Επετειακό Peugeot 208 GTi με 208 ίππους

Επετειακό Peugeot 208 GTi με 208 ίππους

Το 208 GTi 30th που γιορτάζει τα 30 χρόνια από το λανσάρισμα του θρυλικού 205 GTi έχει μεταξύ άλλων αυξημένη ισχύ και μπλοκέ διαφορικό Torsen.

Η Peugeot τιμά την ιστορία της και βγάζει στον δρόμο μια επετειακή έκδοση του 208 GTi για τα 30χρονα του GTi που δεν περιορίζεται σε αισθητικές επεμβάσεις αλλά ενσωματώνει ουσιαστικές αλλαγές που ενισχύουν τον σπορ χαρακτήρα του.

Στο Peugeot 208 GTi 30th ο 1.600άρης THP αποδίδει 208 PS αντί για τα 200 του απλού 208 GTi, ενώ μεγαλύτερη είναι η βελτίωση στη ροπή: 30,6 από 28 kgm. Έτσι το επετειακό μοντέλο χρειάζεται 6,5'' για το 0-100 km/h και καλύπτει το 1 km από στάση σε 26,5''. Βελτίωση υπάρχει όμως και σε επίπεδο οικονομίας αφού σε αυτή την εκδοχή ο κινητήρας εκπέμπει μόνο 125 gr CO2/km, αντί για τα 145 gr/km του συμβατικού GTi.

Τα σημαντικότερα νέα ωστόσο αφορούν τη μετάδοση και το στήσιμο. Το στάνταρ χειροκίνητο 6άρι κιβώτο συνδυάζεται με ένα ελεγχόμενο διαφορικό Torsen. Τα νέα ελατήρια φέρνουν το αμάξωμα 10 mm πιο κοντά στον δρόμο, ενώ τα μετατρόχια έχουν αυξηθεί κατά 22 mm εμπρός και 16 mm πίσω και η γεωμετρία της ανάρτησης είναι αναθεωρημένη.

Διαφορετικά φυσικά είναι τα αμορτισέρ αλλά και οι αντιστρεπτικές, με τη μπροστά μάλιστα να είναι πιο λεπτή απ' ό,τι στο συμβατικό 208 GTi. Οι ζάντες έχουν διάμετρο 18'' και φοράνε λάστιχα Michelin Pilot Super Sport διαστάσεων 205/40R18. Οι μπροστά κρύβουν μέσα τους δίσκους διαμέτρου 323 mm που συνδυάζονται με 4πίστονες δαγκάνες της Brembo που φέρουν τα διακριτικά της Peugeot Sport. Τέλος, αναθεωρημένη είναι και η υποβοήθηση του συστήματος διεύθυνσης.



Εκτός από τη διχρωμία μαύρου ματ-γυαλιστερού κόκκινου που φαίνεται στις φωτογραφίες, το 208 GTi 30th θα διατίθεται και σε δύο μονόχρωμες εκδοχές: κόκκινο ή λευκό περλέ. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα διαφέρει από το απλό 208 GTi, αφού κάθε χρωμιωμένη επιφάνεια του νορμάλ μοντέλου στο επετειακό είναι μαύρη ματ. Στο εσωτερικό τη διαφορά κάνουν τα καθίσματα της Peugeot Sport, με alcantara και κόκκινες ραφές, αλλά και το απαραίτητο ταμπελάκι 208 GTi 30th.

Σύμφωνα με τον Pierre Budar, υπεύθυνο εξέλιξης του 208 GTi 30th, η διαφορά σε σχέση με το απλό 208 GTi είναι εμφανής από την πρώτη βόλτα. Το επετειακό έχει σαφώς καλύτερη ελκτική πρόσφυση, ειδικά στις κλειστές στροφές, και προσφέρει πιο σταθερό φρενάρισμα. Το τιμόνι προσφέρει περισσότερη πληροφόρηση και το πλαίσιο είναι πιο ρυθμίσιμο.
 
Το επετειακό 208 GTi 30th θα παρουσιαστεί επίσημα στο Paris Motor Show τον ερχόμενο Οκτώβριο. Έναν μήνα μετά θα ξεκινήσουν και οι πωλήσεις του, ενώ η Peugeot δεν έχει κάνει λόγο για περιορισμένα αντίτυπα οπότε δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. Πιθανότατα... όλοι θα πάρουμε. Ξέρουμε πάντως ότι η Peugeot ετοιμάζει και μια ακόμα ισχυρότερη έκδοση 208 R, στα πρότυπα του RCZ R, οπότε το μόνο που μένει για να θεωρηθεί πλήρης η γκάμα του 208 είναι να προκύψει και κάποια ελαφρύτερη και φτηνότερη έκδοση Rallye. Αλλά προς το παρόν μόνο ο Paolo Andreucci χαίρεται κάτι τέτοιο.

[Πηγή: Peugeot]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube