Επίσημο: Νέα McLaren Artura [video]

Επίσημο: Νέα McLaren Artura [video]

Η McLaren αποκάλυψε τη νέα Artura, εγκαινιάζοντας με κάθε επισημότητα, τη νέα υβριδική εποχή της φίρμας.

Οι έχοντες καλή μνήμη, θα θυμούνται ότι η πρώτη απόπειρα της βρετανικής φίρμας για ένα «υβριδοποιημένο» μοντέλο ήταν το 2012 με την εξωτική, McLaren P1. Ένα hypercar ισχύος 915 ίππων, με ηλεκτρική αυτονομία 31 km και τιμή... που ξεπερνούσε το 1 εκ. δολάρια. Πλέον, 9 χρόνια μετά, η McLaren είναι σε θέση να προσφέρει όλα τα οφέλη της υβριδικής τεχνολογίας σε ένα supercar που κοστίζει το ¼ της τιμής της P1…

artu

Η Artura, εφοδιάζεται με ένα 3.0 lt. V6 (περιεχόμενη γωνία 120 μοίρες, περιστροφή στις 8.500 rpm) twin-turbo βενζινοκινητήρα ισχύος 585 ίππων με 584 Nm ροπής, με το ηλεκτρικό μοτέρ (E-Motor,εγκατεστημένο μέσα στο 8τάχυτο κιβώτιο), να προσφέρει «έξτρα» 95 ίππους και 225 Nm ροπής (συνδυαστική ισχύς 671 ίππων), εξασφαλίζοντας ακόμα καλύτερη απόκριση από «χαμηλά» και αναμφίβολα εντυπωσιακές επιδόσεις στο βρετανικό supercar.

Στη γλώσσα των αριθμών, η Artura, απαιτεί μόλις 3,0'' για τα πρώτα 100 km/h από στάση (όντας πιο αργή κατά 0,2'' από την P1), 8,3'' για το 0-200 km/h και 21,5'' για το 0-300 km/h. Η δε τελική ταχύτητα, περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 330 km/h. Σπουδαίο ρόλο σε αυτό το εκρηκτικό ταμπεραμέντο της Artura, «παίζει» και το ολοκαίνουργιο κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο είναι 8 σχέσεων, «διπλοσύμπλεκτο», ελαφρύτερο αλλά και μικρότερων διαστάσεων σε σχέση με τα προκάτοχα κιβώτια της McLaren.

artu1

Ο ηλεκτροκινητήρας χρησιμοποιεί ένα «πακέτο» μπαταριών ιόντων λιθίου χωρητικότητας 7,4kWh. Η μπαταρία τοποθετείται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δάπεδο από ανθρακονήματα στη βάση του monocoque προκειμένου να υπάρχει σωστή κατανομή βάρους, βέλτιση ακαμψία και φυσικά προστασία σε περίπτωση σύγκρουσης. Η Artura, δύναται να κινηθεί αμιγώς ηλεκτρικά για 31 km και να φορτίσει το 80% της ισχύος των μπαταριών της σε χρόνο δυόμιση ωρών.

artu2

Η Artura είναι το πρώτο όχημα της νέας υβριδικής σειράς της βρετανικής φίρμας που χρησιμοποίησε το νέο Carbon Lightweight Architecture (MCLA) «δάπεδο». Οι μηχανικοί της McLaren, σχεδίασαν αυτήν την πλατφόρμα ειδικά για να φιλοξενήσουν υβριδικά συστήματα κίνησης. Φρόντισαν δε να περιορίσουν το βάρος στο ελάχιστο δυνατό, χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο ανθρακόνημα και αλουμίνιο.

Συνολικά, η McLaren Artura ζυγίζει 1.395 kg, τα δε υβριδικά μέρη – όπως πχ. ο ηλεκτροκινητήρας και η μπαταρία - ζυγίζουν συνδυαστικά 137 kg. Η δίαιτα όμως δεν περιορίστηκε μονάχα στα υβριδικά μέρη αλλά και στο βενζινοκινητήρα ο οποίος είναι 50 κιλά ελαφρύτερος από τον V8, ζυγίζοντας συνολικά 160 kg.

artu3

Η νέα MCLA πλατφόρμα, επιτρέπει επίσης στη McLaren, να ενσωματώσει για πρώτη φορά μια σειρά ενεργών συστημάτων ασφαλείας, όπως το adaptive cruise control, lane departure warning κ.α. Φυσικά, το παρών δίνουν και τα τέσσερα προγράμματα "κίνησης" της McLaren, το E-mode, το Comfort, το Sport και το Track. 

Επίσης, ο... «εκμοντερνισμός» των τεχνολογικών συστημάτων «περνάει» και στην καμπίνα με την Artura να είναι το πρώτο αυτοκίνητο της McLaren που εφοδιάζεται με το νέο σύστημα ψυχαγωγίας της φίρμας (ονομάζεται MIS II), που περιλαμβάνει οθόνη αφής υψηλής ευκρίνειας, Apple CarPlay και Android Auto, καθώς και το νέο λογισμικό τηλεμετρίας με λειτουργία Variable Drift Control. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube