Honda Clarity: Σταματά η παραγωγή του οχήματος με κυψέλες υδρογόνου

Honda Clarity: Σταματά η παραγωγή του οχήματος με κυψέλες υδρογόνου

Η Honda θα καταργήσει το Clarity λόγω χαμηλών πωλήσεων. Μαζί του θα σταματήσει η παραγωγή των Honda Legend και Odyssey.

Η Honda θα σταματήσει την παραγωγή του Clarity - του μοναδικού της μοντέλου με κυψέλες υδρογόνου (FCEV) - λόγω χαμηλών πωλήσεων όπως αποκάλυψε η ιαπωνική ιστοσελίδα Nikkei. Επιπλέον ολοκληρώνεται η παραγωγή των Legend (sedan) και Odyssey (MPV) στο εργοστάσιο Sayama στην Ιαπωνία το οποίο είναι προγραμματισμένο να κλείσει τον Μάρτιο του 2022.

Η σημερινή γενιά του Honda Clarity FCEV παρουσιάστηκε το 2016 ενώ ακολούθησαν δύο ακόμα εκδόσεις - μια ηλεκτρική (BEV) και μια plug-in hybrid (PHEV). Η παραγωγή του ηλεκτρικού Clarity σταμάτησε στα τέλη του 2019 με τις υπόλοιπες δύο εκδόσεις να παραμένουν στην αγορά μέχρι σήμερα. Το χαμηλό ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού, η υψηλή τιμή και το περιορισμένο δίκτυο πρατηρίων υδρογόνου οδήγησε τη Honda στην απόφαση της επερχόμενης κατάργησης του Clarity από τους καταλόγους της.

Σε αντίθεση με τα ανταγωνιστικά Toyota Mirai και Hyundai Nexo, το Honda Clarity δεν ήταν ποτέ διαθέσιμο για αγορά στην Ευρώπη, παρόλο που το 2016 η εταιρεία έχει φέρει οχήματα για δοκιμές επί ευρωπαικού εδάφους. Η ολοκλήρωση της παραγωγής του πάντως δεν σημαίνει πως η Honda εγκαταλείπει την τεχνολογία υδρογόνου από τα μελλοντικά της σχέδια, καθώς θα συνεχιστεί η συνεργασία της με την General Motors όσον αφορά τις κυψέλες υδρογόνου η οποία ξεκίνησε το 2013.

Honda Legend
Ένας περιορισμένος αριθμός 100 Honda Legend κυκλοφόρησαν φέτος στην αγορά της Ιαπωνίας εξοπλισμένα με τα τελευταία συστήματα υποβοήθησης που επιτρέπουν αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3.

Όσον αφορά το Legend, το παραδοσιακό σεντάν της Honda που από το από το 1984 μέχρι σήμερα μετρά πέντε γενιές, αναμένεται να καταργηθεί καθώς οι πωλήσεις του έχουν μειωθεί δραματικά. Ενδεικτικά, το 2020 η Honda πούλησε στην Ιαπωνία μόλις 216 Legend από τα 20.000 που πουλούσε το 1991.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει για το Odyssey ιαπωνικών προδιαγραφών (διαφορετικό από το MPV που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ) το οποίο κυκλοφορεί από το 1994 με τις σημερινές πωλήσεις να μη δικαιολογούν τη συνέχιση της παραγωγής του.

Μένει να δούμε αν η Honda επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα ή αν έχει κάποιο διαφορετικό πλάνο για το μέλλον των συγκεκριμένων μοντέλων.

[Πηγή: Nikkei

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube