Επίσημο: Νέο DS 4 [video]

Επίσημο: Νέο DS 4 [video]

Το premium μικρομεσαίο της DS Automobiles ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας του γαλλικού ομίλου.

Η DS Automobiles παρουσίασε με κάθε επισημότητα το νέο DS 4, το τέταρτο κατά σειρά μοντέλο στη γκάμα της δίπλα από τα DS 7 Crossback, DS 3 Crossback και DS 9. Το μοντέλο ανήκει στην κατηγορία premium C-Segment, με τη γαλλική φίρμα να έχει στη φαρέτρα της avant-garde αισθητική, προηγμένη τεχνολογία και πλούσια γκάμα συστημάτων κίνησης απέναντι στον ανταγωνισμό των Audi A3, BMW 1 Series και Mercedes-Benz A-Class.

Οι σχεδιαστές της γαλλικής φίρμας συνδύασαν στοιχεία από τα Coupé-SUV και τα hatchback για να δημιουργήσουν το νέο DS 4, εμπνευσμένοι από το πρωτότυπο DS Aero Sport Lounge. Το όχημα έχει μήκος 4,40 m, πλάτος 1,83 m και ύψος 1,47 m, διαστάσεις που διαμορφώνουν ένα αθλητικό σύνολο σε συνδυασμό με τους μεγάλους τροχούς που φτάνουν σε διάμετρο τις 20", και το αεροδυναμικό σχήμα του αμαξώματος.

DS 4

Στη μάσκα κυριαρχούν τα επιθετικά φώτα στην άκρη του καπό (ενεργοί προβολείς τεχνολογίας DS Matrix LED Vision) με προεκτάσεις που φτάνουν χαμηλά στον προφυλακτήρα χαρίζοντας στο DS 4 μια ξεχωριστή φωτεινή υπογραφή. Στο κέντρο δεσπόζει η μεγάλη εξάγωνη γρίλια της DS που ενώνεται με τα φώτα και την κεντρική εισαγωγή αέρα μέσω χρωμιωμένων στοιχείων.

Στο προφίλ έχουμε έντονες δυναμικές γραμμές στα μαρσπιέ και πάνω από τους φουσκωμένους θόλους των τροχών, εντυπωσιακές ζάντες 19" ή 20", αεροδυναμικές χειρολαβές και γραμμή παραθύρων με χρωμιωμένο πλαίσιο που καταλήγει σε γωνία.

DS 4 Cross

Στην ουρά, το μάτι πέφτει στην έντονη κλίση του παρμπρίζ που σκεπάζεται από αεροτομή με τις πλευρές του να αποτελούν συνέχεια της γραμμής της οροφής. Τα φώτα με τρισδιάστατο σχεδιασμό βρίσκονται στο ύψος των τονισμένων ώμων και ενώνονται με μια λεπτή διακοσμητική λωρίδα. Ο πίσω προφυλακτήρας χαρακτηρίζεται από έντονες πτυχώσεις και έχει διαχύτη με δύο χρωμιωμένες απολήξεις της εξάτμισης.

Το μικρομεσαίο της DS θα διατίθεται σε τρεις εκδόσεις - DS 4, DS 4 Cross και DS 4 Performance Line - οι οποίες έχουν διαφορές στον αισθητικό προσανατολισμό. Πιο συγκεκριμένα, το DS 4 Cross έχει χαρακτήρα SUV με πλαστικά προστατευτικά στους προφυλακτήρες και τα μαρσπιέ, ποδιές σε στυλ αλουμινίου και gloss black απόχρωση σε γρίλια, καθρέφτες, πλαίσιο παραθύρων και μπάρες οροφής. Αντίστοιχα, το πιο σπορ DS 4 Performance Line ξεχωρίζει από τις μαύρες λεπτομέρειες του Black Pack και τις μαύρες ζάντες, καθώς και από το εσωτερικό.

Όσον αφορά τη χρωματική παλέτα έχουμε επτά εξωτερικές αποχρώσεις - τις νέες Copper Gold και Lacquered Grey μαζί με τις υφιστάμενες Pearl Crystal, Platinum Grey, Red Velvet, Pearl White και Perla Nera Black.

DS 4

Στο εσωτερικό η εικόνα αποπνέει πολυτέλεια, με υψηλής ποιότητα υλικά και προηγμένη τεχνολογία. Η καμπίνα είναι πενταθέσια ενώ ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 430 λίτρα.

Στο ταμπλό βρίσκουμε κεντρική οθόνη 10" που ενσωματώνει το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας DS Iris System, ψηφιακό πίνακα οργάνων και το DS Extended Head-Up Display που προβάλλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο παρμπρίζ επιτρέποντας στον οδηγό να κρατήσει τα μάτια του στο δρόμο. Ο οδηγός έχει επίσης πρόσβαση σε μια οθόνη αφής DS Smart Touch 5" πάνω στο κεντρικό τούνελ που αναγνωρίζει χειρονομίες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει και φωνητικές εντολές.

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι οι αόρατοι αεραγωγοί του συστήματος εξαερισμού DS Air, το σύστημα καθαρισμού του αέρα, οι επενδύσεις από δέρμα και Alcantara, οι λεπτομέρειες από ξύλο ή ανθρακονήματα, τα άνετα καθίσματα, το ηχοσύστημα 690 Watt της Focal με 14 ηχεία, τα ηχομονωτικά κρύσταλλα στα πλαϊνά παράθυρα και η διχρωμία στην καμπίνα.

DS 4

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει συστήματα υποβοήθησης και ασφαλείας που προσφέρουν λειτουργίες ημι-αυτόνομης οδήγησης (αυτονομία Level 2). Πιο συγκεκριμένα το  DS Drive Assist 2.0 έχει ενεργό cruise control με δυνατότητα διακοπής και επανεκκίνησης σε μποτιλιάρισμα, διατηρεί το αυτοκίνητο στη μέση της λωρίδας, ρυθμίζει την ταχύτητα πριν από στροφές ή ανάλογα με τις συστάσεις της σήμανσης, ελέγχει τα τυφλά σημεία ενώ επιτρέπει και ημι-αυτόνομη προσπέραση.

Επιπλέον, το σύστημα DS Night Vision εντοπίζει πεζούς και ζώα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού από έως και 200 μέτρα μακριά, με τη βοήθεια κάμερας υπέρυθρης ακτινοβολίας, παρουσιάζοντας τους πιθανούς κινδύνους στον οδηγό μέσω του ψηφιακού πίνακα οργάνων ή ως προειδοποίηση στο παρμπρίζ.

DS 4

Το DS 4 βασίζεται σε μια εξελιγμένη έκδοση της πλατφόρμας EMP2 με έμφαση στο χαμηλό βάρος, την ασφάλεια και την ηχομόνωση. Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, το όχημα είναι κατασκευασμένο από 95% επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά και 85% ανακυκλώσιμα μέρη, ενώ το 30% του βάρους του προέρχεται από ανανεώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά.

Από το λανσάρισμα, το DS 4 θα διατίθεται σε εκδόσεις βενζίνης (1.2 PureTech 130, 1.6 PureTech 180 και 225 PS), πετρελαίου (1.5 BlueHDi 130 PS) αλλά και ως plug-in υβριδικό E-Tense με συνδυαστική ισχύ 225 PS και ηλεκτρική αυτονομία άνω των 50 km (WLTP). Ανεξαρτήτως κινητήρα, όλα τα DS 4 θα είναι αποκλειστικά διαθέσιμα με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 8 σχέσεων.

Σήμα κατατεθέν του μοντέλου είναι η ενεργή ανάρτηση DS Active Scan Suspension που χρησιμοποιεί κάμερα για να σκανάρει την επιφάνεια του οδοστρώματος, προσαρμόζοντας κατάλληλα τη σκληρότητα της ανάρτησης ανεξάρτητα σε κάθε τροχό. To DS 4 Cross θα διαθέτει και το σύστημα Advanced Traction Control για καλύτερη πρόσφυση σε χιόνι ή λάσπη, καθώς και το Hill Assist Descent Control για ευκολότερη κίνηση σε κατηφόρα.

DS 4

Το DS 4 θα κάνει σύντομα την εμφάνισή του σε όλα τα DS Stores σε Ευρώπη, Ασία, Νότια Αμερική και Αφρική, επιτρέποντας στους ενδιαφερόμενους πελάτες να διαμορφώσουν το δικό τους όχημα μέσω της συσκευής εικονικής πραγματικότητας DS Virtual Vision.

Η εμπορική του πορεία στην Ελλάδα θα ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2021, με τις τιμές του να ανακοινώνονται πιο κοντά στο λανσάρισμα.

[Πηγή: Stellantis / DS Automobiles]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube