Επίσημο: Lamborghini Essenza SCV12 [video]

Επίσημο: Lamborghini Essenza SCV12 [video]

Το νέο υπεραυτοκίνητο πίστας της Lamborghini με ατμοσφαιρικό V12 απόδοσης 830 PS.

Μετά από το πρόσφατο teaser, η Lamborghini παρουσίασε και επίσημα το νέο υπεραυτοκίνητο πίστας με το όνομα Essenza SCV12, το οποίο εξελίχθηκε από το αγωνιστικό τμήμα Squadra Corse και σχεδιάστηκε από το Centro Stile της ιταλικής φίρμας. Η Essenza SV12 θα παραχθεί σε περιορισμένο αριθμό 40 μονάδων, και θα συνδυάζεται με ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης και οδήγησης σε διάσημες πίστες ανά τον κόσμο αποκλειστικά για τους ιδιοκτήτες (κάτι αντίστοιχο με τα προγράμματα των Ferrari FXX K και McLaren F1 GTR). Επιπλέον, όλα τα μοντέλα θα φυλάσσονται μαζί σε ειδικές εγκαταστάσεις στην Sant’Agata Bolognese καθώς δεν είναι νόμιμα για χρήση στο δρόμο.

Η Lamborghini αναφέρεται στην Essenza SCV12 ως ο διάδοχος των Miura Jota και Diablo GTR. Το μοντέλο διατηρεί το τοξωτό σχήμα των Lamborghini με ένα εκτενέστατο αεροδυναμικό πακέτο που παράγει έως και 1.200 kg κάθετης δύναμης στα 250 km/h - ένας αριθμός που ξεπερνά ακόμα και τα αγωνιστικά οχήματα προδιαγραφών GT3. Το αμάξωμα αποτελείται από μόλις 3 κομμάτια τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα κατά τη διάρκεια ενός pit stop.

Lamborghini

Στο εμπρός μέρος ξεχωρίζουν τα χαμηλά τοποθετημένα φώτα που ενσωματώνονται στη μεγάλη εισαγωγή αέρα του προφυλακτήρα πάνω από το μεγάλο σπλίτερ, και οι δύο τεράστιες εσοχές στο καπό. Τα γραφικά ακολουθούν τις γραμμές των φτερών τα οποία έχουν ενσωματωμένες γρίλιες.

Στο προφίλ κυριαρχούν οι έντονες πτυγχώσεις του αμαξώματος γύρω από τους τροχούς από μαγνήσιο (19" εμπρός και 20" πίσω) που φορούν σλικ ελαστικά της Pirelli και κρύβουν πίσω τους πανίσχυρα φρένα της Brembo. Τα μεγάλα αεροδυναμικά πτερύγια στις προεκτάσεις των μαρσπιέ κατευθύνουν τον αέρα στις πλευρικές εισαγωγές οι οποίες ψύχουν τον κινητήρα και το κιβώτιο.

Τα φουσκωμένα φτερά σε μαύρη απόχρωση καταλήγουν στη μακριά ουρά στην οποία δεσπόζει μια τεράστια ρυθμιζόμενη φτερούγα. Την εικόνα συμπληρώνουν το εντυπωσιακό κάλυμμα του κινητήρα, η εισαγωγή αέρα οροφής, τα LED φώτα που είναι κρυμμένα στις εσοχές και ο γιγαντιαίος διαχύτης που φιλοξενεί δύο απολήξεις της εξάτμισης σχεδιασμένες από την Capristo για να μειώνουν την πίεση στην ουρά και να χαρίζουν μοναδικό ήχο.

Lamborghini

Όσον αφορά τις φορεσιές, η Essenza SCV12 θα είναι διαθέσιμη σε αποχρώσεις Verde Silvans, Grigio Linx, Nero Aldebaran Gloss και Arancio California, με τα λογότυπα των Pertamina, Pirelli και Roger Dubuis που συνεργάζονται εδώ και χρόνια με την Lamborghini Squadra Corse. 

Η καμπίνα της Essenza SCV12 παραπέμπει σε αγωνιστικό ... διαστημόπλοιο, καθώς οι διακόπτες είναι οργανωμένοι σε κάθετη διάταξη πάνω στη λεπτή κεντρική κονσόλα σχήματος Υ. Το ταμπλό είναι λιτό με αεραγωγούς για τον κλιματισμό εξάγωνου σχήματος να ξεπροβάλλουν από αυτό και να τους διαπερνούν αεροδυναμικά πτερύγια. Το τιμόνι με ενσωματωμένη οθόνη, πλήκτρα και διακόπτες μοιάζει να βγήκε απευθείας από μονοθέσιο της Formula 1. Τέλος, τα ανθρακονημάτινα bucket καθίσματα με ζώνες τριών σημείων είναι προδιαγραφών FIA OMP.

Ο κινητήρας του μοντέλου είναι ο ισχυρότερος ατμοσφαιρικός V12 στην ιστορία της Lamborghini με απόδοση 830 PS. Η δύναμη μεταφέρεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός νέου σειριακού κιβωτίου X-trac 6 σχέσεων που αποτελεί δομικό στοιχείο του σασί, με την πίσω ανάρτηση τύπου push-rod να βιδώνει απευθείας πάνω σε αυτό. Χάρη στο νέας γενιάς ανθρακονημάτινο monocoque πλαίσιο που είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές ασφαλείας της FIA και δεν απαιτεί ρολ κειτζ, η Essenza SCV12 έχει αναλογία 1,66 hp/kg.

Οι 40 μονάδες της Essenza SVC12 θα είναι έτοιμες στις αρχές του 2021 οπότε θα ξεκινήσουν και οι εμπειρίες οδήγησης σε διάφορες πίστες ανά τον κόσμο με την υποστήριξη των τεχνικών της Squadra Corse και των οδηγών Emanuele Pirro (5 φορές νικητή στις 24 Ώρες του Le Mans) και Marco Mapelli (εργοστασιακός οδηγός αγώνων της Lamborghini). Όσο για την τιμή, το δελτίο τύπου δεν αναφέρει κάτι αλλά είμαστε σίγουροι πως έχουμε να κάνουμε με αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube