Ford Focus RS 2016: Νέες λεπτομέρειες και νέο video

Ford Focus RS 2016: Νέες λεπτομέρειες και νέο video

Περισσότερα στοιχεία για τη φιλοσοφία και τα μηχανικά του μέρη, συν το έκτο video της εξέλιξής του.

Για πρώτη φορά τετρακίνητο
Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στο νέο Ford Focus RS είναι αυτή από την μπροστινή κίνηση στην τετρακίνηση. Αυτό είναι το πρώτο χάτσμπακ με τα διακριτικά RS που έχει την κίνηση και στους 4 τροχούς, από την εποχή του Escort Cosworth. Το σύστημα περιλαμβάνει και πρόγραμμα drift mode” που επιτρέπει ελεγχόμενες πλαγιολισθήσεις – στις κατάλληλες συνθήκες βέβαια.  

Ο υπεύθυνος παγκόσμιας εξέλιξης προϊόντων και τεχνικός διευθυντής της Ford, Raj Nair, λέει σχετικά: «Το σημαντικό είναι πως η τεχνολογία δεν μειώνει την οδηγική εμπειρία. Αυτό είναι ένα αυτοκίνητο με το οποίο μπορείς να διασκεδάσεις και να ντριφτάρεις ελεγχόμενα, ή και να πας για τον γρήγορο γύρο στην πίστα. Αυτά τα δύο πράγματα δεν συνδυάζονται εύκολα, όμως η συγκεκριμένη τεχνολογία μας το επιτρέπει».

Με χρόνο 4,7” στο 0-100 km/h, το νέο Focus RS είναι το πιο γρήγορο σε επιτάχυνση RS που έχει φτιαχτεί ποτέ. Στην επίδοση αυτή, πέρα από την προηγμένη τετρακίνηση, συμβάλλει και το σύστημα launch control – άλλη μια πρωτιά σε Ford RS.    

O οδηγός επιλέγει το launch control από το σχετικό μενού, βάζει πρώτη, πατάει τέρμα το γκάζι και αφήνει το συμπλέκτη. Τότε το σύστημα δίνει τη μέγιστη έλξη, διατηρώντας τη μέγιστη ροπή του κινητήρα μέσω της λειτουργίας overboost, κατανέμοντας τη ροπή ιδανικά στους 4 τροχούς, ελέγχοντας το σύστημα traction control και ρυθμίζοντας κατάλληλα τα αμορτισέρ.

Για τη μέγιστη επιτάχυνση εν κινήσει, ανάβει ένα φωτάκι αλλαγής ταχύτητας στον πίνακα οργάνων ειδοποιώντας τον οδηγό όταν πλησιάζει τις βέλτιστες στροφές αλλαγής, 5.900 rpm. Το λαμπάκι αυτό αναβοσβήνει όταν ο κινητήρας φτάσει το όριο των 6.800 rpm.

Το νέο Focus RS προσφέρει 4 διαφορετικά Drive Modes (προγράμματα οδήγησης), που ρυθμίζουν ανάλογα την τετρακίνηση, τα αμορτισέρ, το σύστημα ελέγχου ευστάθειας, την απόκριση κινητήρα και τιμονιού, καθώς και τον ήχο της εξάτμισης. Τα προγράμματα είναι τα Normal, Sport, Track (για πίστα) και το Drift Mode που είπαμε παραπάνω.

Ιπποδύναμη και ροπή του κινητήρα
Ο 4κύλινδρος 2.3 EcoBoost είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του κινητήρα από το νέο Ford Mustang και αποδίδει 10% παραπάνω ισχύ χάρη σε μια σειρά μετατροπές. Αυτές περιλαμβάνουν ένα τούρμπο χαμηλής αδράνειας και διπλής εισόδου (twin-scroll) με μεγαλύτερο συμπιεστή για αύξηση της παροχής. Μεγαλύτερη είναι επίσης η εισαγωγή αέρα και το intercooler.

Ο κινητήρας συνδυάζεται με ένα χειροκίνητο 6άρι κιβώτιο με πιο κοντές διαδρομές λεβιέ για πιο γρήγορες και ακριβείς αλλαγές ταχυτήτων. Ο συμπλέκτης και η υπόλοιπη μετάδοση έχουν ενισχυθεί για να αντιμετωπίσουν τα 44,9 kgm ροπής, που αποδίδονται από τις 2.000 έως τις 4.500 rpm. Ακόμη μεγαλύτερη ροπή, 48,1 kgm, είναι διαθέσιμη για διαστήματα μέχρι 15” στη φουλ επιτάχυνση, χάρη στη λειτουργία overboost.

Ο κινητήρας έχει και σύστημα εξαγωγής μεγαλύτερης διαμέτρου. Εκτός από το ότι αυξάνει την ιπποδύναμη, το σύστημα αυτό, όπως λέει η Ford, «έχει ρυθμιστεί για να προσφέρει έναν ευχάριστο σπορ ήχο κατά τη γρήγορη οδήγηση, με το βαθύ γουργούρισμα και τα σκασίματα που έχουν την υπογραφή RS».

Επιπλέον, για αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες, η κυλινδροκεφαλή είναι φτιαγμένη από ειδικό, αναβαθμισμένο κράμα και πατάει σε ενισχυμένη φλάντζα. Για τον ίδιο λόγο, το μπλοκ έχει ισχυρότερα χιτώνια από χυτοσίδηρο υψηλής αντοχής. Ένα ψυγείο σημαντικά μεγαλύτερο από του Focus ST βοηθάει στην ψύξη.

Η μέγιστη ιπποδύναμη που ξεπερνά τους 350 PS έχει πλέον επικυρωθεί και κάνει το Focus RS Mk3 το πιο δυνατό «νορμάλ» Focus RS μέχρι τώρα. Το RS Mk1 είχε 215 PS και το Mk2, 305 PS. Πάντως, υπήρχε και η ειδική έκδοση Focus RS500 του Μκ2  που είχε και αυτή 350 άλογα.

Το στήσιμο και η σχεδίαση
Το νέο Focus RS θα πωλείται αποκλειστικά ως 5θυρο, σύμφωνα με την παγκόσμια στρατηγική της Ford για τη σειρά Focus. Όμως κατά τα άλλα το RS είναι σημαντικά αναβαθμισμένο σε σχέση με το Focus ST.

Η ανάρτηση έχει στηθεί εξαρχής με σκληρότερα ελατήρια, αντιστρεπτικές και σινεμπλόκ, καθώς και αμορτισέρ δύο θέσεων, που μπορούν να ρυθμιστούν για δρόμο και για πίστα.

Το σύστημα διεύθυνσης με την ηλεκτρική υποβοήθηση έχει επίσης ρυθμιστεί για να συνεργάζεται με το πιο άκαμπτο μπροστινό σύστημα, με τους κοντύτερους συνδέσμους, ώστε να προσφέρει, όπως λέει η Ford, «ένα τιμόνι με απόκριση και “συνδεδεμένη”, εξαιρετική αίσθηση».

Για να δοθεί έμφαση στις ικανότητες του νέου RS σε πίστα, θα είναι διαθέσιμο για πρώτη φορά με ειδικά εξελιγμένα, ημι-σλίκ λάστιχα. Ο αγοραστής θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ των στάνταρ τροχών 19 ιντσών και των ελαφρών, σφυρήλατων της ίδιας διαμέτρου, που μπορούν να φορέσουν είτε τα Michelin Pilot Super Sport 235/35 RD δρόμου, είτε τα Pilot Sport Cup 2 semi-slick. Στο όλο στήσιμο του αυτοκινήτου έχει συμβάλει αποφασιστικά ο θρυλικός Ken Block.

Η έντονη εξωτερική σχεδίαση είναι δημιούργημα των σχεδιαστών της Ford, αλλά και της ανάγκης για βελτιωμένη αεροδυναμική άντωση και καλύτερη ψύξη κινητήρα και φρένων.

Αντίστοιχα αναβαθμισμένο είναι και το εσωτερικό, με καθίσματα μπάκετ της Recaro, φαλτσοκομμένο δερμάτινο τιμόνι, αλουμινένια πεντάλ και απλούστερο ταμπλό από εκείνο των νορμάλ Focus. Αυτό περιλαμβάνει μια στάνταρ έγχρωμη οθόνη αφής 8 ιντσών και το σύστημα συνδεσιμότητας Ford Sync2.

Οι αγοραστές θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 4 χρώματα: το στάνταρ Stealth Grey και τα έξτρα Frozen White, Shadow Black και Magnetic που θα χρεώνονται επιπλέον. Οι τιμές για το νέο Focus RS στην Ελλάδα ξεκινούν από τα 44.740 ευρώ.

Ο επικεφαλής της Ford Ευρώπης, Jim Farley, λέει ότι το νέο Focus RS «εκφράζει την ουσία» της μάρκας. «Φτιάχνουμε σπουδαία αυτοκίνητα, που είναι και προσιτά. Αυτός είναι και ο ορισμός του RS. Η επιστροφή του RS είναι μια ξεχωριστή στιγμή για εμάς και τους πελάτες μας. Δεν θέλουμε απλά μια βιώσιμη επιχείρηση στην Ευρώπη, θέλουμε μια επιχείρηση που να σφύζει από ζωή. Το νέο RS είναι μέρος αυτού του ταξιδιού».

Δείτε τώρα και το έκτο στη σειρά video για την εξέλιξη του νέου Focus RS:

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube