Επίσημο: Νέο Opel Mokka, αλλάζουν τα πάντα [video]

Επίσημο: Νέο Opel Mokka, αλλάζουν τα πάντα [video]

Η δεύτερη γενιά του Mokka εγκαινιάζει τους νέους αισθητικούς κωδικούς της Opel, τόσο για το εξωτερικό όσο και για την καμπίνα, αλλάζει το μέγεθος του αυτοκινήτου και διαθέτει 100% ηλεκτρική έκδοση.

Λίγο περισσότερο από έναν χρόνο πίσω, η Opel παρουσίασε το Corsa F. Το γερμανικό σουπερμίνι ήταν το πρώτο μοντέλο που σχεδιάστηκε υπό τη σκέπη του Groupe PSA. Αλλά τούτο εδώ το Mokka είναι ακόμη πιο συμβολικό. 

Το Corsa σχεδιάστηκε πράγματι με ταχείες διαδικασίες και με βάση τη δομή του νέου Peugeot 208. Για το δεύτερο μοντέλο της φίρμας, το Mokka χωρίς «X», η Opel είχε περισσότερο χρόνο και περισσότερη ελευθερία. Ως εκ τούτου, το μικρό SUV έχει την τιμή να εγκαινιάζει τη νέα σχεδιαστική γλώσσα της Opel, η οποία σηματοδοτεί ξεκάθαρα μια νέα αρχή για την εταιρεία.

Όμως, το πρώτο πράγμα που κάνει τη μεγάλη εντύπωση είναι το μέγεθος. Το Mokka, σε πείσμα της τάσης οι κατηγορίες χρόνο με το χρόνο να μεγαλώνουν σε μήκος, φαίνεται μικρότερο. Κάτι που ισχύει και στην πραγματικότητα: Διότι, αν μη τι άλλο, είναι ασυνήθιστο ένα μοντέλο να χάνει σε μήκος 12 πόντους! 

Επομένως, το νέο Mokka μετρά μόλις 4,15 m και γίνεται σαφώς μικρότερο από το Crossland X των 4,21 m. Ωστόσο, το μεταξόνιο παραμένει το ίδιο. Επομένως, είναι οι πρόβολοι που κουτσουρεύτηκαν, 6,1 cm ο εμπρός και 6,6 cm ο πίσω. Ωστόσο, το πλάτος αυξήθηκε κατά 1 cm. 

Opel Mokka 2020

Η Opel δεν το λέει, αλλά η εξέλιξη των διαστάσεων εξηγείται από την τεχνική εγγύτητα του αυτοκινήτου με το DS 3 Crossback (4,12 m). Συγγένεια που φέρνει την κατασκευή του νέου Mokka στο γαλλικό εργοστάσιο του Poissy, μαζί με το crossover της DS Automobiles.

Ολοκαίνουργιο, μέχρι τους λογότυπους
Το δεύτερο πράγμα που ξεχωρίζει είναι το μοναδικό «πρόσωπο» του μοντέλου. Το Mokka εγκαινιάζει το πρόσωπο παραγωγής του «Vizor», το οποίο είχε αποκαλυφθεί από το πρωτότυπο GT X Experimental το 2018. Η γρίλια της μάσκας και οι προβολείς σχηματίζουν ένα σύνολο που περιβάλλεται από νίκελ, αισθητική αλλαγή που θα αναληφθεί και από τα επόμενα μοντέλα του Γερμανού κατασκευαστή.

Opel Mokka 2020

Γενικά, η καροσερί του Mokka συντίθεται σχεδιαστικά με πιο γωνιώδη μοτίβα, ένας τρόπος συμβολισμού της γερμανικής ακρίβειας. Τα τελειώματα του αμαξώματος είναι πιο εμφανή, ειδικά στο πίσω μέρος, με ένα σαφές κόψιμο πάνω από τα φώτα. Ανακαλύπτουμε επίσης έναν νέο τρόπο εγγραφής του ονόματος «Mokka», με μεγάλα γράμματα στο κέντρο. Ο λογότυπος της Opel έχει επίσης αναθεωρηθεί, καθώς τα γράμματα βρίσκονται τώρα στο κάτω μέρος του κύκλου με το Blitz. Πρόκειται για έναν σαφή και εμφανέστατο τρόπο, να δείξει η Opel ότι όλα αλλάζουν!

Ωστόσο, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα σχεδιασμό tabula rasa, καθώς οι φωτεινές υπογραφές των φώτων διατηρούνται σε σχήμα φτερών, ενώ η γραμμή που περνά από το πλευρικό παράθυρο και πέφτει προς τα πίσω θυμίζει επίσης έντονα το Adam. Από την άλλη, είναι αδύνατον να αγνοήσεις και να αφήσεις να περάσει απαρατήρητο το χρυσομυγί πράσινο χρώμα της παρουσίασης! Αλλά μην τρομάζετε! Σαφώς και θα υπάρχουν πιο… νηφάλιες αποχρώσεις στη χρωματική παλέτα του νέου Mokka.

Ώρα για Pure Panel
Η Opel έκανε την ανατροπή απ’ έξω, οπότε θα ήταν ανακόλουθο να συναντούσαμε κάτι συμβατικό ή κληρονομιά από άλλα μοντέλα στο εσωτερικό του Mokka. Έτσι, η εσωτερική ρίμα του Vizor λέγεται «Pure Panel». Αυτό το όνομα προσδιορίζει τη νέα αρχιτεκτονική για τον πίνακα οργάνων: Τα καντράν και η οθόνη αφής του συστήματος πολυμέσων αποτελούν μια ενιαία μονάδα. Σχεδιασμός που δίνει μια πιο εκλεπτυσμένη εικόνα, αλλά και ένα εσωτερικό Opel με προσωπικότητα, ακόμα κι αν μας φέρνει στο νου την αντίστοιχη υλοποίηση της Mercedes-Benz.

Opel Mokka 2020

Αλλά για να μιλήσουμε με αριθμούς, τα ψηφιακά όργανα ομαδοποιούνται σε μια οθόνη με διαγώνιο τις 12 ίντσες, ενώ για τα πολυμέσα, η διαγώνιος φτάνει μάξιμουμ τις δέκα ίντσες. Όσον αφορά την μεταφορική ικανότητα αποσκευών του νέου Mokka, το πορτμπαγκάζ διαθέτει όγκο 350 λίτρων.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι το Mokka γίνεται τεχνολογικό πιο προηγμένο, ενώ και εξοπλισμός ενημερώνεται με τα σύγχρονα πρότυπα. Έτσι, υπάρχουν φώτα LED τύπου matrix που αποτελούνται από 14 στοιχεία, ανεξάρτητα διαχειριζόμενα, προκειμένου η φωτεινή δέσμη τους που προσαρμόζεται στις συνθήκες κυκλοφορίας. Με άλλα λόγια, οδηγός τα βάζει στον αυτόματο και οι λυχνίες LED ανάβουν ή σβήνουν έτσι ώστε να μην τυφλώνουν τους άλλους χρήστες. Από την πλευρά των βοηθημάτων οδήγησης, υπάρχει προσαρμοζόμενο cruise control με λειτουργία στάσης/επανεκκίνησης, ενεργό σύστημα παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας κ.ά.

Opel Mokka 2020

Τα ηλεκτρόνια προηγούνται 
Η Mokka υιοθετεί τη νέα πλατφόρμα των αστικών μοντέλων του Groupe PSA, τη CMP. Όπως είχε κάνει και με το Corsa, η Opel έρχεται να λανσάρει κατά προτεραιότητα την 100% ηλεκτρική παραλλαγή του μικρού SUV της, το Mokka-e.

Το τεχνικό δελτίο δεδομένων είναι μοντελοποιημένο ήδη από τo γαλλικό γκρουπ και το έχουμε δει ήδη σε Corsa και 208: Ηλεκτρομοτέρ 100 kW ή 136 άλογα και μέγιστη ροπή 260 Nm, μπαταρία 50 kWh και τρεις οδηγικές ρυθμίσεις (Normal, Eco ή Sport).

Opel Mokka 2020

Όσον αφορά τις επιδόσεις, η τελική ταχύτητα του νέου Mokka περιορίζεται στα 150 km/h και η ανακοινωθείσα αυτονομία του φτάνει τα 322 km στην οδηγική ρύθμιση Normal. Για την επαναφόρτιση, το Mokka-e ανταποκρίνεται από μονοφασικό έως τριφασικό 11 kW, ενώ σε ένα τερματικό ταχυφόρτισης συνεχούς ρεύματος με ισχύ 100 kW, η μπαταρία ξαναγεμίζει στο 80% σε 30 λεπτά.

Το Mokka όμως -τάχιστα, μάλιστα- θα διατίθεται και με θερμικά μοτέρ, βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες. Το βιβλίο παραγγελιών θα ανοίξει στο τέλος αυτού του καλοκαιριού, για την ηλεκτρική έκδοση, αλλά η Opel ανακοινώνει ότι οι παραδόσεις δεν θα ξεκινήσουν μέχρι τις αρχές του 2021.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube