Επίσημο: Νέο Audi A3 Sportback [video]

Επίσημο: Νέο Audi A3 Sportback [video]

Η τέταρτη γενιά του premium C-Segment μοντέλου με δυναμική εμφάνιση και προηγμένη τεχνολογία.

Η Audi παρουσίασε το νέο A3 Sportback, την τέταρτη γενιά του premium C-Segment μοντέλου που βελτιώνεται σε όλους τους τομείς ενσωματώνοντας τεχνολογίες από μεγαλύτερες κατηγορίες.

Σχεδιαστικά, το μοντέλο έχει ξεκάθαρα πιο δυναμική εμφάνιση από τον προκάτοχό του, διατηρώντας παράλληλα μια γνώριμη σιλουέτα. Στη μάσκα ξεχωρίζουν τα γωνιώδη φώτα Matrix LED με πιο έντονο σκαλοπάτι, οι έντονες πτυχώσεις στο καπό και η φαρδύτερη γρίλια Singleframe με κυψελωτό φόντο που πλαισιώνεται από σύνθετες εισαγωγές αέρα και σπλίτερ με ασημί λεπτομέρειες.

Audi A3 Sportback

Στο προφίλ το A3 Sportback διατηρεί τη γραμμή παραθύρων που χαρακτηρίζει όλες τις γενιές του, όμως οι δυναμικές γραμμές στο αμάξωμα είναι αρκετά πιο έντονες, όπως τα φουσκωμένα φτερά και οι τονισμένοι ώμοι. Πίσω, τα μακρόστενα φωτιστικά σώματα LED είναι πιο επιθετικά, ενώ στον προφυλακτήρα βρίσκουμε επιπλέον εσοχές και ένα διακριτικό χρωμιωμένο διακοσμητικό χαμηλά στο διαχύτη.

Από πλευράς διαστάσεων, το A3 Sportback που βασίζεται στη βελτιωμένη εκδοχή της πλατφόρμας MQB, έχει μήκος 4,34 m (+3 mm), πλάτος 1,82 m και ύψος 1,43 m ενώ το μεταξόνιο παρέμεινε αμετάβλητο στα 2,64 m. Η Audi κάνει λόγω για πιο ευρύχωρη καμπίνα, με τον χώρο αποσκευών να κυμαίνεται μεταξύ 380 lt και 1.200 lt.

Audi A3 Sportback

Σημαντικά αναβαθμισμένη είναι η εικόνα του εσωτερικού, με υψηλής ποιότητας υλικά και τεχνολογία αιχμής. Οι επενδύσεις από αλουμίνιο και carbon ενισχύουν τη σπορ εμφάνιση που χαρακτηρίζεται από ξεκάθαρους όγκους και έντονες γωνίες.

Η κεντρική κονσόλα έχει ελαφριά κλίση προς τον οδηγό, ενσωματώνοντας τη μεγάλη οθόνη αφής 10,1" που φιλοξενεί την τελευταία έκδοση του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας MMI. Πίσω από το τριάκτινο τιμόνι βρίσκουμε τον ψηφιακό πίνακα οργάνων Audi virtual cockpit με διάμετρο έως 12,3", ο οποίος πλαισιώνεται από δύο ψηλά τοποθετημένους αεραγωγούς ενώ συνδυάζεται και με το προαιρετικό head-up display. 

Φυσικά το νέο μοντέλο υποστηρίζει όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες συνδεσιμότητας (LTE, δίκτυο Wi-Fi hotspot, ψηφιακό ραδιόφωνο DAB +, Apple Carplay, Android Auto, Amazon Alexa κτλ) αλλά και την τεχνολογία Car-2-X με την οποία επικοινωνεί με άλλα οχήματα και υποδομές. Το πλούσιο πακέτο συστημάτων υποβοήθησης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα Audi pre sense front, Lane Departure Warning, και Adaptive Cruise Assist που προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητα ανάλογα με το προπορευόμενο όχημα.

Audi A3 Sportback

Η γκάμα του νέου A3 Sportback περιλαμβάνει αρχικά τον βενζινοκινητήρα 1.5 TFSI με 150 PS. ή τον πετρελαιοκινητήρα 2.0 TDI σε δύο εκδόσεις ισχύος με 116 PS και με 150 PS. Τα μοτέρ συνεργάζονται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων ή με αυτόματο S tronic 7 σχέσεων. Αργότερα, η Audi θα εμπλουτίσει τη γκάμα με εξηλεκτρισμένα συστήματα κίνησης αλλά και τετρακίνητες εκδόσεις quattro. Όπως γνωρίζουμε ήδη, η επερχόμενη έκδοση επιδόσεων Audi S3 θα φορά τον 2.0 TFSI με απόδοση 310 PS.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Audi S3: Επίσημες φωτογραφίες και τεχνικά χαρακτηριστικά

Όσον αφορά την ανάρτηση, οι βασικές εκδόσεις έχουν ημιάκαπτο πίσω άξονα ενώ οι ισχυρότερες εκδόσεις των 150 PS συνδυάζονται με ανάρτηση τεσσάρων συνδέσμων. Προαιρετικά διατίθενται τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ Adaptive Damper Control (-10 mm), αλλά και η σπορ χαμηλωμένη ανάρτηση (-15 mm) που συνδυάζεται με το αισθητικό πακέτο S Line. Όπως και στα υπόλοιπα Audi, o οδηγός έχει πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες οδήγησης μέσω του συστήματος Audi drive select το οποίο προσαρμόζει τα επί μέρους χαρακτηριστικά του οχήματος ανάλογα με τις συνθήκες.

Όπως ανακοίνωσε η ελληνική αντιπροσωπεία, το νέο Audi A3 αναμένεται να λανσαριστεί στην Ελλάδα το καλοκαίρι, ενώ οι τιμές θα ανακοινωθούν αργότερα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube