Η Πολωνία επιστρέφει στο αυτοκίνητο, ηλεκτρικά!

Η Πολωνία επιστρέφει στο αυτοκίνητο, ηλεκτρικά!

Το πολωνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο κατασκευάστηκε από Πολωνούς, για Πολωνούς. Το όνομά του είναι Izera, μοιάζει με Jaguar I-Pace και θα λανσαριστεί έως το 2023.

Αυτός είναι ο απροσδόκητος νέος παίκτης στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας: EMP, για το «Electromobility Poland». Ένας Πολωνός κατασκευαστής είναι κάτι που δεν έχουμε δει και ακούσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Η EMP ενώνει έτσι τα σπάνια ονόματα του πολωνικού αυτοκινήτου, όπως την FSO και την FIAT Polski, αλλά καταχωρισμένη σε εντελώς διαφορετικό μητρώο.

Η φίρμα λοιπόν μας παρουσιάζει τα δύο πρώτα πρωτότυπά της, περιλαμβανομένου ενός λευκού SUV με προσεγμένο σχεδιασμό, τον οποίο επιμελήθηκε ένα ιταλικό στούντιο σχεδιασμού: Το Torino Design, το οποίο έχει ήδη εργαστεί για τη McLaren και την BMW, για να αναφέρουμε μερικές συνεργασίες του. Το Izera, αυτό είναι το όνομά του SUV, θα πρέπει ωστόσο να περιμένει κάμποσο προτού πάρει το δρόμο για τις εκθέσεις: Οι πρώτες παραδόσεις προγραμματίζονται για το 2023 και μόνο για την Πολωνία -τουλάχιστον αρχικά.

EMP Izera

Το Izera θα μπορούσε, ωστόσο, να προσελκύσει ένα μεγαλύτερο κοινό στην Ευρώπη. Η EMP υπόσχεται μια πολύ προσιτή τιμή για ένα SUV με αυτονομία 400 km (θα προσφέρονται δύο χωρητικότητες μπαταριών, με πιθανώς δυνατότητα ταχείας φόρτιση). Όσο για την επιδόσεις, η EMP κάνει λόγο για επιτάχυνση 0-100 km/h σε περίπου 7”.

EMP Izera

To πρότζεκτ του Izera το οφείλουμε σε έναν Πολωνό μηχανολόγο που εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην... Jaguar. Οπότε, μπορεί να μην είναι συμπτωματικό ότι αυτό το Izera με Jaguar I-Pace. Συμπτωματικό ή όχι πάντως, οι πρώτες εικόνες φαίνονται πολλά υποσχόμενες.

Ένας από τους επικεφαλής του πρότζεκτ σωστά υπενθύμισε ότι η Πολωνία είναι η «μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη χωρίς κατασκευαστή αυτοκινήτων». Αυτό κατά τα φαινόμενα θα πάψει να ισχύει.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube