Επίσημο: Νέα Bentley Bentayga [video]

Επίσημο: Νέα Bentley Bentayga [video]

Λίγες μέρες πριν από την πρώτη της εμφάνιση στην Έκθεση Φρανκφούρτης, η νέα Bentley Bentayga αποκαλύφθηκε επίσημα στο διαδίκτυο.

Η Bentley ταράζει τα νερά των υπερπολυτελών SUV με τη νέα Bentayga. Που δεν είναι μόνο το πρώτο μοντέλο της εταιρίας με ικανότητες κίνησης εκτός δρόμου, αλλά και το ταχύτερο μοντέλο της κατηγορίας, με τελική 301 km/h.

Η Bentayga είναι το μοντέλο που η ίδια η Bentley περιγράφει ως «το ταχύτερο, ισχυρότερο, πολυτελέστερο και πιο ξεχωριστό SUV του κόσμου». Έχει στόχο να προσφέρει πιο γενναίες δόσεις πολυτέλειας από τον ανταγωνισμό του, όπως αυτός θα εκφραστεί σύντομα από τις αντίστοιχες προτάσεις της Rolls-Royce και της Lamborghini. Στο Ην. Βασίλειο η πιο προσιτή εκδοχή της θα κοστίζει £30,000 παραπάνω από το κορυφαίο Range Rover, και συγκεκριμένα £160,200 (€220.000).

Το μήκος της Bentley Bentayga φτάνει τα 5,14 m, το πλάτος της είναι 2,00 m, ενώ το ύψος περιορίζεται στα 1,74 m. Η οροφή της στέκεται δηλαδή 60 mm χαμηλότερα απ’ ό,τι εκείνη του Ranger Rover, δημιουργώντας μια πιο δυναμική σιλουέτα που παραπέμπει περισσότερο στην Porsche Cayenne. Βασίζεται στην πλατφόρμα MLB-Evo, στην οποία πατά και το νέο Audi Q7, και έχει μεταξόνιο 2,99 m. Το εσωτερικό της χαρακτηρίζεται από τη Bentley ως «η πιο εκλεκτή καμπίνα αυτοκινήτου στον κόσμο», και καλύπτεται από πραγματικό δέρμα, ξύλο και μέταλλο, σε τμήματα διαμορφωμένα στο χέρι. Το τριθέσιο πίσω κάθισμα μπορεί να αντικατασταθεί από δύο άνετες πολυθρόνες με 18 ρυθμίσεις και λειτουργία μασάζ. Ο χώρος αποσκευών πάντως, με μόλις 430 lt όταν η εταζέρα βρίσκεται στη θέση της (590 χωρίς αυτή), θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος.

Κάτω από το καπό της Bentley Bentayga βρίσκεται ο νέος 6λιτρος W12 του ομίλου VW, με δύο τούρμπο, συνδυασμό άμεσου και έμμεσου ψεκασμού και απόδοση 608 PS και 91,8 kgm. Μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου οκτώ σχέσεων η κίνηση μεταδίδεται μόνιμα σε όλους τους τροχούς, σε αναλογία 40:60 εμπρός-πίσω. Έτσι το βάρους 2.422 kg SUV εκτοξεύεται από στάση ως τα 100 km/h σε 4,1’’, και δεν σταματά να επιταχύνει πριν φτάσει την τελική ταχύτητα των 301 km/h. Μάλιστα ο τεχνικός διευθυντής της Bentley Rolf Frech υποστηρίζει ότι η Bentayga μπορεί να πετύχει αυτά τα νούμερα ανεξαρτήτως συνθηκών, ακόμα και με θερμοκρασία 40 C. Η μέση τυποποιημένη κατανάλωση φτάνει τα 12,8 lt/100 km, κάτι που αντιστοιχεί σε εκπομπές 292 gr CO2/km.

Η έμφαση στην πολυτέλεια και τις επιδόσεις όμως δεν σημαίνει ότι η Bentley Bentayga δεν θα είναι ικανότατη εκτός δρόμου. «Οι ιδιοκτήτες μπορεί να μην κινηθούν ποτέ εκτός ασφάλτου, αλλά πρέπει να ξέρουν ότι το αυτοκίνητο μπορεί να αντεπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες», τονίζει ο Frech. Γι’ αυτό άλλωστε θα διατίθεται με ηλεκτρονικά ελεγχόμενη αερανάρτηση η οποία διαθέτει τέσσερα προγράμματα για άσφαλτο και άλλα τέσσερα για κίνηση εκτός αυτής, με την ονομασία Responsive Off-Road Setting. Για τη μείωση των κλίσεων δεν υπάρχουν αντιστρεπτικές δοκοί, αλλά ένα ενεργό ηλεκτρικό σύστημα με την ονομασία Bentley Dynamic Ride. Οι στάνταρ ζάντες έχουν διάμετρο 20’’ και ως έξτρα θα προσφέρονται έως 22άρες, ενώ οι δίσκοι των φρένων είναι συμβατικοί, όχι κεραμικοί, και έχουν διάμετρο 400 mm μπροστά και 380 mm πίσω.

Φυσικά η Bentley έχει δεχθεί αρκετές παραγγελίες για τη Bentayga, με τα πρώτα αυτοκίνητα να παραδίδονται στους ιδιοκτήτες τους στις αρχές του 2016. Η βρετανική εταιρία ελπίζει σε πωλήσεις 3.000 αυτοκινήτων ετησίως, κάτι που θα ανεβάσει τον συνολικό όγκο πωλήσεών της πάνω από τα 10.000 αυτοκίνητα.

[Πηγή: Bentley]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube