Επίσημο: Νέα Mercedes-Benz C-Class 2015 [videos+70 φωτογραφίες]

Επίσημο: Νέα Mercedes-Benz C-Class 2015 [videos+70 φωτογραφίες]

Επιτέλους, μετά από κάμποσες τμηματικές διαρροές, η νέα Mercedes-Benz C-Class αποκαλύφθηκε και επίσημα, σε όλες της τις λεπτομέρειες.

Η Mercedes-Benz έχει δώσει στην ολοκαίνουργια, τέταρτη γενιά της C-Class εντυπωσιακή εμφάνιση μέσα-έξω, έχει μειώσει το βάρος κατά 100 kg και την έχει εξοπλίσει με μια πιο αποδοτική γκάμα κινητήρων που περιλαμβάνει κι ένα μοντέλο με εκπομπές CO2 κάτω από 100 g/km για πρώτη φορά στην πολύ ανταγωνιστική κατηγορία των μικρών premium σεντάν.

Η νέα γενιά του παγκόσμιου best-seller της Mercedes, αποκαλύπτεται εδώ επίσημα για πρώτη φορά, πριν από τη δημόσια παρουσίασή της στo North American International Auto Show του Detroit τον Ιανουάριο και το ντεμπούτο των πωλήσεών της αργά την άνοιξη. Οι τιμές αναμένονται ελαφρά αυξημένες σε σχέση με του απερχόμενου μοντέλου. 

Άλλα στοιχεία της νέας C-Class, με τον κωδικό W205, είναι η προσφορά –ως έξτρα–  της αερανάρτησης (άλλη μια πρωτιά στην κατηγορία), το πιο ευέλικτο πλαίσιο, η ευρύτερη χρήση αλουμινίου στην κατασκευή και μια ολόκληρη σειρά προηγμένων οδηγικών βοηθημάτων ανάλογων με εκείνα στη νέα S-Class που παρουσιάστηκε πρόσφατα.

Ολοκαίνουργια πλατφόρμα
Η νέα C-Class είναι χτισμένη πάνω στην καινούργια, ελαφριά, πισωκίνητη πλατφόρμα MRA (Mercedes Rear-drive Architecture), η οποία θα αποτελέσει τη βάση για όλα τα μοντέλα από τη C-Class και πάνω, σεντάν και SUV.

Η γκάμα της νέας C-Class θα επεκταθεί σταδιακά, μέχρι το τέλος του 2014, για να περιλαμβάνει εκδόσεις στέισον, κουπέ, καμπριολέ και βέβαια τετρακίνητες 4Matic και σπορ AMG.

Η νέα C-Class έχει μήκος 4.686 mm, πλάτος 1.810 mm και ύψος 1.442 mm. Είναι δηλαδή 95 mm μακρύτερη, 40 mm φαρδύτερη, αλλά 5 mm χαμηλότερη από τη σημερινή. Το μεταξόνιο έχει αυξηθεί κατά 80 mm, στα 2.840 mm.

Η αύξηση στις διαστάσεις οφείλεται στην πρόσφατη παρουσίαση της CLA, που είναι πολύ κοντά σε μήκος με τη σημερινή C-Class. Γι’ αυτό η νέα, τέταρτη γενιά της C-Class έχει μακρύνει και φαρδύνει ώστε να απομακρυνθεί από τη CLA. 

Νέο, πιο αεροδυναμικό στιλ
Οπτικά, η νέα C-Class έχει εμφανή ομοιότητα με την τελευταία S-Class και την πρόσφατα ανανεωμένη E-Class, αλλά επίσης και με τη μικρότερη A-Class.

Ακολουθώντας τη σχεδιαστική κατεύθυνση «αισθησιακής καθαρότητας» της Mercedes, οι θεμελιώδεις αναλογίες του κλασικού πισωκίνητου σεντάν, με το μακρύ καπό και την μετατοπισμένη προς τα πίσω καμπίνα, παραμένουν. Όμως η σχεδιαστική ομάδα της Mercedes, κάτω από τη διεύθυνση του Gorden Wagener, έχει κοντύνει τους προβόλους, έχει υψώσει τη μέση βασική γραμμή, έχει στενέψει τα παράθυρα και έχει δώσει στο αυτοκίνητο σμιλεμένες, ρευστές γραμμές και επιφάνειες που στενεύουν προς τα πίσω συνθέτοντας ένα πιο κλασικό προφίλ, εμπνευσμένο από αεροδυναμικά μοντέλα Streamliner του 1920-’30.

Αυτή η «απαλή» σχεδίαση, που αποφεύγει τις αιχμές και δημιουργεί μια ομαλή συνέχεια από το εμπρός μέρος, στα πλάγια και πίσω, συμβάλλει στην κορυφαία αεροδυναμική με τον εντυπωσιακά χαμηλό συντελεστή οπισθέλκουσας Cd=0,24.

Το συνολικό αποτέλεσμα είναι μια πιο σύγχρονη στην όψη C-Class, που η Mercedes ελπίζει ότι θα αρέσει σε ένα πολύ νεαρότερο κοινό χωρίς να αποξενώσει τους παραδοσιακούς αγοραστές του μοντέλου.

Προχωρημένο και πιο ευρύχωρο εσωτερικό
Το νέο, πολυτελές εσωτερικό είναι ακόμα πιο προχωρημένο από το εξωτερικό. Η σχεδίαση του ταμπλό, που σε περιβάλλει, προέρχεται από εκείνη της A-Class και της νέας S-Class και περιλαμβάνει τρεις κεντρικούς αεραγωγούς, πολύ απλουστευμένους διακόπτες στην κεντρική κονσόλα, και βελτιωμένη συναρμογή και φινίρισμα. 

Μια οθόνη που εξέχει από το επάνω μέρος του ταμπλό προβάλλει σημαντικές πληροφορίες σχετικές με το αυτοκίνητο και το σύστημα πολυμέσων. Ελέγχεται από τον γνωστό περιστροφικό controller ή από ένα έξτρα touchpad που μιμείται την οθόνη αφής των smartphones.

Στο πίσω κάθισμα, το μακρύτερο μεταξόνιο έχει αυξήσει το χώρο για τα γόνατα κατά 25 mm ενώ αυξημένο είναι και το εσωτερικό πλάτος. Ο χώρος αποσκευών έχει αυξηθεί κατά 5 λίτρα, στα 480.

Αλουμινένιο πλαίσιο και αερανάρτηση
Το πλαίσιο της νέας C-Class είναι σχεδόν κατά 50% αλουμινένιο, συμβάλλοντας στη συνολική μείωση του βάρους κατά 100 kg. Αυτό βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης, ενώ παράλληλα η νέα κατασκευή έχει αυξημένη αντοχή και ακαμψία, αναβαθμίζοντας την ασφάλεια, την οδική συμπεριφορά και την άνεση.

Οι αναρτήσεις της νέας C-Class έχουν ρυθμιστεί ώστε να δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία και πιο σπορ συμπεριφορά, χωρίς θυσίες στην άνεση, παρότι είναι 20% πιο σφιχτές.  

Μπροστά υπάρχει ένα σύστημα τεσσάρων συνδέσμων και πίσω ένα σύστημα πέντε συνδέσμων. Τα στάνταρ ελατήρια είναι ατσάλινα και τα αμορτισέρ έχουν ρυθμιζόμενη σε τρεις θέσεις απόσβεσης. Υπάρχουν τρεις εκδόσεις ανάρτησης, που περιλαμβάνουν και μία σπορ AMG Line, χαμηλωμένη κατά 15 mm. 

Η είδηση όμως είναι η έξτρα αερανάρτηση AirMatic, που για πρώτη φορά προσφέρεται στην κατηγορία. Αυτό το πλήρως ενεργό σύστημα, που κρατάει σταθερό το ύψος από το έδαφος, προσφέρει τέσσερα προγράμματα, από Comfort μέχρι Sport+, αλλά και επιτρέπει στον οδηγό να συνδυάσει τις προσωπικές του προτιμήσεις στη ρύθμιση Individual. Το σύστημα διεύθυνσης είναι ηλεκτρομηχανικό, με υποβοήθηση που μεταβάλλεται με την ταχύτητα.

Καθαροί, αποδοτικοί κινητήρες
Όλοι οι κινητήρες της νέας C-Class πληρούν τις προδιαγραφές καυσαερίων Euro 6, έχουν στάνταρ σύστημα stop/start και είναι 20% πιο οικονομικοί από τους αντίστοιχους σημερινούς, χωρίς θυσία στις επιδόσεις.

Η γκάμα κινητήρων στο λανσάρισμα περιλαμβάνει έναν 2.1 τουρμποντίζελ 170 PS στην C220 BlueTec, έναν τούρμπο 1.6 βενζίνης 156 PS στη C180 κι έναν δίλιτρο 184 PS στη C200

Μια επιπλέον σειρά κινητήρων θα παρουσιαστεί μετά το λανσάρισμα, η οποία θα περιλαμβάνει και έναν καινούργιο τουρμποντίζελ 1.6 εξελιγμένο σε συνεργασία με τη Renault. Θα προσφέρεται σε εκδόσεις 115 και 136 PS και στην πιο οικονομική θα μειώνει τις εκπομπές CO2 κάτω από το όριο των 100 g/km. Θα ακολουθήσουν και περαιτέρω εκδόσεις του γνωστού 2.1 τουρμποντίζελ ΟΜ651, με απόδοση από 115 έως 204 PS.

H αρχική σειρά βενζινοκινητήρων θα εμπλουτιστεί με επιπλέον εκδόσεις της σειράς Μ274, γνωστής από την εγκάρσια εφαρμογή της στην Α-Class. Στη νέα C-Class θα φτάνουν και τους 240 PS. Στα πλάνα είναι και ένας V6 βενζίνης.

Η C-Class θα προσφέρεται και σε έκδοση C300 Bluetec Hybrid, η οποία συνδυάζει τον 2.1 τουρμποντίζελ με ένα ηλεκτρικό μοτέρ για μια μέση τυποποιημένη κατανάλωση μόλις 3,9 lt/100km. Το 2015 θα παρουσιαστεί και μια υβριδική βενζινοκίνητη C350 plug-in (επαναφορτιζόμενη στην πρίζα).

Τα κιβώτια που προσφέρονται είναι δύο: ένα χειροκίνητο 6 σχέσεων και το αυτόματο 7G-TRONIC PLUS με τις 7 σχέσεις, ενώ στο μέλλον θα διατεθεί κι ένα ολοκαίνουργιο αυτόματο 9 σχέσεων. Η κίνηση μεταδίδεται κανονικά στους πίσω τροχούς, αλλά θα προσφέρεται και τετρακίνηση αργότερα το 2014, σε επιλεγμένες εκδόσεις της C-Class.

Τέλος, προσφέρεται και μια σειρά από προηγμένες τεχνολογίες προερχόμενες από την S-Class. Αυτές περιλαμβάνουν την (ως ένα βαθμό) αυτόνομη οδήγηση σε χαμηλές ταχύτητες και μποτιλιαρίσματα, μαζί με σύστημα ανίχνευσης νύστας, υποβοήθηση σωστής κατεύθυνσης με το τιμόνι, διατήρηση λωρίδας, και διάφορα συστήματα υποβοήθησης παρκαρίσματος.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube