Test ride: NIU NQi-GT Extended

Test ride: NIU NQi-GT Extended

Όταν ανακαλύπτεις ότι η ηλεκτροκίνηση τελικά δεν είναι και τόσο… σατανική, οδηγώντας το NIU NQi-GT Extended δεν μπορείς παρά να αναφωνήσεις ανακουφισμένος, «αλληλούια!».

Το NIU NQi-GT Extended ανήκει στην πιο ακριβή και πολυτελή σειρά «Ν» της NIU, διαθέτοντας τα κορυφαία περιφερειακά και εξαρτήματα της γκάμας της κινεζικής εταιρείας.

Οι γραμμές του NIU NQi-GT Extended είναι ένα κράμα από μεταμοντέρνες κλασικές και σπορ γραμμές, το οποίο όμως λειτουργεί και από εργονομική πλευρά. Οι δύο μπαταρίες ιόντων λιθίου της Panasonic 60V/35Ah είναι τοποθετημένες κάτω από την ποδιά. Κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά και στην κατανομή του βάρους, ενώ μπορούν και να αφαιρεθούν για φόρτιση στο σπίτι -3,5 ώρες χρόνος πλήρους φόρτισης.

Ενδεικτικό της απόδοσής τους είναι ότι με ταχύτητα έως 45 km/h, η αυτονομία του NIU NQi-GT Extended μπορεί να φτάσει και τα 170 km (!) στο πρόγραμμα Ε-Save. Αντίστοιχα στο mode Dynamic, η αυτονομία φτάνει στα 120 χιλιόμετρα.

Ο κινητήρας της Bosch έχει ισχύ 3.000W ή 4,1 PS με τις επιδόσεις του NIU NQi-GT Extended να είναι αντίστοιχες με αυτές από έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης χωρητικότητας 125 cc. Παρόλα αυτά, η τελική του NIU NQi-GT Extended περιορίζεται από το εργοστάσιο στα 70 km/h.

Test ride: NIU NQi-GT Extended, photo credit Moto Magazine/Yorgos Niaounakis
Ο χώρος πίσω από την ποδιά είναι αρκετά φαρδύς και το επίπεδο πάτωμα βοηθά στη μεταφορά μεγάλων αντικειμένων.


To ηλεκτρικό σκούτερ NIU NQi-GT Extended διαθέτει σύστημα σύνδεσης με το ίντερνετ και σε υπηρεσία cloud, μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας 3G και 4G σε συνεργασία με την Vodafone. Ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή της NIU και διά μέσω υπηρεσίας cloud θα έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία της ECU, στο GPS και στο κέντρο βοήθειας της εταιρείας. Επιπλέον θα έχει την επιλογή για απενεργοποίηση της αμφίδρομης επικοινωνίας με τη NIU, χωρίς δηλαδή να στέλνει το smart scooter του κανένα στοιχείο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ BMW CE 04: Με τεχνολογία BMW iX 42 PS και 130 km αυτονομίας

Πέρα από αυτό, το NIU NQi-GT Extended διαθέτει σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα, αυτόματη λειτουργία φώτων (full LED) και οθόνη LCD όπου η ένδειξη για την ταχύτητα αλλάζει όσο αυτή αυξάνεται. Στα επιπλέον του εξοπλισμού του περιλαμβάνεται θύρα φόρτισης USB για smart συσκευές, cruise control και αναδιπλούμενα μαρσπιέ για τον συνεπιβάτη. Οι τροχοί του έχουν διάσταση 12 ίντσες και τα φρένα έχουν αναλάβει δύο δισκόφρενα με συνδυασμένη λειτουργία. Οι αναρτήσεις αποτελούνται από ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι και δύο αμορτισέρ πίσω, ενώ το βάρος του (χωρίς τις μπαταρίες) φτάνει τα 90 κιλά με τις μπαταρίες να ζυγίζουν 11 kg.

Test ride: NIU NQi-GT Extended, photo credit Moto Magazine/Yorgos Niaounakis

Το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεσαι μόλις κυλήσουν οι τροχοί του NIU NQi-GT Extended στον δρόμο, είναι η συμπαγής αίσθηση που παίρνεις και η ενιαία συμπεριφορά από ένα δεμένο σύνολο. Δύσκολα θα βρεθεί ένα κενό στην κίνηση που δεν θα μπορεί να το γεμίσει και να το εκμεταλλευθεί με χάρη το μικρό ηλεκτροκίνητο σκούτερ. Το οποίο, ειδικά με την αθόρυβη λειτουργία του, μοιράζει εκπλήξεις στον περίγυρο. Οι αναρτήσεις δουλεύουν σωστά, ακόμη και με δεύτερο άτομο στη σχετικά ευρύχωρη σέλα.

Ο κινητήρας της Bosch στο full power mode δίνει ζωντάνια στις εκκινήσεις και στις επιταχύνσεις, και δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από έναν αντίστοιχης απόδοσης κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η μέγιστη ροπή που έρχεται από… μηδέν στροφές είναι ανεκτίμητος σύμμαχος για γρήγορο ξεκόλλημα στα φανάρια. Ενώ η επιτάχυνση μέχρι την τελική των 70 km/h είναι παραπάνω από αρκετή για να διατηρηθεί ένας παραπάνω από σβέλτος ρυθμός.

Test ride: NIU NQi-GT Extended, photo credit Moto Magazine/Yorgos Niaounakis
Η έγχρωμη οθόνη είναι εντυπωσιακή, με τις απαραίτητες πληροφορίες και την αλλαγή του χρώματος όσο αλλάζει και η ταχύτητα του σκούτερ.


Το NQi-GT δικαίως φέρει τον τίτλο της ναυαρχίδας στον στόλο της NIU. Αποτελεί δε το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει τόσο υπέρ της λειτουργικότητας όσο και υπέρ του στιλ, τυλιγμένα σε ένα σύγχρονο ηλεκτρικό παρόν. Του Λάζαρου Μαυράκη

Το NIU NQi-GT Extended σε αριθμούς
Κινητήρας Ηλεκτρικός Bosch 3000w
Τελική ταχύτητα 70 km/h
Αυτονομία μπαταρίας 120 km
Βάρος 101 kg
Χρόνος φόρτισης 3,5 ώρες
Τιμή €4.790
Αντιπρόσωπος Muvus ΑΕ

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube