Επίσημο: Νέα Lotus Eletre [video]

Επίσημο: Νέα Lotus Eletre [video]

H Lotus παρουσίασε την Eletre και όχι, δεν πρόκειται για κάποιο ελαφρύ διθέσιο σπόρτσκαρ, αλλά για ένα αμιγώς ηλεκτρικό SUV με πάνω από 600 PS και μήκος 5,1 m.

Μετά από αρκετή αναμονή και πολλά teasers η Lotus παρουσίασε και επίσημα την νέα Eletre. To νέο μοντέλο κουβαλάει πολλές πρωτιές για τον κατασκευαστή, καθώς είναι το πρώτο του ηλεκτρικό μαζικής παραγωγής, το πρώτο του με πίσω πόρτες αλλά και το πρώτο του SUV.

Πριν όμως αρχίσουμε να μιλάμε για την εντυπωσιακή Eletre, τόσο εμείς όσο και οι σκληροπυρηνικοί φαν τoυ Ηethel πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι το νέο ηλεκτρικό SUV αφήνει πίσω του το ρητό του Colin Chapman «Simplify, then add lightness», το οποίο είχε υιοθετήσει σε όλα τα μοντέλα της η Lotus από την ίδρυση της. Ωστόσο, η βρετανική μάρκα υπόσχεται ότι το νέο μοντέλο της συνδυάζει το πνεύμα των σπορτσκαρς της, στο πρακτικό πακέτο ενός SUV.

Έχει μήκος 5.103 mm, ύψος 1.630 mm και πλάτος 2.135 mm. Βασίζεται στην ολοκαίνουργια ηλεκτρική πλατφόρμα της Lotus, Electric Premium Architecture (EPA). Οι αγοραστές της θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε διαφορετικά επίπεδα ισχύος. Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι στην βάση της γκάμας θα βρίσκεται η έκδοση με δύο ηλεκτρικά μοτέρ συνδυαστικής ισχύος πάνω από 600 PS. Το σπριντ για τα 100 km/h από στάση θα ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 3" με την τελική να ανέρχεται στα 260 km/h. 

Lotus Eletre

Tο μέγεθος της μπαταρίας θα είναι μεγαλύτερο από 100 kWh προσφέροντας της αυτονομία περίπου 600 km. Eπιπλέον, η αρχιτεκτονική 800 V επιτρέπει φόρτιση μέχρι και 350 kW. Να σημειώσουμε ότι η Lotus δεν έδωσε στη δημοσιότητα το βάρος της Eletre. Το νέο ηλεκτρικό SUV χρησιμοποιεί αερανάρτηση με ρυθμιζόμενο ύψος, τετραδιεύθυνση και ενεργές αντιστρεπτικές.

Περνώντας στον τομέα της σχεδίασης, η Lotus κατάφερε να δημιουργήσει ένα από το πιο ιδιαίτερα και επιθετικά SUV, κοιτώντας στα μάτια την Lamborghini Urus. Eμπρός, τα φώτα ημέρας βρίσκονται στην άκρη του καπό ενώ οι προβολείς βρίσκονται πιο κάτω στη μαύρη μάσκα. Η ενεργή γρίλια αποτελείται από ένα μαύρο τριγωνικό μοτίβο, και επιτρέπει την εισαγωγή αέρα μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Οι παραδοσιακοί καθρέπτες έχουν παραχωρήσει την θέση τους σε κάμερες. Πίσω, ξεχωρίζει η αεροτομή στην οροφή η οποία αποτελείται από δύο ξεχωριστά μέρη και η μπάρα LED που εκτείνεται σε όλο το πλάτος του πορτμπαγκάζ. Επίσης, με πηγή έμπνευσης την Evija, στις δύο άκρες εμπρός και πίσω, το αμάξωμα είναι σμιλεμένο έτσι ώστε να επιτρέπεται η ροή αέρα από μέσα του, βελτιώνοντας έτσι την αεροδυναμική του μοντέλου.

Lotus Eletre

Εσωτερικά, η Lotus φρόντισε να εξοπλίσει την Eletre με υλικά υψηλής ποιότητας αλλά και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Αντί για τον παραδοσιακό πίνακα οργάνων υπάρχει μια λεπτή οθόνη πλάτους 3 cm προβάλλοντας τις απαραίτητες πληροφορίες στον οδηγό. Η ίδια οθόνη βρίσκεται και μπροστά από τον συνοδηγό αλλά αυτή τη φορά περιέχει πληροφορίες από το σύστημα πλοήγησης και τα πολυμέσα. Όπως είναι φυσικό στο κέντρο του ταμπλό δεσπόζει η οθόνη 15" του συστήματος infotainment. H Lotus επίσης υπόσχεται ότι η Εletre θα έχει την δυνατότητα πλήρους αυτόνομης οδήγησης.

Η Eletre, η οποία είναι το πρώτο από τα τέσσερα νέα ηλεκτρικά που θα προσθέσει η Lotus στην γκάμα της μέχρι το 2025, θα κατασκευάζεται στο νέο εργοστάσιο στη Wuhan της Κίνας με τα  πρώτα κομμάτια να παραδίδονται το 2023.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube