Επίσημο: Ανανεωμένο Hyundai i30 N [video]

Επίσημο: Ανανεωμένο Hyundai i30 N [video]

To Hyundai i30 N επιστρέφει με φρεσκαρισμένη εμφάνιση και με την επιλογή αυτόματου κιβωτίου.

H Hyundai παρουσίασε και επίσημα το ανανεωμένο i30 N το οποίο έρχεται με φρεσκαρισμένη εμφάνιση, περισσότερη τεχνολογία στο εσωτερικό και μια σειρά από αναβαθμίσεις στα μηχανικά μέρη με σημαντικότερη την επιλογή αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων. Να θυμίσουμε πως το hot hatch της Hyundai πρωτοπαρουσιάστηκε το 2017 και ήταν το πρώτο δείγμα γραφής του νεοσύστατου τμήματος N Performance με υπεύθυνο τον Albert Biermann. Έκτοτε έχει πουλήσει πάνω από 25.000 μονάδες στην Ευρώπη ενώ έχει κερδίσει πολλα βραβεία από τον ειδικό τύπο.

Σχεδιαστικά, οι αλλαγές είναι περιορισμένες όμως αρκούν για να εκσυγχρονίσουν την εμφάνιση του μοντέλου. Όπως είχαμε προβλέψει με τα δικά μας renderings πριν από πέντε μήνες, το i30 N απέκτησε φαρδύτερη γρίλια, πιο μοντέρνα γραφικά LED στα εμπρός και τα πίσω φώτα, ανασχεδιασμένους προφυλακτήρες στα πρότυπα του i30 N Line με κόκκινες λεπτομέρειες και διαφορετικές εισαγωγές αέρα, νέο σχέδιο τροχών 19" και μεγαλύτερες απολήξεις της εξάτμισης στο διαχύτη. Η χρωματική παλέτα περιλαμβάνει 7 αποχρώσεις (Performance Blue, Polar White, Engine Red, Sunset Red, Shadow Gray, Dark Knight. Phantom Black).

Όπως και ο προκάτοχός του, το μοντέλο θα διατίθεται με αμάξωμα hatchback και fastback όμως η Hyundai επέλεξε να μας δείξει μόνο το πρώτο στις επίσημες φωτογραφίες.

Hyundai i30 N

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Επίσημο: Ανανεωμένο Hyundai i30 [video]

Κάτω από το καπό βρίσκεται ο γνωστός υπετροφοδοτούμενος τετρακύλινδρος κινητήρας 2,0 λίτρων. Στη βασική έκδοση αποδίδει 250 PS και 353 Nm και συνεργάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων. Στην έκδοση Performance, το μοτέρ είναι ισχυρότερο με 280 PS στις 5.200 rpm (+5 PS από το προηγούμενο i30 N Performance) και 392 Nm (+39 Nm) μεταξύ 1.950-4.600 rpm ενώ μπορεί να συνδυαστεί είτε με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων είτε με το ολοκαίνουριο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη N DCT 8 σχέσεων.

Η πολυαναμενόμενη προσθήκη αυτόματου κιβωτίου στη γκάμα του i30 N είναι και η σημαντικότερη ειδηση καθώς του επιτρέπει να ανταγωνιστεί καλύτερα τις αντίστοιχες προτάσεις του ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τη Hyundai, το N DCT κάνει το hot hatch ακόμα πιο ενδιαφέρον οδηγικά και προσφέρει τη δυνατότητα χειροκίνητων αλλαγών μέσω των paddles πίσω από το τιμόνι ή του λεβιέ. Παράλληλα, διαθέτει το σύστημα N Grin Shift (NGS) που απελευθερώνει τη μέγιστη δύναμη για 20" με το πάτημα ενός κουμπιού στο τιμόνι, το N Power Shift (NPS) που ενεργοποιείται όταν ο οδηγός πατά το γκάζι πάνω από 90% και εξαλείφει τα κενά ροπής κατά τις αλλαγές σχέσεων, και το N Track Sense Shift (NTS) το οποίο αναγνωρίζει πότε οι συνθήκες είναι κατάλληλες για δυναμική οδήγηση και ενεργοποιείται αυτόματα.

Hyundai i30 N

Σε όλες τις εκδόσεις η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς, με την Performance να εξοπλίζεται και με το ηλεκτρονικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης N Corner Carving Differential. H ταχύτερη έκδοση επιταχύνει από τα 0-100 km/h σε 5,9" (-0,2") με την τελική ταχύτητα να παραμένει ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 250 km/h. 

Το σύστημα N Grin Control επιτρέπει την επιλογή ανάμεσα σε πέντε λειτουργίες οδήγησης - Eco, Normal, Sport, N και N Custom που αλλάζουν τη ρύθμιση της ενεργής ανάρτησης, του συστήματος ευστάθειας (ESC), του ηλεκτρονικού διαφορικού N Corner Carving Differential, του κιβωτίου, του τιμονιού αλλά και τον ήχο της εξάτμισης. Σύμφωνα με τη Hyundai, η ενεργή ανάρτηση με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ και το τιμόνι έχουν επαναρυθμιστεί σε όλες τις εκδόσεις του ανανεωμένου i30 N για ακόμα καλύτερο κράτημα. Το hot hatch εξοπλίζεται επίσης με Rev Matching, Launch Control και διαθέτει τη μπάρα στο χώρο αποσκευών για μεγαλύτερη ακαμψία.

Η έκδοση Performance φορά τις ελαφρύτερες σφυρήλατες ζάντες 19" (-14,4 kg) με ελαστικά Pirelli P-Zero, ενώ η βασική φορά τροχούς 18" με Michelin Pilot Super Sport. Παράλληλα, το i30 N Performance έχει και μεγαλύτερα φρένα με δίσκους 360 mm εμπρός (αντί για 345 mm).

Hyundai i30 N facelift

Στο εσωτερικό βρίσκουμε μια προαιρετική οθόνη αφής 10,25" στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας η οποία ενσωματώνει το αναβαθμισμένο σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας με υποστήριξη Apple CarPlay και Android Auto ενώ διαθέτει νέα γραφικά για το Performance Driving Data System. Το τιμόνι (προαιρετικά θερμαινόμενο) διατηρεί τα γνωστά πλήκτρα αλλαγής λειτουργίας οδήγησης ενώ παρών δηλώνει και ο σπορ επιλογέας ταχυτήτων με το έμβλημα N.

Τα νέα καθίσματα N Light Seats με ενσωματωμένα προσκέφαλα, φωτιζόμενο έμβλημα N και επενδύσεις από δέρμα και Alcantara, προσφέρουν αυξημένη πλευρική στήριξη και ζυγίζουν 2,2 kg λιγότερο από τα στάνταρ καθίσματα. Την εικόνα συμπληρώνουν τα σπορ πεντάλ, οι ραφές Performance Blue και οι μπλε ζώνες ασφαλείας.

Hyundai i30 N

Όπως και η γκάμα του ανανεωμένου i30, έτσι και το κορυφαίο i30 N έρχεται με αναβαθμισμένο πακέτο συστημάτων υποβοήθησης και ασφαλείας Hyundai SmartSense που περιλαμβάνει, Forward Collision-Avoidance Assist που αναγνωρίζει οχήματα και πεζόυς, Lane Following Assist (LFA),  Blind-Spot Collision Warning (BCW), Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA-R), Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Warning (RCCW) και Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA) αν και ορισμένα από αυτά είναι διαθέσιμα μόνο στο hatchback με το αυτόματο DCT.

Η εμπορική πορεία του ανανεωμένου Hyundai i30 N θα ξεκινήσει στην Ευρώπη από τις αρχές του 2021 με τις τιμές να ανακοινώνονται πιο κοντά σε αυτή την ημερομηνία. 

[Πηγή: Hyundai]

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube