Επίσημο: Νέο Cupra Born [video]

Επίσημο: Νέο Cupra Born [video]

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό όχημα της Cupra είναι γεγονός και ακούει στο όνομα Born. Θα διατίθεται σε εκδόσεις από 150 έως 231 PS και θα προσφέρει μέγιστη αυτονομία με μία φόρτιση της τάξεως των 540 km.

Δύο χρόνια μετά από την παρουσίαση του πρωτοτύπου μοντέλου και ένα χρόνο μετά από την ανακοίνωση της έκδοσης παραγωγής, η Cupra, παρουσίασε σήμερα, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό όχημα της γκάμας της, το Born.

Το αδελφό μοντέλο του Volkswagen ID.3, χτίστηκε φυσικά πάνω στη MEB πλατφόρμα του ομίλου VW, από τα ράφια του οποίου, «δανείστηκε» προφανώς και όλα τα ηλεκτρικά του μέρη.

Αισθητικά, με μήκος 4.322 mm, πλάτος 1.809 mm, ύψος 1.537 mm και μεταξόνιο 2.767 mm, το Born διακρίνεται για το σπορτίφ και συνάμα ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό του, με ισορροπημένες αναλογίες, μακρύ μεταξόνιο, μικρούς εμπρός και πίσω προβόλους, έντονη κλίση του παρμπρίζ και επιθετικές λεπτομέρειες όπως τα φώτα LED που είναι εμπνευσμένα από τα μάτια ενός ανθρώπου.

 Στο πίσω μέρος, μια ενιαία λωρίδα LED ενώνει τα φώτα και αυξάνει οπτικά το πλάτος, ενώ χαμηλότερα υπάρχει ένας μεγάλος διαχύτης.

born

Στο εσωτερικό, οι έντονες αντιθέσεις στις επιφάνειες με φως και σκιά να εναλλάσσονται στα νέα υλικά (όλα από ανακυκλώσιμες πρώτες ύλες), είναι μια αναφορά στην πόλη της Βαρκελώνης, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά οι σχεδιαστές του μοντέλου, ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει και η απόχρωση του χαλκού, σήμα κατατεθέν, της Cupra.

Η ισπανική φίρμα, χρησιμοποίησε όμως την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και σε ότι αφορά το ψηφιακό κόσμο του οχήματος. Εφοδίασε το Born με σύστημα infotainment (οθόνη αφής 12’’) τελευταίας γενιάς, ενώ δεν παρέλειψε να προσφέρει και στο πλήρωμα του αυτοκινήτου όλα τα υπερσύγχρονα συστήματα άνεσης, ασφάλειας, ψυχαγωγίας αλλά και συνδεσιμότητας. 

Χωροταξικά, η Cupra υποστηρίζει ότι μπορούν με χαρακτηριστική ευκολία να μεταφερθούν στην καμπίνα του Born 5 ενήλικες επιβάτες, οι οποίοι θα έχουν στη διάθεση τους και 385 lt αποθηκευτικού χώρου. 

born

Κάτω από το σπορτίφ περιτύλιγμα τώρα, κρύβεται ένα ηλεκτρομοτέρ (μόνιμου μαγνήτη) που έχει τοποθετηθεί στον πίσω άξονα και μια συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου που στεγάζεται στο δάπεδο του αυτοκινήτου για καλύτερο ζύγισμα και χαμηλότερο κέντρο βάρους. 

Η Cupra, προσφέρει το Born σε τέσσερις εκδόσεις, από 150 έως 231 PS. Η βασική έκδοση με τη «μικρή» μπαταρία (45 kWh) αποδίδει 150 PS με 310 Nm ροπής και χρειάζεται 8,9’’ για τα πρώτα 0-100 km/h από στάση, με τη μέγιστη αυτονομία να ανέρχεται στα 340 km. 

Ανεβαίνοντας σκαλοπάτι, συναντάμε την ενδιάμεσης χωρητικότητας μπαταρία των 58 kWh, η οποία διατίθεται σε δυο ιπποδυνάμεις με 204 PS και 231 PS (με e-Boost). Η ροπή, καθώς και η αυτονομία είναι ίδιες ανεξαρτήτως έκδοσης (310 Nm, 420 km), με τη διαφορά να εντοπίζεται στο 0-100 km/h, όπου στην έκδοση με τους 204 PS απαιτούνται 7,3’’, ενώ στην αντίστοιχη με τους 231 PS, 6,6’’.

Η ισχυρότερη έκδοση του Born, εφοδιάζεται με 77αρα (kWh) μπαταρία και προσφέρει περισσότερους από 231 ίππους (ροπή 310 Nm). H εν λόγω έκδοση, δεν είναι μόνο η ισχυρότερη από πλευράς ισχύος (το 0-100 km/h έρχεται σε 7’’) αλλά και αυτή με τη μεγαλύτερη αυτονομία, αφού όπως υποστηρίζει η Cupra, θα μπορεί να διανύσει κανείς με μία μόνο φόρτιση 540 km. 

born

Ως είθιστε πλέον, ανάλογα με τον τρόπο φόρτισης και την πηγή ρεύματος, καθορίζεται και ο χρόνος, με την Cupra να υπόσχεται ότι η μπαταρία του Born μπορεί να ανακτήσει τις δυνάμεις της από 5% έως 80% σε λιγότερο από 35 λεπτά (125kW).

H παραγωγή του πρώτου ηλεκτρικού μοντέλου της Cupra θα λάβει χώρα επί γερμανικού εδάφους και συγκεκριμένα στη μονάδα του ομίλου VW στο Ζwickau από τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube