από 1:20’’.Είναι ταχύτερη κατά 5’’ από την Enzo και 3’’ από την F12 Berlinetta. Είναι δηλαδή το ταχύτερο αυτοκίνητο δρόμου που έχει κατασκευάσει η Ferrari μέχρι σήμερα.

Θα κατασκευαστούν μόλις 499 LaFerrari μέσα στα επόμενα δυο χρόνια. Στην πλειονότητά τους έχουν ήδη πουληθεί, αλλά έστω και μικρή, διαθεσιμότητα υπάρχει ακόμα σύμφωνα με το Μαρανέλο.

[Πηγή: Ferrari]

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube