Επίσημο: BMW X3 M και X4 M [videos]

Επίσημο: BMW X3 M και X4 M [videos]

Η οικογένεια Motorsport μεγαλώνει με τις πρώτες X3 και X4 M, με 6κύλινδρο μοτέρ σε σειρά, 480 άλογα και προσεχή έκδοση Competition με 510 PS.

H BMW αποφάσισε τελικά να επιτεθεί στις Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio και Mercedes-AMG GLC 63. Η X3 έπρεπε να περιμένει την τρίτη γενιά της για να στρατολογηθεί από το M Division. Η φίρμα όμως έρχεται να χτυπήσει σε διπλό ταμπλό, με την X4 επίσης επιμελημένη από το Motorsport. Τα τεχνικά δεδομένα των δύο αυτοκινήτων είναι όμως πανομοιότυπα.

Κάτω από το καπό, υπάρχει ένα διτούρμπινο 6κύλινδρο 3λιτρο μοτέρ σε σειρά που αποδίδει 480 άλογα και 61,2 χιλιογραμμόμετρα από τις 2.600 rpm. Ισχύς που δίνει τη δυνατότητα, κατά πώς ανακοινώνει το εργοστάσιο, για χρόνο 4,2” στο σπριντ των 0-100 km/h και τελική ταχύτητα 250 ή 280 km/h, ανάλογα με τον κόφτη.

Αργότερα, η BMW θα προτείνει μια έκδοση Competition και για τα δύο μοντέλα, ανεβασμένη στα 510 άλογα. Ισχύς ίδια με αυτή των Stelvio Quadrifoglio και AMG GLC 63. Η ροπή θα παραμείνει η ίδια, το 0-100 km/h θα κατέβει ένα δέκατο και η τελική θα φτάνει τα 285 km/h.

To 3λιτρο μοτέρ συνδυάζεται με κιβώτιο ταχυτήτων M Steptronic με οκτώ σχέσεις και διαθέτει τρεις ρυθμίσεις λειτουργίας, περιλαμβανομένης μιας με πιο ήπιες αλλαγές ταχυτήτων για άνεση και οικονομία. Τα paddles αλλαγής στο τιμόνι είναι στάνταρ, όπως εξάλλου και η μονάδα τετρακίνησης xDrive που διαθέτει Sport mode με έμφαση στη ροπή στον πίσω άξονα. Να σημειώσουμε όμως ότι στις νέες Χ3 Μ και Χ4 Μ δεν υπάρχει ρύθμιση αποκλειστικής πίσω κίνησης, όπως στην M5, αλλά το ESP μπορεί να απενεργοποιηθεί πλήρως. Μεταξύ των άλλων ρυθμίσεων για τη δυναμική συμπεριφορά των αυτοκινήτων να αναφέρουμε την προσαρμοζόμενη ανάρτηση και τιμόνι. Όσον αφορά το φρενάρισμα, την αποστολή έχουν αναλάβει δίσκοι 395 mm εμπρός και 370 mm πίσω.

Προφανώς επεμβάσεις έγιναν και στο look των αυτοκινήτων. Έτσι, οι X3 και X4 M μοιράζονται τον ίδιο εμπρός προφυλακτήρα με μεγαλύτερες αεροεισαγωγές από τα μοντέλα του «συρμού». Βρίσκουμε επίσης αεροδυναμικούς εξωτερικούς καθρέφτες, τυπικού σχήματος για μια M. Στο πίσω μέρος, το σύστημα εξαγωγής καταλήγει σε 4μπουκο, ενώ η Χ3 φορά και νέο χείλος εκφυγής. Οι στάνταρ ζάντες είναι 20άρες και οι δαγκάνες των φρένων σε μπλε χρώμα με λογότυπο «Μ». Τα μοντέλα Competition θα φορούν 21ιντσες και τα διακοσμητικά στοιχεία θα είναι σε γυαλιστερό μαύρο. Έξτρα θα διατίθεται πακέτο κάρμπον. 

Τα δύο αυτοκίνητα θα ντεμπουτάρουν επίσημα σε μέταλλο στο Σαλόνι της Γενεύης, 7-17 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube