Αποκάλυψη για το νέο Audi TT [video]

Αποκάλυψη για το νέο Audi TT [video]

Η Audi παρουσίασε επίσημα την τρίτη γενιά του μικρού κουπέ της.

Η Audi παρουσίασε στην Διεθνή Έκθεση της Γενεύης το νέο TT. Μάλιστα, στο εκθεσιακό περίπτερο της γερμανικής φίρμας υπήρχε και η έκδοση S των 310 ίππων.

Όπως σας είχαμε δείξει και νωρίτερα από την διαρροή φωτογραφιών, η σιλουέτα του νέου TT είναι αρκετά πιο αιχμηρή, χωρίς όμως το συνολικό αποτέλεσμα να διαφέρει από την κλασική σχεδιαστική φόρμα των προηγούμενων γενεών. Οι συνολικές του διαστάσεις (4,18 m x 1,83 m x 1,35 m) έχουν διαφοροποιηθεί ελαφρώς, με την κυριότερη αλλαγή να εντοπίζεται στην αύξηση του μεταξονίου (+37 mm).

Πολλά σχεδιαστικά στοιχεία, όπως η μάσκα και τα φώτα, απέκτησαν εντονότερες γωνίες, ενώ ο λογότυπος μετακόμισε από την μάσκα στο καπό και οι θόλοι των τροχών έγιναν πιο έντονοι.

Στο πίσω μέρος, ξεχωρίζουν τα ελαφρώς μεγαλύτερα φώτα τύπου LED και οι δύο στρογγυλές απολήξεις της εξάτμισης που εφοδιάζουν όλες τις εκδόσεις, πλην της S που έχει τέσσερις οβάλ απολήξεις. Ακόμα, το τρίτο φως πλέον είναι μεγαλύτερο και ενώνει «οπτικά» τα δύο πίσω φώτα, ενώ η αεροτομή που βρίσκεται από πάνω του αναδύεται μετά τα 120 km/h.

Το εσωτερικό του νέου TT είχε παρουσιαστεί στο Consumer Electronics Show και ξεχωρίζει από την σύγχρονη και μινιμαλιστική σχεδίαση. Highlight της καμπίνας είναι ο TFT πίνακας οργάνων των 12,3” (1,440 x 540 px) με τρεις διαμορφώσεις, μία κλασική, μία με τις λειτουργίες του συστήματος πολυμέσων και μία συνδυαστική. Έτσι, καταργείται η ανάγκη για δεύτερη οθόνη στην κεντρική κονσόλα. Επιπλέον, οι αεραγωγοί του οδηγοκεντρικά σχεδιασμένου ταμπλό διαθέτουν ενσωματωμένο κουμπί για τον κλιματισμό.

Όπως όλα τα σύγχρονα μοντέλα του ομίλου VW σε αυτό το μέγεθος, έτσι και η τρίτη γενιά του νέου Audi TT είναι «χτισμένη» πάνω στην πολυδιαμορφώσιμη πλατφόρμα MQB. Η νέα πλατφόρμα και η χρήση ακόμα περισσότερων αλουμινένιων τμημάτων μείωσαν το βάρος κατά 50 kg (1.230 kg συνολικά η απλή έκδοση) σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα McPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, όπως συνέβαινε και με την προηγούμενη γενιά. Το σύστημα διεύθυνσης όμως είναι νέο και διαθέτει ηλεκτρική υποβοήθηση.

Οι κινητήρες που απαρτίζουν για αρχή την γκάμα του γερμανικού κουπέ είναι τρεις 2λιτροι 4κυλίνδροι, δύο βενζίνης και ένας πετρελαίου. Ο 2.0 TDI εφοδιάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων και αποδίδει 184 ίππους και 38,7 kgm ροπής, με τα πρώτα 100 km/h να έρχονται από στάση σε 7,2 sec και η τελική ταχύτητα να φτάνει τα 235 km/h. Ακόμα, σύμφωνα με την Audi, η πετρελαιοκίνητη έκδοση του νέου TT απαιτεί μόλις 4,2 lt/100 km καύσιμο, εκπέμποντας μόλις 110 g/km CO2.

Ο 2λιτρος βενζινοκινητήρας TFSI προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, μία με 230 ίππους για την απλή έκδοση και μία με 310 ίππους για την έκδοση S. Η απλή έκδοση των 230 ίππων διαθέτει 37,7 kgm ροπής και συνδυάζεται με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο και μπροστινή κίνηση, με το 0-100 km/h να επιτυγχάνεται σε 6,0 sec και την ηλεκτρονικά περιορισμένη τελική ταχύτητα να φτάνει τα 250 km/h. Σε περίπτωση όμως που εφοδιάζεται με το 6άρι ημιαυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη S tronic και τετρακίνηση quattro, το 0-100 km/h πέφτει 0,7 sec (5,3).

Η κορυφαία προς το παρόν έκδοση ΤΤ S διαθέτει τετρακίνηση, 310 ίππους και 38,7 kgm ροπής. Όταν συνδυάζεται με ημιαυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη S tronic με λειτουργία launch control που βελτιώνει τις επιδόσεις από στάση χρειάζεται 4,7 sec για να πιάσει από στάση τα 100 km/h, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h. Ως στάνταρ πάντως διαθέτει κι αυτή χειροκίνητο 6άρι.

Το νέο TT θα ξεκινήσει την εμπορική του διάθεση λίγο πριν το καλοκαίρι, ενώ μέχρι το τέλος του έτους η Audi θα μας παρουσιάσει και την roadster εκδοχή του.

[Πηγή: Audi]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube