Επίσημο: Νέο Renault Mégane R.S. Trophy-R [video]

Επίσημο: Νέο Renault Mégane R.S. Trophy-R [video]

Ανακοινώθηκαν οι επιδόσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της πιο "ακραίας" έκδοσης του Mégane.

Το Renault Mégane R.S. Trophy-R που τον περασμένο Μάιο έσπασε το ρεκόρ ταχύτερου γύρου στο Nürburgring για προσθιοκίνητα μοντέλα με 7'40"100, παρουσιάστηκε και επίσημα από τη Renault Sport η οποία ανακοίνωσε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του.

Οι μηχανικοί της Renault Sport επέλεξαν να εξελίξουν το κορυφαίο R.S γύρω από τρεις πυλώνες: χαμηλότερο βάρος, βελτιωμένη αεροδυναμική απόδοση και "ακραίο" στήσιμο ανάρτησης.

Renault Megane R.S. Trophy-R

Όπως γνωρίζαμε ήδη, το ισχυρότερο Renault παραγωγής στην ιστορία φορά τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1,8 λίτρων με απόδοση 300 PS στις 6.000 rpm και 400 Nm ροπής στις 3.200 rpm (ο ίδιος κινητήρας με το Trophy). Την κίνηση στέλνει στους εμπρός τροχούς ένα μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, εκεί όπου υπάρχει το διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης της Torsen.

Χάρη σε εκτενή δίαιτα, το Trophy-R ζυγίζει 1.306 kg, είναι δηλαδή κατά -130 kg ελαφρύτερο από το αντίστοιχο Trophy, προσφέροντας αναλογία 4,35 kg/bhp.

Σύμφωνα με τη Renault, το νέο Mégane R.S. Trophy-R επιταχύνει από τα 0-100km/h σε 5,4" (-0,3" από το Trophy) ενώ η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 262 km/h (+2 km/h από το Trophy). Όσο για τη μέση κατανάλωση, αυτή διαμορφώνεται στα 8 lt/100km με τις εκπομπές CO2 στα 180 g/km (μετρήσεις NEDC).

Renault Megane R.S. Trophy-R

Η ανάρτηση έχει ανασχεδιαστεί πλήρως με αυξημένο καμπέρ εμπρός και αμορτισέρ της Öhlins τα οποία είναι ρυθμιζόμενα σε ύψος και σκληρότητα. Ο πίσω άξονας είναι ελαφρύτερος κατά -38 kg καθώς δεν εξοπλίζεται πλέον με το σύστημα τετραδιεύθυνσης των υπόλοιπων R.S. τέταρτης γενιάς. Για όσους θέλουν το χαμηλότερο δυνατό βάρος, υπάρχει και η προαιρετική μπαταρία λιθίου DESS (Dual Energy Storage System) που αφαιρεί επιπλέον -4,5 kg.

Τα φρένα αποτελούνται από τετραπίστονες δαγκάνες της Brembo και αεριζόμενους δίσκους με διάμετρο 355 mm εμπρός και 290 mm πίσω, ενώ προαιρετικά διατίθενται carbon-κεραμικοί δίσκοι με διάμετρο 390 mm εμπρός. Για το κορυφαίο της μοντέλο, η Renault Sport επέλεξε ελαστικά Bridgestone Potenza S007 με διαστάσεις 245/35 R19.

Renault Megane R.S. Trophy-R

Εξωτερικά, το Trophy-R ξεχωρίζει από το νέο καπό (-8 kg) από ανθρακονήματα και fiberglass, με την χαρακτηριστική εισαγωγή αέρα τύπου NACA, τις επιπλέον εισαγωγές αέρα που αντικαθιστούν τα προβολάκια R.S. Vision στον προφυλακτήρα (-2 kg) και φυσικά τα κόκκινα γραφικά που ταιριάζουν γάντι με τη λευκή απόχρωση.

Οι ζάντες Fuji Light 19" (-2 kg ανά τροχό) ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό ενώ προαιρετικά διατίθεται και ζάντες της Carbon Revolution από ανθρακονήματα (-4 kg ανά τροχό).

Στο πίσω μέρος βρίσκουμε ένα νέο διαχύτη από ανθρακονήματα, και την ελαφρύτερη εξάτμιση της Akrapovič από τιτάνιο (-6 kg) η οποία ενισχύει και την ηχητική εμπειρία.

​​​​​​Renault Megane R.S. Trophy-R

Στο εσωτερικό βρίσκουμε σπορ καθίσματα της Sabelt κατασκευασμένα από σύνθετα υλικά με επενδύσεις από Alcantara και προαιρετικές ζώνες έξι σημείων (-7 kg ανά κάθισμα). Η πίσω σειρά καθισμάτων έχει αφαιρεθεί και στη θέση της υπάρχει ένα υποπλαίσιο (-25,3 kg). Η οθόνη αφής 7" στο ταμπλό επιλέχθηκε γιατί είναι -0,25 kg ελαφρύτερη σε σύγκριση με την οθόνη 8,7", όμως διατηρεί την κάμερα οπισθοπορείας.

Όπως δήλωσε η General Manager του τμήματος Renault Sport Cars: «το νέο Mégane R.S. Trophy-R συμπληρώνει τη γκάμα του Mégane R.S. με μια πιο ακραία έκδοση. Είναι πολύ παρόμοιο με ένα αγωνιστικό όχημα, όμως έχει έγκριση για νόμιμη χρήση στο δρόμο. Γνωρίζουμε πως υπάρχουν πελάτες που ψάχνουν για αυτό το είδος του αυτοκινήτου, η οδήγηση του οποίου δεν απευθύνεται στον καθένα. Για τους μηχανικούς αυτή είναι μια ευκαιρία για να συγκεντρώσουν την εμπειρία τους ώστε να παράγουν το ταχύτερο δυνατό όχημα. Το ρεκόρ στην πίστα του Nürburgring, είναι μια απόδειξη αυτών των επιδόσεων.»

Το νέο Mégane R.S. Trophy-R θα ξεκινήσει την εμπορική του πορεία στα τέλη του 2019, σε περιορισμένο αριθμό 500 μονάδων, 30 από τις οποίες θα εξοπλίζονται με το προαιρετικό πακέτο Carbon-Ceramic. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, η τιμή του στη Γαλλία θα ξεκινά από τα €55.000.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube