Επίσημο: Nissan Ariya [video]

Επίσημο: Nissan Ariya [video]

Το πρώτο ηλεκτρικό crossover της Nissan ονομάζεται Ariya και έχει αυτονομία έως 500 km.

Μετά από τα teaser της προηγούμενης εβδομάδας, η Nissan παρουσίασε μέσω διαδικτυακής πρεμιέρας στη Yokohama το Ariya - ένα αμιγώς ηλεκτρικό coupé crossover που εισάγει την ιαπωνική εταιρεία στη νέα της εποχή.

Το πρώτο ηλεκτρικό crossover της Nissan αποτελεί την έκδοση παραγωγής του ομώνυμου πρωτοτύπου από το 2019 και βασίζεται σε μια ολοκαίνουρια ηλεκτρική πλατφόρμα της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi.

Nissan Ariya

Σχεδιαστικά, το Ariya ακολουθεί πιστά τις γραμμές του πρωτοτύπου παρουσιάζοντας την εξελιγμένη σχεδιαστική ταυτότητα της Nissan - Timeless Japanese Futurism. Στο εμπρός μέρος κυριαρχεί η καλυμμένη γρίλια V-Motion που αποτελεί προστατευτική ασπίδα για τους αισθητήρες των συστημάτων υποβοήθησης ProPILOT, φέρει το ανασχεδιασμένο και φωτιζόμενο έμβλημα της Nissan και πλαισιώνεται από λεπτά φώτα LED.

Στο προφίλ ξεχωρίζουν οι πεντάκτινες ζάντες 19" (προαιρετικά 20"), η οριζόντια character line που διατρέψει όλο το μήκος του, η μυώδης εσοχή στις πόρτες, οι τονισμένοι θόλοι των τροχών με τόξα σε μαύρη απόχρωση (όπως και τα μαρπσιέ, η οροφή, οι καθρέφτες, τα κολωνάκια και οι προεκτάσεις των προφυλακτήρων) και η έντονη κλίση της οροφής προς τα πίσω που χαρίζει στο Ariya μια coupé σιλουέτα.

Nissan Ariya

Πίσω, τα φώτα ενώνονται με μια λωρίδα LED και δημιιουργούν έντονες πτυγχώσεις στο αμάξωμα, το έντονα κεκλιμένο πίσω παρμρπίζ σκεπάζεται από μια μεγάλη αεροτομή, στην οροφή υπάρχουν δύο κεραίες τύπου "καρχαρία" ενώ η πόρτα του χώρου αποσκευών κατεβαίνει χαμηλά στον προφυλακτήρα με το αεροδυναμικό τελείωμα.

Για το μοντέλο της παρουσίασης επιλέχθηκε η νέα εξωτερική απόχρωση "Akatsuki" που συμβολίζει την αυγή μιας νέας εποχής για την αυτοκίνηση, και συνδυάζεται με μαύρες λεπτομέρειες.

Το Ariya τοποθετείται στην κατηγορία των C-SUV από πλευράς μεγέθους, με μήκος 4.595 mm, πλάτος 1.850 mm, ύψος 1.660 mm και μεταξόνιο 2.775 mm ενώ το βάρος του κυμαίνεται μεταξύ 1,8 και 2,3 τόννους ανάλογα με την έκδοση.

Nissan Ariya

Η Nissan περιγράφει την πενταθέσια καμπίνα του Ariya σαν "τον χώρο της καφετέριας μέσα σε ένα αστρόπλοιο". Η εικόνα είναι λιττή, με δύο μεγάλες οθόνες 12,3"  σε ένα ενιαίο πάνελ, έγχρωμο head-up diplay, απουσία κεντρικής κονσόλας, flatt-bottom τιμόνι με δύο ακτίνες και ενσωματωμένα πλήκτρα, μια λωρίδα που καλύπτει όλο το πλάτος του ταμπλό και ενσωματώνει τους αεραγωγούς, χειριστήρια αφής για τον κλιματισμό με απτική ανάδραση, ένα λεβιέ στο κεντρικό τούνελ, συρρόμενο τραπεζάκι, πρακτικούς αποθηκευτούς χώρους, ηλιοροφή και λεπτά καθίσματα Zero Gravity seats. Επιπλέον, το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας διαθέτει προσωπικό βοηθό που αναγνωρίζει σύνθετες φωνητικές εντολές.

Χάρη στο επίπεδο πάτωμα και την τοποθέτηση του κλιματισμού κάτω από το εμπρός καπό, η καμπίνα είναι ιδιαίτερα ευρύχωρη, ενώ οι τεχνικοί της Nissan έδωσαν μεγάλη έμφαση στην ηχομόνωση

 

Nissan Ariya

Το Ariya θα διατεθεί συνολικά σε πέντε διαφορετικές εκδόσεις ισχύος (218 PS, 242 PS, 279 PS, 306 PS και 394 PS) με δύο μεγέθη μπαταρίας (63 kWh και 87 kW), και αυτονομία που κυμαίνεται από 340 km έως και 500 km ανάλογα με την έκδοση (WLTP). Όλα τα μοντέλα υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση έως και 130 kW.

Οι δύο λιγότερο ισχυρές εκδόσεις είναι προσθιοκίνητες ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις συνδυάζονται με το νέο σύστημα e-4ORCE της Nissan που έχει τη δυνατότητα ενεργής κατανομής της ροπής και της ανάκτησης ενέργειας και στους τέσσερις τροχούς.

Η ισχυρότερη τετρακίνητη έκδοση Ariya e-4ORCE 87kWh Performance προσφέρει τις καλύτερες επιδόσεις, με επιτάχυνση 0-100 km/h σε 5,1" και τελική ταχύτητα 200 km/h ενώ η αυτονομία της φτάνει τα 400 km και η δυνατότητα ρυμούλκησης τα 1.500 kg.

Η Nissan κάνει λόγω για εξαιρετικό κράτημα χάρη στο χαμηλό κέντρο βάρους και την σχεδόν ιδανική κατανομή του, αλλά και τη ρύθμιση της ανάρτησης (πολλαπλών συνδέσμων πίσω) που συνδυάζει σταθερότητα και άνεση. Ο οδηγός έχει πρόσβαση σε τρια προγράμματα οδήγησης - Standard, Sport και ECO ενώ στα τετρακίνητα μοντέλα υπάρχει και η λειτουργία Snow.

Nissan Ariya

Από τον εξοπλισμό του Ariya δεν θα μπορούσε να λείπει το πακέτο συστημάτων υποβοήθησης ProPILOT της Nissan που προσφέρει δυνατότητα ημιαυτόνομης οδήγησης. Το ProPILOT Park βοηθά στο παρκάρισμα σε συνδυασμό με την περιμετρική θέαση Intelligent Around View Monitor και το e-Pedal επιτρέπει οδήγηση με χρήση μόνο του ενός πεντάλ.

Η Nissan δεν αποκάλυψε πότε αναμένεται να κυκλοφορήσει το Ariya στην αγορά της Ευρώπης, κάτι το οποίο θα ανακοινωθεί μαζί με την τιμή του μοντέλου μέσα στους επόμενους μήνες.

[Πηγή: Nissan]

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube