Επίσημο: Νέο Audi A6 [video]

Επίσημο: Νέο Audi A6 [video]

Το νέο 2018 Audi A6 αφομοιώνει σχεδιαστικά στοιχεία από το μεγαλύτερο A8 και διαθέτει ήπια υβριδική τεχνολογία σε ολόκληρη την γκάμα.

Η Audi αποκάλυψε την τελευταία προσθήκη στην ανανεωμένη γκάμα της με την ολοκαίνουργια μπερλίνα A6.

Ο ανταγωνιστής της BMW 5 Series και της Mercedes-Benz E-Class ανασχεδιάστηκε μέσα έξω, συμπεριέλαβε περισσότερη τεχνολογία και ήπιους υβριδικούς κινητήρες σε όλη την γκάμα και θα κάνει το πρώτο δημόσιο ντεμπούτο του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης.

Το A6 βρίσκεται επί τα ίχνη των μεγαλύτερων A8 και A7 ως το τρίτο Audi που υπογράφτηκε στο σύνολό του από τον αρχισχεδιαστή του Ingolstadt, Marc Lichte, ο οποίος ήρθε στην εταιρεία το 2014. Η σιλουέτα του Α6 είναι εμπνευσμένη από το μεγαλύτερο A8, αλλά με κοντύτερους προβόλους, διαφορετικές λεπτομέρειες στο αμάξωμα και χαμηλότερη κοψιά για να δείχνει, σύμφωνα με τα ιθύνοντες, πιο «αθλητικό».

Η εξαγωνική μάσκα σήμα-κατατεθέν των Audi είναι σχεδόν εξίσου φαρδιά με αυτή του A8, αλλά η οπισθοκλινής γραμμή των «ώμων» και η οροφή αλά κουπέ το διαφοροποιεί από τη λιμουζίνα της εταιρείας. Παρόλα αυτά, η οροφή κάθεται στην πραγματικότητα ψηλότερα από ό,τι στο προηγούμενο μοντέλο, προς χάριν των επιβατών του πίσω καθίσματος. Πάντως, ο συντελεστής οπισθέλκουσας έχει πέσει από το cd 0,26 του απερχόμενου μοντέλου στο cd 0,24. Επιπλέον, για να εξοικονομηθεί βάρος, πολλά από τα εξωτερικά πάνελ είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο. Οι ιθύνοντες της εταιρείας υποστηρίζουν ότι υπήρξε μια μικρή αύξηση βάρους μεταξύ πέντε και 30 κιλών ανάλογα με το μοντέλο, κυρίως λόγω του υβριδικού συστήματος.

Όλα τα A6 φορούν φώτα LED εμπρός και πίσω, με δέσμη matrix και προβολείς λέιζερ ψηλότερα στην γκάμα μοντέλα. Τα μοντέλα των πιο ακριβών προδιαγραφών δε θα διαθέτουν τα λεπτά κίτρινα γραφικά όπως στο A8, προσδιορίζοντας αν το αυτοκίνητο είναι κλειδωμένο ή ξεκλείδωτο. Το μέγεθος των τροχών κυμαίνεται από τις 17 έως τις 21 ίντσες ανάλογα με το μοντέλο, ενώ μοναδικά σχέδια προφυλακτήρων έχουν τα μοντέλα S line, τα οποία «κάθονται» επίσης ένα πόντο χαμηλότερα στο δρόμο από τα στάνταρ μοντέλα.



Το νέο A6 είναι μόλις μεγαλύτερο από το προηγούμενο μοντέλο, με αύξηση του μήκους κατά 7 mm, ενώ 1,2 πόντοι προστέθηκαν στο μεταξόνιο. Ωστόσο, η Audi ισχυρίζεται ότι με τη διαφορετική χωροταξία της καμπίνας, το κέρδος στο εσωτερικό είναι μεγαλύτερο, φτάνοντας τους 2,1 πόντους. Αύξηση που ωφελεί το χώρο κυρίως το χώρο για τα πόδια των επιβατών του πίσω καθίσματος, ενώ υπάρχει και περισσότερος χώρος για το κεφάλι, τους αγκώνες και τους ώμους σε σχέση με το προηγούμενο. Ωστόσο, η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ παραμένει αμετάβλητη, στα 530 λίτρα.



Στο εσωτερικό, το νέο A6 χρησιμοποιεί την πιο πρόσφατη έκδοση του συστήματος ελέγχου MMI Touch της Audi, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο A8. Ενώ το βασικό μοντέλο χρησιμοποιεί μια βασική οθονών οκτώ ιντσών, τα αυτοκίνητα που έχουν στον εξοπλισμό τους το MMI Navigation συνδυάζονται με μια ανώτερη οθόνη των 10,1” για τις λειτουργίες του infotainment και μια δεύτερη οθόνη 8,6 ιντσών, τοποθετημένη χαμηλότερα, για τον έλεγχο του κλιματισμού. Και οι δύο είναι αφής, αλλά και ανατροφοδοτούν το χρήστη με φυσικό «κλικ», έτσι ώστε αυτός να αισθάνεται ότι το σύστημα «άκουσε» όταν επιλέγει μια λειτουργία. Όσον αφορά τα όργανα και εδώ υπάρχει το 12,3ιντσο Virtual Cockpit των Audi.

Κατά τα λοιπά, όσον αφορά τη προηγμένη τεχνολογία, υπάρχει πλοήγηση με λειτουργία αυτοδιδασκαλίας με τη χρήση δεδομένων από τον πάροχο υπηρεσιών HERE για να αξιολογεί τις πιο δημοφιλείς διαδρομές του χρήστη και να τον πλοηγεί με τη βέλτιστη επιλογή. Οι νέες υπηρεσίες «Car-to-X» χρησιμοποιούν δεδομένα από το στόλο της Audi για την παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο όσον αφορά την κίνηση και ενδεχόμενους κινδύνους, ενώ είναι σε θέση να βρουν μέχρι και θέσεις στάθμευσης.

Εκτός από τα συνηθισμένα app του smartphone, οι αγοραστές μπορούν να παραγγείλουν ένα Audi Connect Key -ένα χαρακτηριστικό που επιτρέπει έως και σε πέντε smartphones να κλειδώνουν, να ξεκλειδώνουν και να ξεκινούν το αυτοκίνητο χωρίς συμβατικό κλειδί.

Όπως αναμενόταν, στο νέο Α6 έχει ενισχυθεί η υποβοήθησης ασφάλειας με έως και 38 διαφορετικά συστήματα χωρισμένα σε τρία πακέτα -συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος βοηθείας για ενδεχόμενη πλευρική σύγκρουση που εμφανίζεται για πρώτη φορά. Επιπλέον, το νέο Α6 είναι ικανό για αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 3, όπως και το A8.

Το νέο A6 θα γίνει επίσης το πρώτο premium αυτοκίνητο που προσφέρει ήπια υβριδική τεχνολογία σε ολόκληρη την γκάμα κινητήρων. Τα 4κύλινδρα μοτέρ θα χρησιμοποιούν ένα απλό 12βολτο σύστημα με μια γεννήτρια με ιμάντα, επιτρέποντας στο stop/ start να τίθεται σε λειτουργία ενώ το αυτοκίνητο εξακολουθεί να κινείται μέχρι 20 km/h. Είναι επίσης σε θέση να κάνει coasting μεταξύ 60 και 160 km/h, θέτοντας εκτός λειτουργίας τον κινητήρα όταν ο οδηγός σηκώνει το πόδι από το γκάζι και να τον ανάβει ακαριαία όταν χρειαστεί.

Η Audi ισχυρίζεται ότι αυτό εξοικονομεί περίπου 4g/km CO2 σε κανονική οδήγηση. Οι κινητήρες V6 χρησιμοποιούν ένα πιο έξυπνο 48βολτο σύστημα που συνδυάζεται με μια μπαταρία ιόντων λιθίου, η οποία μπορεί να ανακτήσει ενέργεια κατά την επιβράδυνση. Έτσι, μειώνοντας την κατανάλωση, σημαίνει ότι ο κινητήρας εκπέμπει περίπου 10g/km λιγότερο CO2.

Η αρχική γκάμα των κινητήρων κατά την λανσάρισμα θα αποτελείται από ένα 4κύλινδρο, δίλιτρο τουρμποντίζελ με 204 άλογα, δύο τουρμποντίζελ V6 3.0 lt που αποδίδουν 231 και 286 ίππους αντίστοιχα και ένα βενζινοκινητήρα V6 3.0 λίτρων με 340 PS. Όλα τα μοτέρ συνδυάζονται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Η Audi λέει ότι ένας ακόμα δίλιτρος βενζινοκινητήρας θα προσφερθεί στην γκάμα αργότερα.

Μαζί με τη νέα γκάμα κινητήρων, το A6 επωφελείται και από νέα αλουμινένια συστήματα ανάρτησης. Τα πάντα από τα κλασικά ελατήρια έως τα προσαρμοζόμενα αμορτισέρ και την πλήρη αερανάρτηση μπορούν να παραγγελθούν, υποστηρίζοντας τόσο την πιο άμεση αίσθηση όσο και τη βελτιωμένη άνεση κύλισης. Υπάρχει επίσης διαθέσιμο ένα νέο σύστημα τετραδιεύθυνσης που, μειώνοντας τον κύκλο στροφής κατά 1,1 m, αυξάνει την ευελιξία, ενώ βελτιώνει και τη σταθερότητα σε υψηλή ταχύτητα. Επιπλέον, το μεταβλητής υποβοήθησης τιμόνι διαθέτει πιο άμεσο λόγο.

Η τιμή για το νέο Audi Α6 αναμένεται να ανακοινωθεί, τουλάχιστον για τις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, στο Salon de l’Automobile, στις 6 Μαρτίου στη Γενεύη, οπότε και το αυτοκίνητο θα κάνει το δημόσιο ντεμπούτο του.

[Πηγή Audi]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube