Επίσημο: Νέο Toyota Aygo X

Επίσημο: Νέο Toyota Aygo X

H τρίτη γενιά του Toyota Aygo ονομάζεται Aygo X, διατηρεί τους κινητήρες βενζίνης, έχει αυξημένη απόσταση από το έδαφος και είναι ριζικά ανασχεδιασμένη.

Το Toyota Aygo ανανεώθηκε ριζικά, διατήρησε τις μικρές του διαστάσεις και μεταμορφώθηκε σε crossover. Το όνομα Aygo συνοδεύεται πλέον από ένα «X» υποδηλώνοντας την νέα φύση στον σχεδιασμό του, με την ιαπωνική εταιρεία να περιγράφει το νέο μοντέλο της ως μοναδικό στην κατηγορία του.

To νέο Aygo X βασίζεται σε μία μικρότερη εκδοχή της πλατφόρμας GA-B την οποία χρησιμοποιούν το Yaris και Yaris Cross. Το συνολικό ύψος του συγκριτικά με τον προκάτοχο του έχει αυξηθεί κατά 50 mm, ενώ το μήκος του ανέρχεται στα 3.700 mm. Είναι δηλαδή περίπου 3,2 πόντους μακρύτερο από την δεύτερη γενιά του Aygo. To μεταξόνιο είναι κατά 90 mm μακρύτερο και το πλάτος αυξημένο κατά 125 mm, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερο χώρο στους επιβαίνοντες και 60 lt μεγαλύτερο χώρο αποσκευών. Ο τελευταίος φθάνει πλέον τα 231 lt. 

Με διάμετρο στροφής στα 9,4 m η Toyota δηλώνει πως το νέο μοντέλο είναι ειδικά σχεδιασμένο για τους στενούς δρόμους των πόλεων της Ευρώπης. Η ορατότητα είναι επίσης βελτιωμένη εξαιτίας της αύξησης του ύψους των θέσεων κατά 55 mm και τoυ παρμπρίζ που έχει 10% μεγαλύτερη κλίση.

Aygo X

Το Aygo X έχει διατηρήσει αρκετά στοιχεία στην σχεδιαστική του γλώσσα που είναι εμπνευσμένα από την προηγούμενη γενιά του. Οι εξωτερικές ανανεώσεις όμως συνάδουν με τον crossover χαρακτήρα του νέου μοντέλου με την γλίστρα εμπρός, την διαφορετική απόχρωση γύρω από τους θόλους τροχών αλλά και την απόσταση από το έδαφος, που είναι αυξημένη κατά 11 mm.

Παρόλο το αυξημένο ύψος από το έδαφος ο κατασκευαστής δηλώνει πως το νέο μοντέλο πόλης είναι πιο σφιχτό στην ρύθμιση των αναρτήσεων του, με μειωμένη κλίση στις στροφές και ακόμα καλύτερη οδική συμπεριφορά.

Στο εσωτερικό, το Aygo X παραμένει εστιασμένο στην ευχρηστία. Στην κεντρική κονσόλα βρίσκεται η οθόνη αφής του infotainment 9'' και τα χειριστήρια για τον κλιματισμό. Από τις νέες παροχές, ξεχωρίζει η δυνατότητα ασύρματης φόρτισης για τα κινητά αλλά και ο εσωτερικός φωτισμός ambient. Oι πιο πλούσιες εκδόσεις του Aygo X θα διαθέτουν αναβαθμισμένο λειτουργικό σύστημα για το infotainment με δυνατότητα over the air αναβαθμίσεων.

Aygo X

Όσον αφορά τα μηχανικά μέρη, το λιλιπούτειο crossover μένει πιστό στους βενζινοκινητήρες με την κίνησή του να αναλαμβάνει ένας τρικύλινδρος κινητήρας 1 λίτρου με απόδοσης 72 PS και 93 Νm ροπής. Το μοτέρ θα συνδυάζεται με ένα χειροκίνητο σασμάν πέντε σχέσεων ή ένα αυτόματο κιβώτιο CVT. Η Toyota υπόσχεται μέση κατανάλωση 4,7 lt/100 km και εκπομπές ρύπων CO2 στα 107 gr/km.

Οι πωλήσεις του νέου στην ευρωπαϊκή αγορά θα ξεκινήσουν στα μέσα του 2022.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube