Avtoros Shaman 8x8, και δεν σας σταματάει τίποτε! [video]

Avtoros Shaman 8x8, και δεν σας σταματάει τίποτε! [video]

Αν το Mercedes-AMG G63 6x6 σας φαίνεται μικρό και «αδερφίστικο», σας έχουμε τη λύση.

Θεωρείτε ότι το Mercedes-AMG G63 6x6 είναι η απόλυτη κορυφή όσον αφορά στις δυνατότητες εκτός δρόμου; Ετοιμαστείτε να απογοητευτείτε.

Πάει το 6τροχο G-Wagen σε βαθύ χιόνι ή μαλακή άμμο; Κολυμπάει στο νερό; Ή μήπως χωράει 12 άτομα; Ε, λοιπόν, το Shaman της ρωσικής Avtoros τα κάνει όλα αυτά. Και είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό στην όψη από το Mercedes-AMG.

Πρώτα απ’ όλα, είναι πολύ μεγαλύτερο: χοντρικά, 40 πόντους μακρύτερο, άλλους 40 πόντους φαρδύτερο και μισό μέτρο ψηλότερο. Υπερέχει και στους κινητήριους τροχούς: αντί για 6 έχει 8. Κάθε τροχός του έχει διάμετρο 1,185 m και λάστιχο χαμηλής πίεσης για να μην βουλιάζει σε χιόνια, αμμόλοφους και βάλτους. To Shaman μπορεί να εφοδιαστεί και με προπέλα για να κινείται στο νερό με έως και 7 km/h, αλλά και χωρίς αυτήν πλέει με 2 km/h χάρη στα λάστιχά του.
 
Η κίνηση 8x8 με τα «κοντά» και το διαφορικό που κλειδώνει, μαζί με την απόσταση των 45 cm από το έδαφος, βοηθούν τον Σαμάνο να υπερβαίνει… μαγικά σχεδόν κάθε εμπόδιο. Κι ενώ οι διαστάσεις του θα έκαναν απαγορευτική την κίνησή του σε στενούς δρόμους ή στην πόλη, έχει σύστημα… οκταδιεύθυνσης που κάνει το θηριώδες ATV πολύ πιο ευέλικτο απ’ όσο θα περιμέναμε. 

Υπάρχει βέβαια και η άλλη όψη του νομίσματος: το Shaman ζυγίζει 4.800 κιλά. Τα 700 kg της διαφοράς από το G63 6x6 μπορεί να μη φαίνονται πολλά, όμως το ρώσικο ATV δεν έχει 5,5λιτρο διτούρμπινο V8 544 ίππων για να το κινεί. Αρκείται σε έναν 3λιτρο 4κύλιδρο τουρμποντίζελ 166 ίππων της Iveco, που του δίνει μια τελική μόλις 70 km/h. Όμως οι «κυνηγοί και ψαράδες που θέλουν να κυνηγούν και να ψαρεύουν παντού» δεν χρειάζονται κάτι πιο γρήγορο στις άγριες ερημιές.

Κι αν αυτό δεν σας παρηγορεί για τις αργές επιδόσεις, θα σας πούμε ότι το Shaman είναι πολύ φθηνότερο από ένα G63 6x6, που θα το βρείτε μόνο στη μαύρη με τιμή κοντά στο εκατομμύριο. Η αρχική τιμή του Shaman είναι «μόνο» €183.125 – αν και θα χρειαστεί να ξηλωθείτε παραπάνω αφού η βασική έκδοση είναι πολύ λιτή και ο κατάλογος των έξτρα μακρύς και αλμυρός… 

Ας αφήσουμε όμως να μας πει κάτι και το πρώην «φιλαράκι», ο Matt LeBlanc, που το δοκίμασε για την πασίγνωστη εκπομπή Top Gear του BBC.

[Πηγή: BBC Top Gear, Avtoros]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube