Eπίσημo: Νέο Audi Q5 2017 [video]

Eπίσημo: Νέο Audi Q5 2017 [video]

Με εμφάνιση και τεχνολογία δανεισμένα από το κορυφαίο Q7, το νέο μεσαίο SUV της Audi θα είναι διαθέσιμο από το 2017.

Μέχρι σήμερα, το Q5 παρότι ήταν το πιο παλιό μοντέλο της Audi ήταν κι εκείνο με τις καλύτερες πωλήσεις.

Ωστόσο έφτασε η ώρα για την ολοκαίνουργια γενιά του, προκειμένου να συναγωνιστεί με περισσότερες αξιώσεις τον σαφώς πιο νέο ανταγωνισμό που απαντάει στα ονόματα των BMW X3, Jaguar F-Pace και Mercedes-Benz GLC.

Βασιζόμενο στην πλατφόρμα MLB Evo την οποία μοιράζεται με το μεσαίο οικογενειακό A4, το νέο Q5 είναι έως και 90 kg ελαφρύτερο σε σχέση με το υπάρχον. Κι αυτό παρότι οι εξωτερικές διαστάσεις του είναι ελαφρώς μεγαλύτερες. Είναι κάτι που σύμφωνα με μια προσφιλή στην Audi τακτική επιτυγχάνεται χάρη στη χρήση ειδικά κατεργασμένου χάλυβα και αλουμινίου σε διάφορα σημεία του αμαξώματος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Δοκιμάζουμε το Audi A4 1.4 TFSI S tronic

Στο εσωτερικό η Audi υπόσχεται άφθονο χώρο για πέντε ενήλικες και απολύτως κορυφαία προσοχή στη λεπτομέρεια. Η εικόνα του ταμπλό δεν είναι μακριά από εκείνη του Α4, αλλά αυτό κάθε άλλο παρά αρνητικό είναι. Το πίσω κάθισμα αποτελείται από τρία ανεξάρτητα τμήματα που σύρονται κι έχουν ρύθμιση στην κλίση της πλάτης, ανάλογα με την οποία μεταβάλλεται το πορτμπαγκάζ. Το τελευταίο έχει κερδίσει 10 lt σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο και κυμαίνεται από τα 550 έως και τα 610 lt.

Για το infotainment υπάρχουν διάφορες επιλογές, με την κορυφαία να εκφράζεται μέσω του πλέον εξελιγμένου MMI, που διαθέτει οθόνη 8,3 ιντσών και περιστροφικό χειριστήριο με touchpad. Στο νέο Q5 διατίθενται και όλα τα τελευταίας γενιάς συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, είτε αυτά έχουν να κάνουν με την πλοήγηση είτε με την ενεργητική ασφάλεια.

Η γκάμα των κινητήρων αρχικά θα περιλαμβάνει τέσσερις TDI και έναν TFSI επιλογές. Σε σχέση με τους κινητήρες του σημερινού μοντέλου, όλοι τους είναι ισχυρότεροι και με καλύτερα εργοστασιακά νούμερα κατανάλωσης κι εκπομπής ρύπων. Ο 2.0 TDI διατίθεται σε εκδόσεις 150, 163 και 190 ίππων, ενώ ο κορυφαίος V6 3.0 TDI έχει φτάσει τους 286 ίππους και τα 63,2 kgm ροπής.

Ο 2.0 TFSI αποδίδει πλέον 252 ίππους, με εργοστασιακή μέση κατανάλωση 6,8 lt/100 km και 154 g CO2/km. Η βασική επιλογή κιβωτίου είναι το 6άρι χειροκίνητο, ενώ ως αυτόματη επιλογή υπάρχει το 7άρι διπλού συμπλέκτη S tronic. Το αυτόματο 3.0 TDI όμως, θα διατίθεται με κλασικό 8άρι αυτόματο.

Με εξαίρεση τη βασική ντίζελ έκδοση των 150 ίππων που είναι στάνταρ προσθιοκίνητη και προαιρετικά τετρακίνητη, όλα τα Q5 θα έχουν στάνταρ το νέο σύστημα τετρακίνησης quattro ultra. Πρόκειται για ένα σύστημα που χωρίς να κάνει έκπτωση στον τρόπο που αποδίδει, απεμπλέκει όταν δε χρειάζεται τους πίσω τροχούς προς όφελος της οικονομίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Δοκιμάζουμε το Audi RS Q3

Σε όλες τις εκδόσεις υπάρχει ηλεκτρονικό torque vectoring, ενώ στην έκδοση 3.0 TDI διατίθεται προαιρετικά το sport πίσω διαφορικό που μοιράζει ενεργά τη ροπή μεταξύ των πίσω τροχών. Το χαρακτηριστικό αυτό –που για την ώρα είναι μοναδικό στην κατηγορία- μαζί με το νέο ηλεκτρομηχανικό τιμόνι, υπόσχονται σημαντικά βελτιωμένη οδηγική εμπειρία σε σχέση με το σημερινό Q5.

Η ανάρτηση του νέου Q5 αποτελείται από διάταξη πολλαπλών συνδέσμων εμπρός και πίσω, με τη δεύτερη να είναι νέα. Το ίδιο ισχύει και για το τιμόνι μεταβλητού βήματος που ανήκει στον προαιρετικό εξοπλισμό.

Για την ανάρτηση υπάρχει επιλογή για συμβατικά ελατήρια σε συνδυασμό με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ, διατίθεται όμως και αερανάρτηση για πρώτη φορά στο Q5. Και οι δύο επιλογές αλλάζουν τα χαρακτηριστικά λειτουργίας τους ανάλογα με την επιλογή του Audi Drive Select, όμως η αερανάρτηση έχει δύο μεγάλα προσόντα: Αφενός σημαίνει σταθερή απόσταση από το έδαφος ανεξαρτήτως φορτίου, αφετέρου μπορεί να «σηκώσει» το αμάξωμα αυξάνοντας τις εκτός δρόμου δυνατότητες.

Το νέο Q5 θα κατασκευάζεται σε ένα νέο εργοστάσιο της Audi στο Μεξικό και η διάθεσή του θα ξεκινήσει στις αρχές του 2017. Στη Γερμανία, η τιμή του 2.0 TDI 163 PS S tronic θα ξεκινάει από τα 45.100 ευρώ.

[Πηγή Audi]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube