IAA 2023, νέο MINI Cooper [video]

IAA 2023, νέο MINI Cooper [video]

Όχι, δεν είναι λάθος, 3/5θυρο και κάμπριο MINI θα ονομάζονται από εδώ και στο εξής MINI Cooper -ανεξάρτητα από την επιλογή του κινητήρα σας. Μια από τις πολλές αλλαγές στο νέο MINI.

Καλά διαβάσατε, το MINI Clubman δεν θα υπάρχει πλέον στον κατάλογο. Τον ρόλο του θα αναλάβει το MINI Aceman, ακόμα κι αν το τελευταίο δεν λανσαριστεί μέχρι τον Απρίλιο του 2024. Και μέχρι τότε MINI Cooper...

Πράγμα που μας οδηγεί στο να μιλήσουμε για το εσωτερικό σχεδόν αμέσως. Διότι παρά την αλλαγή γενιάς, το MINI παραμένει σφόδρα αναγνωρίσιμο. Και ως προς την αισθητική και τις διαστάσεις.

Οι πρόβολοι μπορεί να είναι λίγο πιο κοντοί (αν και δεν θα έχουμε ακόμη νούμερα), κάτι που επισύρει αυστηρότερη κριτική για το MINI Cooper που είναι ότι έχει γίνει πολύ πιο μεγάλο οπτικά.

Το νέο ΜΙΝΙ Cooper βασίζεται στην πλατφόρμα FAAR, η οποία είναι ουσιαστικά μια εξέλιξη του πλαισίου UKL1 στο οποίο βασίζεται η τρέχουσα γενιά

MINI Cooper 2024

Παρατηρούμε επίσης τις διαφορετικές φωτιστικές μονάδες στο πίσω μέρος, με τα εμπρός φώτα να έχουν λίγο πολύ ανακυκλωθεί, με εξαίρεση τη νέα φωτεινή υπογραφή LED και την απουσία δαχτυλιδιού. Όπως και η οκτάγωνη γρίλια που αντικατέστησε εξάγωνη, την αφαίρεση των πλαστικών φρυδιών στους θόλων των τροχών, την απάλειψη των αντίστοιχων πλευρικών μαρσπιέ, κα τις χειρολαβές που είναι πλέον ενσωματωμένες στις πόρτες. Ένα πιο μινιμαλιστικό σχέδιο που ο Oliver Heilmer, επικεφαλής του styling στη ΜΙΝΙ, ονόμασε Charismmatic Simplicity.

Μια οπτική εξέλιξη που συμβαδίζει με την τεχνική εξέλιξη. Το νέο ΜΙΝΙ Cooper βασίζεται στην πλατφόρμα FAAR, η οποία είναι ουσιαστικά μια εξέλιξη του πλαισίου UKL1 στο οποίο βασίζεται η τρέχουσα γενιά.

Μια αρχιτεκτονική που μπορεί να φιλοξενήσει σχεδόν κάθε τύπο κινητήρα. Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν αυτή η πέμπτη γενιά λανσαριστεί κατά προτεραιότητα σε μια 100% ηλεκτρική παραλλαγή, το ΜΙΝΙ Cooper θα εξακολουθεί να μπορεί να «καίει» και βενζίνη. Ωστόσο, αυτοί οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο της γκάμας σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

MINI Cooper 2024

Όσοι λοιπόν θέλουν να κάνουν καρτ σήμερα -διότι πρέπει να διατηρηθούν τα τυπικά οδηγικά χαρακτηριστικά του MINI Cooper- θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν μπαταρίες. Με το Cooper E να έχει 40,7 kWh και το Cooper SE 54,2 kWh. Το ίδιο ισχύει και για την ισχύ: Από τους 184 ίππους και τα 290 Nm για το Cooper E, να αυξάνεται σε 218 ίππους και 330 Nm για το Cooper SE. Το τελευταίο αγγίζει επίσης τα 100 km/h από στάση σε 6,7” ή έξι δέκατα περισσότερα από την πιο πικάντικη έκδοση.

Χάρη στη μεγαλύτερης χωρητικότητας μπαταρία του, το ΜΙΝΙ Cooper SE ξεχωρίζει και ως προς την αυτονομία: 402 έναντι 305 km. Τουλάχιστον σύμφωνα με το πρότυπο WLTP. Εάν πρέπει να φορτίσεις, μπορείς να το κάνει σε τερματικό ισχύος 11 kW σε AC και 95 kW σε DC. Κι αν πιστεύεις ότι η ισχύς της γρήγορης φόρτισης είναι μάλλον αδύναμη, να ξέρεις ότι να πέφτει στα 75 kW για το Cooper E.

MINI Cooper 2024

Όπως ήδη αναφέρθηκε, το ΜΙΝΙ ξεχωρίζει πραγματικά από το προηγούμενο μοντέλο στο εσωτερικό. Με μινιμαλιστικό σχεδιασμό, όπως και στο εξωτερικό, η πέμπτη γενιά του ΜΙΝΙ είναι ακόμα πιο κοντά στο ορίτζιναλ ΜΙΝΙ.

Στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει μόνο μια τεράστια οθόνη αφής (η MΙΝΙ Interaction Unit, με διάμετρο 240 mm) που σου επιτρέπει να ελέγχετε ολόκληρο το αυτοκίνητο. Από την πλοήγηση και τον έλεγχο του κλιματιστικού μέχρι την εμφάνιση της ταχύτητας και την υποστήριξη που θέλεις από την ευρέως προστιθέμενη ηλεκτρονική βοήθεια, όλα καθορίζονται από clics και swipes.

Ακριβώς κάτω από αυτόν τον δίσκο ωστόσο, υπάρχουν μερικά ακόμα φυσικά κουμπιά, περιλαμβανομένου του διακόπτη που σου επιτρέπει να επιλέξεις το «Experience». Συντομεύσεις, γι’ αυτό που η BMW αποκαλεί «My Mode». Πρόκειται για μια σειρά από προ-προγραμματισμένες ρυθμίσεις για τον εσωτερικό φωτισμό, τις ταπετσαρίες και, προαιρετικά, την απόκριση του τιμονιού και του γκαζιού.

MINI Cooper 2024

Σε αντίθεση με αυτήν την εκτεταμένη ψηφιοποίηση -πίσω από την οθόνη αφής τρέχει το λειτουργικό σύστημα MINI 9 που βασίζεται σε Android Open Source- το MINI επιλέγει το «παλιομοδίτικο» ύφασμα για την ταπετσαρία του. Το χρώμα, το στιλ και η ποιότητα της ταπετσαρίας του ταμπλό και των πλαισίων θυρών καθορίζονται από ένα από τα τέσσερα φινιρίσματα που επιλέχθηκαν: Essential, Classic, Favored και John Cooper Works. Με άλλα λόγια, είναι δυνατό να αποκτήσετε επιπλέον άνεση, με επιπλέον κόστος.

Οι τιμές προφανώς δεν είναι ακόμη γνωστές. Όμως, δεδομένης της πρόσθετης ωριμότητας, τόσο στο φινίρισμα όσο και -αναμφισβήτητα- στον χειρισμό, υποθέτουμε χωρίς αμφιβολίες ότι το MINI Cooper θα είναι πολύ ακριβότερο από αυτό που πλήρωνες μέχρι σήμερα.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube