Επίσημο: Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+, η «ενδιάμεση» [video]

Επίσημο: Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+, η «ενδιάμεση» [video]

H έκδοση «53» της σειράς AMG της μεγάλης GLE κληρονομεί το διτούρμπινο 3λιτρο 6κύλινδρο in-line της φίρμας, με 435 ίππους, αυτόματο 9άρι σασμάν και επτά λειτουργίες διαχείρισης.

Αναμένοντας τη νέα AMG GLE 63, η γερμανική φίρμα, αποκαλύπτει την «ενδιάμεση» έκδοση  GLE 53. Εδώ, αντί του μοτέρ V8, φορέθηκε το πολύ πρόσφατο 6κύλινδρο σε σειρά 3λιτρο και διπλά υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ της φίρμας με 435 PS και 53 kgm.

Ο κινητήρας στέλνει τη ροπή του και στους τέσσερις τροχούς μέσω του 9αριού αυτόματου κιβωτίου AMG SPEEDSHIFT TCT 9G και ένα σύστημα τετρακίνησης με επτά διαφορετικές ρυθμίσεις: Sand, Trail, Slippery, Comfort, Sport, Sport+ και Individual). Πρέπει να πούμε ότι πρόκειται για ένα μικρό «εργοστάσιο αερίου», ειδικά επειδή πρέπει να προσθέσουμε τους τρεις τρόπους διαχείρισης του σασί (Comfort, Sport, Sport+). Οι μάστορες της παραμετροποίησης θα κάνουν λοιπόν πάρτι, ενώ όλοι οι άλλοι θα πρέπει να ψαχτούν πολύ για να βρουν το βέλτιστο σκηνικό. Σημειώστε για την περίπτωση αυτή, ότι η πνευματικά ελεγχόμενη ανάρτηση χαμηλώνει αυτόματα κατά 1,5 πόντο πάνω από τα 120 km/h με τη ρύθμιση «Comfort», έτσι ώστε να βελτιωθεί η αεροδυναμική, να μειωθεί η κατανάλωση και να κατέβει το κέντρο βάρους.

GLE 53

Ο κινητήρας συνδυάζεται με ένα ελαφρύ υβριδικό σύστημα επί τη βάσει ενός 48βολτου ηλεκτρικού κυκλώματος, αλλά και την κατά περίπτωση «ώθηση» ενός ηλεκτρομοτέρ με ροπή 25,5 kgm για αρκετά δευτερόλεπτα. Ένας ηλεκτρικός κομπρέσορας σε συνδυασμό με ένα κλασικό τούρμπο περιορίζει την υστέρηση σε χαμηλές στροφές. Η Mercedes-AMG ανακοινώνει ένα 0-100 km/h σε 5,3”, νούμερο που ακούγεται «σωστό» για ένα αυτοκίνητο που σαφώς υπερβαίνει τους δύο τόνους.

GLE 53

Στο αισθητικό επίπεδο, αυτή η AMG GLE 53 ξεχωρίζει από τους ειδικά σχεδιασμένους προφυλακτήρες, με τον πίσω να ενσωματώνει τις στρογγυλές μπούκες της εξάτμισης. Το σύνολο πατά σε ζάντες από 20 έως 22 ίντσες, ανάλογα με την έκδοση ή την επιλογή του αγοραστή. Στο εσωτερικό, η μόνη αξιοσημείωτη υπερβολή είναι οι κόκκινες ραφές και ορισμένες κόκκινων διακοσμήσεων. Σε γενικές γραμμές πάντως συναντάμε ό,τι έχουμε συνηθίσει από τις στάνταρ GLE, με το σύστημα MBUX και την τεράστια πανοραμική οθόνη που παίζει το διπλό ρόλο των οργάνων και του συστήματος πολυμέσων.

GLE 53

Με το εμπορικό λανσάρισμα του αυτοκινήτου, η Mercedes-Benz θα προσφέρει επίσης το προαιρετικό πακέτο AMG Track Pace. Ένα έξτρα που επιτρέπει, χάρη σε ένα ειδικό GPS, να καταγράφει μια ολόκληρη δέσμη δεδομένων σε κλειστούς δρόμους ή πίστες, προκειμένου να αναλύσει τις επιδόσεις. Τώρα πόσοι ιδιοκτήτες θα πάνε στην πίστα την GLE τους, αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+

Κύλινδροι/διάταξη

6/σε σειρά

Χωρητικότητα 

2.999 cc

Ισχύς βενζινοκινητήρα/rpm

320 kW/435 PS/6.100 rpm

Ισχύς EQ Boost

16 kW/22 PS

Ροπή  βενζινοκινητήρα/rpm

53 kgm/1.800-5.800 rpm

Ροπή EQ Boost

25,5 kgm

Συνδυασμένη κατανάλωση

9,3 l/100 km (NEDC)

Συνδυασμένη εκπομπή CO2

212 g/km (NEDC)

Κλάση απόδοσης

C

Επιτάχυνση 0-100 km/h

5,3"

Τελική ταχύτητα

250 km/h (ηλ. περιορισμένη)

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube