Επίσημο: Νέο Audi A5 Coupé και S5 2017 [upd+video]

Επίσημο: Νέο Audi A5 Coupé και S5 2017 [upd+video]

Η Audi παρουσίασε επίσημα στο Ingolstadt τα νέα A5 και S5 με πιο φρέσκια εμφάνιση και ενισχυμένα στον τεχνολογικό τομέα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Audi, Rupert Stadler, προλογίζοντας τα νέα Audi A5 Coupé και S5 που παρουσιάστηκαν επίσημα σήμερα στη Γερμανία, είπε: «Τα κουπέ μας κάνουν τη κάθε μέρα των πελατών μας μέρα διακοπών».

Σε στενή κατασκευαστική σχέση με το νέο Audi A4, τα νέα κουπέ της εταιρείας υιοθετούν μια εξελιγμένη μορφή του υφιστάμενου ντιζάιν, αλλά με σημαντικές μηχανολογικές και τεχνολογικές αναβαθμίσεις.

«Διαθέτουμε καλύτερες επιδόσεις και υψηλότερη αποδοτικότητα, πολύ περισσότερο χώρο, ενώ οι βασικές προδιαγραφές των μεσαίων κουπέ της Audi ανέρχονται στο επίπεδο των αυτοκινήτων πολυτελείας», συνέχισε ο Stadler.

Με την πρώτη ματιά, αμέσως καταλαβαίνεις ότι τα νέα Audi A5 Coupé και S5 δεν αποτελούν δα και μεγάλο σχεδιαστικό βήμα προς τα εμπρός σε σχέση με τα απερχόμενα μοντέλα. Από τη άλλη όμως, η ευρύτερη χρήση ατσαλιού υψηλής αντοχής και αλουμινίου εξοικονόμησαν βάρος περίπου 60 kg, παρόλο το μεγαλύτερο μήκος του αυτοκινήτου κατά 4,6 πόντους. Παραπάνω μήκος με ευεργετικές επιπτώσεις, τόσο στο πορτμπαγκάζ όσο και στη καμπίνα. Επιπλέον η αεροδυναμική βελτιστοποίηση του αυτοκινήτου κατέβασε το συντελεστή οπισθέλκουσας στο εντυπωσιακό 0,25.

Το νέο Audi A5 θα διατίθεται με πέντε διαφορετικούς κινητήρες και με την αποκάλυψη κάποιων από τις προδιαγραφές τους, ο Stadler είπε ότι θα είναι 20% πιο ισχυρά απ’ ό,τι των αυτοκινήτων που απέρχονται.

Με άλλα λόγια, αναμένουμε η γκάμα των μοτέρ να είναι σε γενικές γραμμές η ίδια που διατίθεται και στο νέο Audi A4: Ο βασικός κινητήρας βενζίνης είναι ο νέος 1.4 TFSI με 150 ίππους που συνδυάζεται με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο ή 7άρι ημιαυτόματο διπλού συμπλέκτη S tronic. Ο άλλος είναι ο 2.0 TFSI που αποδίδει 252 ίππους και προσφέρεται με κιβώτιο S tronic και τετρακίνηση quattro. Από πλευράς πετρελαιοκινητήρων, διατίθεται ο 2.0 TDI με 150 ή 190 ίππους, χειροκίνητο κιβώτιο ή S tronic και δυνατότητα τετρακίνησης όταν συνδυάζεται το ισχυρότερο μοτέρ με το αυτόματο κιβώτιο. Τέλος, ένα 8άρι αυτόματο σασμάν τύπου Tiptronic θα διαθέτουν τo S5 και το κορυφαίο τουρμποντίζελ των τριών λίτρων.

Όπως και το νέο Audi S4, έτσι και το νέο S5 κινείται από έναν 3λιτρο V6 TFSI, μόνο που πλέον διαθέτει τούρμπο αντί για κομπρέσσορα του προηγούμενου S4/S5 και είναι ελαφρύτερος. Η απόδοση του έχει φτάσει τους 354 ίππους (+21 ίππους) και η ροπή τα 51 kgm (+6,1 kgm). Αλλαγή υπάρχει και στο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων που πλέον, όπως είπαμε, είναι 8άρι Tiptronic και όχι 7άρι διπλού συμπλέκτη S tronic, ενώ η επίδοση που ανακοινώνει η Audi για το 0-100 km/h του S5 είναι 4,7”.

Όπως συμβαίνει με όλα τα μοντέλα S, έτσι και αυτό διαθέτει σύστημα τετρακίνησης quattro που υπό κανονικές συνθήκες και χάρη στο κεντρικό μπλοκέ διαφορικό, μοιράζει τη δύναμη στον εμπρός και τον πίσω άξονα σε ποσοστό 40/60. Βέβαια, σε ακραίες συνθήκες ή ανάλογα το πρόγραμμα στο Drive Profile, το ποσοστό αυτό διαφοροποιείται και μπορεί να φτάσει το 70% της ροπής στον εμπρός άξονα ή το 85% της ροπής στον πίσω. Ακόμα, στον προαιρετικό εξοπλισμό συναντάμε και ενεργό πίσω διαφορικό για ακόμα καλύτερο μοίρασμα της ροπής στους πίσω τροχούς.

Η Audi λέει ότι το πακέτο πλαισίου/αναρτήσεων του Α5 σχεδιάστηκε έτσι ώστε το αυτοκίνητο να είναι άνετο στο ταξίδι όσο και κοφτερό σε στριφτερούς δρόμους, με νέο set-up στο ηλεκτροϋδραυλικό τιμόνι για «υψηλής ακριβείας πληροφόρηση από το δρόμο».

Όσο για το αισθητικό κομμάτι, τo S5 διαθέτει πιο σπορ body kit, καθώς και σπέσιαλ αναβαθμίσεις και υλικά στο εσωτερικό από τη σειρά S line.

Στις τεχνολογικές αναβαθμίσεις των νέων A5/S5 περιλαμβάνονται τα περισσότερα στοιχεία που έχουμε δει να διατίθενται και να εξοπλίζουν και το νέο Audi A4: Μεγαλύτεροι πλευρικοί καθρέφτες νέας τεχνολογίας, Virtual Cockpit με πλήρως ψηφιακό καντράν, νέα τεχνολογία ενεργητικής ασφάλειας που περιλαμβάνουν Προειδοποίηση Εξόδου, Φρενάρισμα Αποφυγής Σύγκρουσης, αλλά και ενσωμάτωσηAndroid Auto/Apple CarPlay στο σύστημα πολυμέσων.

Το Α5 είναι επίσης το πρώτο Audi που διατίθεται με την «απεριόριστη κάρτα SIM», με λειτουργία σε όλη την Ευρώπη για in-car συνδεσιμότητα και χωρίς χρεώσεις περιαγωγής. Η λίστα του στάνταρ εξοπλισμού περιλαμβάνει επίσης φανάρια LED εμπρός πίσω, pre-sense city pre-collision braking, Bluetooth και 7ιντση οθόνη για τα πολυμέσα.

Το σύστημα της Audi για παραγγελίες των νέων A5 και S5 θα ανοίξει τον Ιούλιο, ενώ οι πρώτες παραδόσεις θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο.

Εντυπώσεις από πρώτο χέρι για τα νέα A5/S5 θα μπορέσουμε να σας δώσουμε προς το τέλος του μήνα, καθώς σε τρεις εβδομάδες από σήμερα θα οδηγήσουμε τα αυτοκίνητα στην Πορτογαλία.

[Πηγή Audi]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube