Επίσημο: Νέα Porsche Panamera 4 E-Hybrid 2018 [video]

Επίσημο: Νέα Porsche Panamera 4 E-Hybrid 2018 [video]

Η νέα Panamera 4 E-Hybrid 2018 αποδίδει συνδυασμένα 462 άλογα, κάνει τα 0-100 km/h σε 4,6”, πιάνει τα 278 km/h και καίει 2,5 lt/100 km.

Για όποιον -πλην Λακεδαιμονίων, φυσικά- βρίσκεται προ της αγοράς ενός υβριδικού αυτοκινήτου και θα ήθελε να συνδυάσει τους χώρους ενός οικογενειακού με τις επιδόσεις ενός σούπερκαρ, στη λίστα του μπαίνει και η νέα Panamera 4 E-Hybrid.

Το αποδοτικό σεντάν της Porsche είναι ένα επαναφορτιζόμενο μοντέλο της δεύτερης γενιάς της Panamera και ουσιαστικά αντικαθιστά την πρώτη S E-Hybrid. Όπως και σε αυτή, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης συνδυάζεται εν παραλλήλω με ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος. Αλλά αυτή τη φορά, η κίνηση περνά στάνταρ σε όλους τους τροχούς, εξ ου και το νούμερο «4» στο όνομά της.

Το θερμικό μοτέρ είναι μια detuned έκδοση του διτούρμπινου 2,9λιτρου βενζινοκινητήρα V6 που βρίσκουμε και στην Panamera 4S. Στην Panamera 4 E-Hybrid αποδίδει 330 άλογα και 45,9 kgm. To ηλεκτρικό «πακέτο» αποτελείται από ένα απλό ηλεκτρομοτέρ που αποδίδει 136 PS και 40,8 kgm. Και τα δύο μαζί ανεβάζουν τη μέγιστη συνδυασμένη ισχύ της 4 E-Hybrid στους 462 PS και την αντίστοιχη μέγιστη ροπή στα 71,3 kgm. Τα παραπάνω περνούν και στους τέσσερις τροχούς μέσω του 8ριού σασμάν PDK, πετυχαίνοντας επιδόσεις σούπερκαρ: 0-100 km/h σε 4,6” και τελική ταχύτητα 276 km/h.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η νέα Porsche Panamera Turbo, το πιο γρήγορο πολυτελές 4θυρο στον κόσμο στο Nürburgring Nordschleife [video]

Από το λανσάρισμα της 918 Spyder, η Porsche άλλαξε τη στρατηγική της στα υβριδικά αυτοκίνητα, προκειμένου μεγιστοποιήσει τη χρήση του ηλεκτρικού συστήματος, κατεβάζοντας με αυτόν τον τρόπο τις εκπομπές ρύπων. Για παράδειγμα, το ηλεκτρικό σύστημα της Panamera 4 E-Hybrid είναι στη διάθεση του οδηγού με το που αυτός αγγίζει το γκάζι. Πρακτικά, το αυτοκίνητο ξεκινά πάντα στην αμιγώς ηλεκτρική διαμόρφωση. Με την απελθούσα Panamera S E-Hybrid, ο οδηγός έπρεπε να πατήσει το πεντάλ μέχρι και το 80%, προκειμένου το ηλεκτρικό σύστημα να μπει σε λειτουργία.

Η ενέργεια στο ηλεκτρικό σύστημα παρέχεται από μια υγρόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου 9,4-14,1kWh που είναι τοποθετημένη κάτω από το πάτωμα του πορτμπαγκάζ. Αυτή παρέχει αυτονομία 50 km αμιγούς ηλεκτρικής κίνησης και χρειάζεται 5,8 ώρες για τη φόρτισή της μέσω μιας κοινής οικιακής πρίζας 220/230V. Ο χρόνος αυτός μπορεί να κατέβει στις 3,6 ώρες στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιλέξει τον έξτρα εσωτερικό φορτιστή των 7,2 kW και διαθέτει 32άρα πρίζα στο σπίτι. Όταν η Panamera 4 E-Hybrid κινείται αποκλειστικά με το θερμικό κινητήρα καταναλώνει 3,1 lt/100 km σε μικτό κύκλο κατά NEDC, ενώ συνδυασμένα κατεβαίνει στα 2,5.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Επίσημο: Νέα Porsche Panamera 2017 [video]

Άλλα μια νέα τεχνολογία εις όφελος της αποδοτικότητας είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα αποσύνδεσης που μπορεί να απομονώσει το θερμικό κινητήρα από το υπόλοιπο σύστημα μετάδοσης, όπως για παράδειγμα όταν ρολάρεις χωρίς φορτίο -coasting. Ο ηλεκτρονικός αυτό αποσυνδετήρας λέει η Porsche ότι είναι ταχύτερος από το αντίστοιχο ηλεκτροϋδραυλικό set-up που χρησιμοποιείτο στην Panamera S E-Hybrid.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε τα διαφορετικά οδηγικά set-up που έχει στη διάθεσή του οδηγός και τα οποία είναι μέρος του Sport Chrono Package. Επιπλέον των συνήθων ρυθμίσεων Sport και Sport Plus που γνωρίζουμε από άλλα μοντέλα της Porsche με Sport Chrono, υπάρχουν και ειδικές υβριδικές ρυθμίσεις, η E-Power (για αμιγώς ηλεκτρική κίνηση), η Hybrid Auto (για μάξιμουμ αποδοτικότητα), η E-Hold (για διατήρηση ενός μίνιμουμ επιπέδου φόρτισης) και η E-Charge (για φόρτιση καθ’ οδόν με τη χρήση του θερμικού κινητήρα).

Με τις Panamera S και Turbo της δεύτερης γενιάς να αναμένονται στις εκθέσεις αργότερα μέσα στο 2016, η 4 E-Hybrid εκτιμούμε ότι θα είναι διαθέσιμη προς πώληση στα μέσα του 2017. Η τιμή θα ανακοινωθεί λίγο πριν από το εμπορικό λανσάρισμά της και εκτιμούμε ότι στην Ευρώπη θα βρίσκεται κοντά σε αυτή της Panamera S των €90.000.

Το ντεμπούτο της νέας Panamera 4 E-Hybrid θα γίνει για τον Τύπο στις 29 Σεπτεμβρίου και για το κοινό την 1η Οκτωβρίου στο Mondial de lAutomobile 2016, στο Παρίσι. Περισσότερ, λοιπόν, τότε.

[Πηγή Porsche]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube