Επίσημο: Audi e-tron GT quattro και RS e-tron GT [video]

Επίσημο: Audi e-tron GT quattro και RS e-tron GT [video]

Παρουσιάστηκε η έκδοση παραγωγής του ηλεκτρικού Gran Turismo μοντέλου της Audi.

Η Audi παρουσίασε σήμερα το αμιγώς ηλεκτρικό e-tron GT quattro, την πολυαναμενόμενη έκδοση παραγωγής του ομώνυμου πρωτοτύπου που έκανε πρεμιέρα το 2018 στην Έκθεση του Los Angeles, μαζί με την έκδοση επιδόσεων RS e-tron GT.

Το ηλεκτρικό Gran Turismo μοντέλο της Audi είναι συγγενικό με την Porsche Taycan καθώς βασίζεται στην πλατφόρμα J1 του VW Group. Παρόλα αυτά όλες οι εκδόσεις του θα παράγονται στο εργοστάσιο Böllinger Höfe στο Neckarsulm όπου κατασκευάζεται το Audi R8.

Audi

Οι σχεδιαστές της Audi με επικεφαλής τον Marc Lichte τήρησαν τις υποσχέσεις τους και η έκδοση παραγωγής του Audi e-tron παραμένει εξίσου εντυπωσιακή με το πρωτότυπο διατηρώντας το μυώδες αμάξωμα και την αεροδυναμική σιλουέτα (συντελεστής οπισθέλκουσας 0,24 cd). Για την ακρίβεια, οι ελάχιστες διαφορές εντοπίζονται στους τροχούς (19", 20" ή και 21"), το κάλυμμα της γρίλιας, τα φώτα (Matrix LED και προαιρετικά Audi Laserlight), το καπό χωρίς εσοχή, τους ελαφρώς μεγαλύτερους καθρέφτες, τις συμβατικές χειρολαβές στο προφίλ, τα λιγότερο γωνιώδη πίσω φώτα και τον πίσω διαχύτη. Το μήκος είναι 4,99 m, το πλάτος 1,96 m και το ύψος μόλις 1,41 m.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την καμπίνα που διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση του πρωτοτύπου στα πρότυπα των τελευταίων μοντέλων της Audi. Εκεί βρίσκουμε ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3" πίσω από το τριάκτινο πολυλειτουργικό τιμόνι με επένδυση από Alcantara, κεντρική οθόνη αφής 8,6" για το infotainment, φυσικά χειριστήρια αφής για τον κλιματισμό στην κεντρική κονσόλα με χαμηλά τοποθετημένους αεραγωγούς, λεπτομέρειες από ανθρακονήματα, σπορ καθίσματα, κόκκινες ραφές και ambient εσωτερικό φωτισμό. Η καμπίνα είναι πενταθέσια, ενώ το πορτ παγκάζ έχει χωρητικότητα 405 λίτρα στο e-tron GT (+85 λίτρα εμπρός) και 366 λίτρα στο RS e-tron GT. Ο πλούσιος εξοπλισμός περιλαμβάνει το πακέτο συστημάτων υποβοήθησης Audi pre sense με προαιρετικά πακέτα για ακόμα καλύτερες δυνατότητες ημιαυτόνομης οδήγησης.

Audi

Κίνηση στο μοντέλο δίνουν δύο ηλεκτροκινητήρες με συνδυαστική απόδοση 476 PS / 630 Nm στο e-tron GT quattro και 598 PS / 830 Nm στο RS e-tron GT. Επιπλέον υπάρχει η λειτουργία boost χαρίζει μέγιστη ισχύ 530 PS στο e-tron GT quattro και έως 646 PS στο RS e-tron GT για χρονικό διάστημα έως και 2,5".

Σε κάθε περίπτωση η δύναμη μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς με προηγμένο torque vectoring και ένα αυτόματο κιβώτιο δύο σχέσεων στον πίσω άξονα. Η επιτάχυνση 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε 4,1" για το e-tron GT quattro και σε μόλις 3,3" για το κορυφαίο RS e-tron GT, ενώ η τελική ταχύτητα είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 245 km/h και 250 km/h αντίστοιχα. Παράλληλα, η μπαταρία ιόντων λιθίιου 800V χωρητικότητας 85 kWh που βρίσκεται στο πάτωμα του αυτοκινήτου χαρίζει αυτονομία 487 km ανάμεσα σε κάθε φόρτιση (5 λεπτά σε ταχυφορτιστή θα χαρίζουν έως 100 km αυτονομίας).

Το RS e-tron GT έχει στάνταρ ενεργή αερανάρτηση (προαιρετικά στο e-tron GT quattro), κλείδωμα πίσω διαφορικού, προαιρετικό σύστημα τετραδιεύθυνσης και προαιρετικά carbon κεραμικά φρένα, με την Audi να έχει δώσει μεγάλη έμφαση στο στήσιμο του μοντέλου. Αρκετή δουλειά έγινε και στον τεχνητό ήχο για το μοτέρ ο οποίος αλλάζει ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης που θα επιλέξει ο οδηγός από το Audi drive select.

Audi e-tron GT quattro

Οι προπαραγγελίες για το ηλεκτρικό μοντέλο ξεκινούν στην Ευρώπη από τον Φεβρουάριο, με τιμή από 99.800 ευρώ για το Audi e-tron GT quattro και από 138.200 ευρώ για το RS e-tron GT.

[Πηγή: Audi]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube