Επίσημο: Νέα Porsche 911 GT3 [video]

Επίσημο: Νέα Porsche 911 GT3 [video]

Η GT3 της Porsche επιστρέφει βελτιωμένη σε όλους τους τομείς, με γύρο κάτω από 7 λεπτά στο Nürburgring!

Όπως υποσχέθηκε με τα σχετικά teaser, η Porsche παρουσίασε σήμερα διαδικτυακά τη νέα γενιά της 911 GT3, η οποία συνεχίζει την παράδοση των πιστάδικων εκδόσεων με έμφαση στο χαμηλό βάρος, το επιθετικό στήσιμο και την αεροδυναμική, κεφαλαιοποιώντας την πλούσια εμπειρία της γερμανικής φίρμας στους αγώνες. Ενδεικτικό της εξέλιξης της νέας γενιάς είναι ο χρόνος 6:59.927 στην πίστα του Nürburgring-Nordschleife, που είναι κατά 17" ταχύτερος από την προηγούμενη GT3!

Σημείο αναφοράς της νέας 911 GT3 είναι ο ατμοσφαιρικός εξακύλινδρος boxer κινητήρας 4,0 λίτρων που προέρχεται από την αγωνιστική 911 GT3 Cup με ξηρό κάρτερ. Το μοτέρ αποδίδει 510 PS και 470 Nm με το κόφτη να έχει ανέβει στις 9.000 rpm! Η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς είτε μέσω του στάνταρ αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη PDK 7 σχέσεων που έχει νέα ρύθμιση αποκλειστικά για την GT3, είτε μέσω του προαιρετικού μηχανικού κιβωτίου 6 σχέσεων. Η Porsche ανακοινώνει επιτάχυνση 0-97 km/h σε 3,2" (PDK) και τελική ταχύτητα 317 km/h.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ακούστε τον ήχο της νέας Porsche 911 GT3 Cup [video]

Porsche

Ενδεικτικό της προσοχής που δόθηκε στο στήσιμο του μοντέλου είναι πως η ανάρτηση της 911 GT3 δεν έχει κανένα κοινό εξάρτημα με αυτήν των 911 Carrera. Πιο συγκεκριμένα, η εμπρός ανάρτηση με διπλά ψαλίδια προέρχεται από τις αγωνιστικές 911 RSR και 911 GT3 Cup με διαφορετική ρύθμιση για χρήση στο δρόμο. Σύμφωνα με την Porsche αυτή η διάταξη προσφέρει μεγαλύτερη αμεσότητα και ακρίβεια στο τιμόνι σε σχέση με την προηγούμενη GT3, ενισχύοντας παράλληλα τη σταθερότητα και τον έλεγχο στις στροφές με ανισόπεδη άσφαλτο. Όπως και στην προηγούμενη GT3, η πίσω ανάρτηση είναι πολλαπλών συνδέσμων, έχει όμως περισσότερες αρθρώσεις.

Το αναβαθμισμένο σύστημα πέδησης έχει δίσκους 408 mm εμπρός από χυτό ατσάλι (+28 mm σε σχέση με την προηγούμενη γενιά) οι οποίοι είναι ελαφρύτεροι κατά 17% σε σχέση με τους ίδιας διαμέτρου δίσκους της νέας 911 Turbo. Προαιρετικά διατίθενται και τα φρένα Porsche Ceramic Composite Brakes (PCCB) με δίσκους 410 mm εμπρός και 390 mm πίσω που προσφέρουν ακόμα καλύτερες δυνατότητες στην πίστα.

Τα ελαστικά επιδόσεων που εξελίχθηκαν αποκλειστικά για τη νέα GT3 έχουν φαρδύνει κατά 10 mm σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, με μεικτές διαστάσεις (255/35ZR 20 εμπρός και 315/30 ZR 21 πίσω). Προαιρετικά η Porsche προσφέρει και ελαστικά πίστας που είναι νόμιμα για χρήση στο δρόμο, κάτι που παλιότερα ίσχυε μόνο για τις εκδόσεις RS.

Porsche

Χάρη σε εκτενή δίαιτα, η νέα GT3 έχει ακριιβώς ίδιο βάρος με τον προκάτοχό της, παρόλο που έχει μεγαλώσει σε διαστάσεις. Αισθητικά ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά από τις υπόλοιπες 911 χάρη στο ανασχεδιασμένο αεροδυναμικό πακέτο.

Στο εμπρός μέρος ο προφυλακτήρας έχει ένα μαύρο ματ τμήμα που φιλοξενεί την κεντρική εισαγωγή αέρα, τις πλευρικές εσοχές και το σπλίτερ, κάτω από τα λεπτά φώτα LED. Το καπό που είναι κατασκευασμένο από CFRP (carbon fiber reinforced plastic) φιλοξενεί δύο εσοχές. Στο προφίλ βρίσκουμε νέους τροχούς με διάμετρο 20" εμπρός και 21" πίσω, και διαφορετικά μαρσπιέ.

Πίσω, την παράσταση κλέβει η τεράστια φτερούγα από CFRP που για πρώτη φορά είναι τύπου swan-neck (οι βάσεις της πιάνουν στην επάνω πλευρά της πτέρυγας) και η ενσωματωμένη αεροτομή duck-tail στο καπό. Πιο χαμηλά, ο ανασχεδιασμένος προφυλακτήρας φιλοξενεί μεγαλύτερο διαχύτη και δύο κεντρικά τοποθετημένες απολήξεις της εξάτμισης.

Συνολικά, τα αεροδυναμικά βοηθήματα της νέας GT3 παράγουν 50% περισσότερη κάθετη δύναμη σε σύγκριση με τον προκάτοχό της, χωρίς να αυξάνεται η αντίσταση στον αέρα, ενώ στη θέση "Performance" που προορίζεται για χρήση σε πίστα η κάθετη δύναμη αυξάνεται κατά 150%!

Porsche 

Στο εσωτερικό βρίσκουμε αγωνιστικά καθίσματα Sport Seats Plus (προαιρετικά Full Bucket Seats από carbon fiber που είναι 11,8 kg ελαφρύτερα), νέο λεβιέ για το αυτόματο κιβώτιο PDK και πολυλειτουργικό τιμόνι GT3 με διάμετρο 360 mm, επένδυση από Race-Tex και ενσωματωμένο επιλογέα προγράμματος οδήγησης. Έχουμε επίσης την επιλογή "Track Screen" που μειώνει στο ελάχιστο την πληροφορία στις οθόνες που πλαισιώνουν το αναλογικό στροφόμετρο.

Η πίεση των ελαστικών και η θερμοκρασία του νερού είναι πάντα ορατές. Επιπλέον, το προαιρετικό Chrono Package προσθέτει αναλογικό χρονόμετρο στην κορυφή του ταμπλό και ψηφιακό χρονόμετρο στον πίνακα οργάνων με Lap Trigger. Το τελευταίο επικοινωνεί με την εφαρμογή Track Precision σε smartphone για ακριβείς μετρήσεις σε περιβάλλον πίστας.

Η εμπορική πορεία της Porsche 911 GT3 θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2021, με τις τιμές να ανακοινώνονται πιο κοντά στο λανσάρισμα.

[Πηγή: Porsche]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube