Επίσημο: Νέο Renault Clio 5, η αρχή μιας νέας εποχής [videos]

Επίσημο: Νέο Renault Clio 5, η αρχή μιας νέας εποχής [videos]

Παρά τη συντηρητική εμφάνιση, το νέο Clio είναι χωρίς αμφιβολία πιο πρωτοποριακό από τη σιλουέτα του: Βελτιστοποιημένη πλατφόρμα, ολοκαίνουργιος υβριδικός κινητήρας και καμπίνα σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας εποχής στη Renaut.

Το 2019 θα είναι αναμφίβολα για τη Renault και την Peugeot μια χρονιά με σφραγίδα «σουπερμίνι». Billancourt και Sochaux ανανέωσαν σε διάστημα δύο μηνών το βαρύ πυροβολικό της βιομηχανίας τους, το Clio και το 208. Και οι δύο τους ξεπέρασαν τον πήχη, φέρνοντας τα μοντέλα τους πιο κοντά στην επόμενη κατηγορία.

Σε αυτή την εμφύλια διαμάχη, ήταν πρώτη η Renault που τράβηξε τον κλήρο. Η γαλλική μούσα που κατέχει τον τίτλο του πιο καλοπουλημένου αυτοκινήτου στη Γαλλία και την ηγετική θέση στην κατηγορία της στην Ευρώπη, σε πείσμα των καιρών παρέμεινε, με την πρώτη ματιά, συντηρητική. Και αυτό αν μη τι άλλο είναι μια επιλογή.

Αυτή η ομοιότητα του Clio 5 με τον προκάτοχό του, που επέλεξε να ακολουθήσει η ομάδα του Laurens van den Acker, στοχεύει να εγκαθιδρύσει μακροπρόθεσμα ένα συγκεκριμένο στάιλινγκ, όπως έχει κάνει το Golf. Βρίσκουμε επομένως τα στοιχεία που «αρέσουν» στους πελάτες, δηλαδή στρογγυλεμένα σχήματα, φαρδείς γοφούς και σιλουέτα αλά κουπέ, με τις λαβές των θυρών να είναι πάντα υπόσκαφες στις πίσω πόρτες. Και σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τα διακριτικά σημάδια της οικογένειας Renault, όπως τα εμπρός φώτα-άγκιστρα, η πιο ανοικτή μάσκα και το καπό με τις νευρώσεις. Στο πίσω μέρος, τα φανάρια 3D σχηματίζουν μια μικρή αιχμή προς το κέντρο της πίσω πόρτας, όπως στο Scénic. Οι διστάσεις επίσης εξελίχθηκαν, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το Clio 5 είναι χαμηλότερο κατά 3 cm, πιο φαρδύ κατά 7 cm και, αντίθετα από όλες τις προσδοκίες, πιο κόμπακτ με μήκος που το φέρνει στα 4,05 m.

Renault Clio 5

Το Clio 4 είχε επικριθεί σφόδρα για την ποιότητα και τη χωροταξία της καμπίνας. Η Renault έλαβε το μήνυμα και αναθεώρησε πλήρως το «κόκπιτ» με ένα στόχο: Την ποιότητα. Το σουπερμίνι της Billancourt επομένως διέγραψε από το μενού του τα σκληρά πλαστικά εις όφελος υλικών πιο μαλακών στην αφή και με φροντισμένες επενδύσεις. Ο οδηγός έρχεται αντιμέτωπος πλέον με ένα ασύμμετρο ταμπλό, δύο ορόφων, το κάτω μέρος του οποίου διατίθεται σε διάφορα χρώματα. Κυριαρχείται δε από ένα μοναδικό touchpad, κάθετα τοποθετημένο. Και που δεν το έχουμε δει ποτέ σε σουπερμίνι…

Renault Clio 5

Η Renault επιτέλους κάλυψε τη διαφορά που τη χώριζε από την άποψη των πολυμέσων και τελικά προσφέρει ένα σύστημα που βρίσκεται εντός του ανταγωνιστικού παιχνιδιού. Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με ένα τάμπλετ, το μέγεθος του οποίου κυμαίνεται από 7” έως 9,3” ανάλογα με την έκδοση, εξοπλισμένο με ένα πάνελ υψηλής ευκρίνειας, εμπνευσμένο από τον κόσμο των smartphone. Ονομάζεται Easylink και λειτουργεί –κατά πώς λέει η Renault- πολύ καλύτερα από την υφιστάμενη σύνδεση R-link. Εδώ, το λειτουργικό σύστημα επιτρέπει την ταυτόχρονη εμφάνιση πολλών εφαρμογών, διατηρώντας ταυτόχρονα άμεση πρόσβαση στην πλοήγηση. Επωφελείται δε από τις τακτικές ενημερώσεις μέσω ενός τσιπ 4G, του οποίου η συνδρομή προσφέρεται για τρία χρόνια.

Renault Clio 5

Για να βελτιωθεί η ποιότητα της επικοινωνίας με το έξω κόσμο, το νέο Clio διαθέτει διπλό μικρόφωνο handsfree και ραδιοφωνικό δέκτη διπλής κεραίας. Η χρήση αυτού του τάμπλετ είναι «ρευστή», τα γραφικά ποιοτικά και με μια πλειάδα λειτουργιών διαθέσιμη. Ο ψηφιακός χαρακτήρας του ταμπλό θα ολοκληρωθεί στο εγγύς μέλλον με ένα 100% ψηφιακό όργανο τοποθετημένο πίσω από το τιμόνι. Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ο κομψός σχεδιασμός και η φροντισμένη ατμόσφαιρα αναμφισβήτητα αποτελούν μεγάλη ανατροπή έναντι των προηγούμενων κατασκευών της φίρμας.

Renault Clio 5

Σε αυτό το upscaling που επεχείρησε η Renault, μας αρέσουν και οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την εργονομία. Όπως αυτά τα πολύ πρακτικά πλήκτρα συντόμευσης που συναντήσαμε επίσης στο Peugeot, ο λεβιές ταχυτήτων που πέφτει εύκολα στο χέρι ή τα χειριστήρια των κυκλικών εξαεριστήρων που μας θυμίζουν αυτά του Dacia Duster. Η Renault έχει σκεφτεί και μια ειδική θήκη για το smartphone, εύκολη σε πρόσβαση και εξοπλισμένη με θύρες USB και ένα σύστημα επαγωγικής φόρτισης.

Renault Clio 5

Ο σχεδιασμός δεν ήταν ο μόνος άξονας βελτίωσης, αφού παρά τις διαστάσεις που βρίσκονται σε ελαφρά υποχώρηση, το Clio είναι μάλλον πιο ευρύχωρο. Εμπρός, για παράδειγμα, η θήκη της κολόνας τιμονιού έχει συμπιεστεί για να δώσει περισσότερο χώρο στα πόδια του οδηγού, ενώ το έδρανο του καθίσματος έχει ανασχεδιαστεί για να του επιτραπεί να έρθει πιο κάτω, χωρίς να θυσιαστεί η θέση οδήγησης.

Η πλάτη έχει επίσης ανασχεδιαστεί για να απελευθερώσει περισσότερο χώρο για τα πόδια των πίσω επιβατών, ενώ η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ ορίζει το νέο πήχη στην κατηγορία, με 391 διαθέσιμα λίτρα. Οι αποθηκευτικοί χώροι βελτιώθηκαν επίσης, με μεγάλες τσέπες στις πόρτες και μια πραγματική ποτηροθήκη στο κέντρο.

Renault Clio 5

Το μεγάλο «ευχαριστώ» οφείλεται ιδιαίτερα στη νέα πλατφόρμα CMF-B, η οποία επέτρεψε αυτές τις βελτιώσεις και θα μπορέσει επίσης να υποστηρίξει για πρώτη φορά στη Renault ένα υβριδικό Clio που ονομάζεται «e-tech». Από το 2020, το σουπερμίνι της Billancourt θα υιοθετήσει ένα ολοκαίνουργιο πατενταρισμένο σύστημα που συνδυάζει 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα (ατμοσφαιρικό 1.6, προέλευσης Nissan) και δύο ηλεκτρικούς κινητήρες. Ο πρώτος θα χρησιμεύει για να κινεί το αυτοκίνητο, 100% ηλεκτρικά, και ο δεύτερος θα χρησιμεύει ως γεννήτρια.

Renault Clio 5

Στις φάσεις υψηλής ταχύτητας, όπου η παραδοσιακή πλήρης υβριδική τεχνολογία προσφέρει ελάχιστα οφέλη στην κατανάλωση, οι ηλεκτροκινητήρες θα λειτουργούν παράλληλα με το βενζινοκινητήρα για να παρέχουν τη μέγιστη ροπή στο χρήστη, μειώνοντας έτσι τη μέση κατανάλωση. «Ο στόχος ήταν να καλύψει όλες τις πιθανές χρήσεις από τους χρήστες και να μην περιορίζεται στην αστική μετακίνηση», εξηγεί ο Antoine Vignon, ο άνθρωπος που προΐστατο της εξέλιξης του υβριδικού συστήματος.

Έτσι, στο 80% των περιπτώσεων, η χρήση αυτού του Clio θα είναι εξηλεκτρισμένη. Τα ηλεκτρομοτέρ τροφοδοτούνται από μια μπαταρία 1,2kW/h τοποθετημένη στο πορτμπαγκάζ. Το set-up αυτό αποδίδει σε συνδυασμό ισχύ 130 ίππων, ηλεκτρική αυτονομία 5 km και, κυρίως, μειωμένη κατανάλωση κατά 40%. Αυτή η τεχνολογία «e-tech» θα διατεθεί αργότερα ως επαναφορτιζόμενη υβριδική για τα επερχόμενα Captur και Mégane, ολοκληρώνοντας το συνολικό εξηλεκτρισμό της κόμπακτ γκάμας της Renault, παράλληλα με το Zoe. To Clio e-tech θα διατίθεται στην αγορά σε ελκυστική τιμή σύμφωνα με τη Renault, η οποία τo τοποθετεί σε ισοδύναμη θέση με ένα τουρμποντίζελ στη μέση της γκάμας.


Το Clio φυσικά δεν εγκαταλείπει τους παραδοσιακούς κινητήρες, με την πυρήνα της γκάμας να είναι ένας νέος 3κύλινδρος βενζινοκινητήρας με 100 άλογα, ο 1.0 TCe, που συνδυάζεται με σασμάν CVT. Η Renault επωφελήθηκε από τις δύο συνεργασίες της, δεδομένου ότι ο 3κύλινδρος χρησιμοποιεί τεχνολογίες από τον πρόσφατο 1.3 TCe που εξελίχτηκε σε συνεργασία με την Daimler, ενώ το κιβώτιο ταχυτήτων (X-Tronic) έρχεται κατευθείαν από τη Nissan. Σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, ο νέος κινητήρας ανέβηκε σε χωρητικότητα από τα 900 στα 999 cm3, ενώ η ισχύς ενισχύθηκε κατά 10 άλογα και η ροπή κατά 20 Nm.

Renault Clio 5
Τον πυρήνα της γκάμας των κινητήρων αποτελεί ένα 1.000άρι μοτέρ με 100 άλογα και συνδυασμένο με κιβώτιο διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης.


Η Renault θα προσφέρει επίσης στον κατάλογό της μια έκδοση LPG. Στην κορυφή της γκάμας, το Clio θα βρίσκεται με το μοτέρ1.3 TCe των 130 ίππων του Mégane, το οποίο αυτή τη φορά μπορεί να συνδυαστεί με κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη -EDC. Η βάση στους βενζινοκινητήρες θα αντιπροσωπεύεται από ένα ατμοσφαιρικό 3κύλινδρο μοτέρ Sce, με 65 ή 75 ίππους. Την εκπροσώπηση των τουρμποντίζελ αναλαμβάνει ένα και μοναδικό μοτέρ, το 1.5 dCi, που πλέον είναι εφοδιασμένο με σύστημα SCR και ρεζερβουάρ Adblue. Το Clio 1.5 BluedCi θα διατίθεται αποκλειστικά σε χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων και σε δύο εκδόσεις ισχύος: 85 και 115 PS.

Εάν και ο κατάλογος των βοηθημάτων οδήγησης δεν μας γνωστοποιήθηκε ακόμη, γνωρίζουμε ήδη ότι το Clio 5 θα είναι το πρώτο μοντέλο της φίρμας που θα διαθέτει ημί-αυτόνομο σύστημα οδήγησης που θα διαχειρίζεται τη διατήρηση στη λωρίδα, την επιτάχυνση και το φρενάρισμα. Οι Γάλλοι που κάνουν την πρεμιέρα τους με το Clio στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, αναμένεται να λανσάρουν εμπορικά το αυτοκίνητο στις αρχές του καλοκαιριού.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube