Μεταχειρισμένο: Ford Focus, 2011 έως 2018

Μεταχειρισμένο: Ford Focus, 2011 έως 2018

Η τρίτη γενιά του δημοφιλούς Ford Focus παραμένει ένα ικανό και ευχάριστο στην οδήγηση μικρό οικογενειακό.

Όταν παρουσιάστηκε η πρώτη γενιά του Ford Focus το 1998, αμέσως καθιερώθηκε ως το μικρό οικογενειακό για τους ενθουσιώδεις οδηγούς. Ήταν πρακτικό και καλά εξοπλισμένο και, σε συνδυασμό με την φήμη της Ford για την κατασκευή αυτοκινήτων που έχουν καλή σχέση τιμής προς αξία, σύντομα έγινε ένα από τα δημοφιλή μοντέλα της κατηγορίας του.

Το ίδιο συνέβη και με τις επόμενες γενιές του μοντέλου. Παρά το γεγονός ότι έχουν βαρύνει και είναι κατασκευαστικά πιο πολύπλοκες, έχουν διατηρήσει τον σπορ χαρακτήρα. Η τρίτη γενιά του μοντέλου παρουσιάστηκε το 2011 και εξακολουθεί να θεωρείται ένα από τα κορυφαία στην οδήγηση μοντέλα της κατηγορίας, κουβαλώντας παράλληλα τεχνολογία που οι δύο προηγούμενες γενιές του δεν μπορούσαν καν να φανταστούν.

Το Ford Focus Mk3 διέθετε μία μεγάλη γκάμα κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου. Στην αρχή της καριέρας του, η γκάμα πετρελαίου ξεκινούσε με τον 1.6 TDCi σε δύο εκδόσεις ισχύος, με 95 ή 115 ίππους, ενώ η βενζινοκίνητη διέθετε τον 1.6 Ti-VCT με 105 ή 125 ίππους. Το 2012 ο 1.6 Ti-VCT αντικαταστάθηκε από τον 3κύλινδρο 1.0 EcoBoost με 100 ή 125 ίππους. Εκείνη την εποχή επικρατούσε μια δυσπιστία για την ικανότητα του μικρού βενζινοκινητήρα να κινεί ένα τόσο μεγάλο αυτοκίνητο, αλλά αποδείχθηκε ικανός για το μέγεθος του Focus και με καλή ποιότητα λειτουργίας. Η γκάμα κινητήρων ολοκληρώνεται με τον 4κύλινδρο 1.6 EcoBoost με 150 ίππους ή 182 ίππους, εκδόσεις που ναι μεν προσφέρουν ταιριάζουν καλύτερα στο μέγεθος Focus, αλλά ανεβάζουν και την κατανάλωση.

Ford Focus MTX DRIVE 2

Η αισθητική ανανέωση του 2014 έφερε και αλλαγές στους κινητήρες, με τον 1.6 EcoBoost να γίνεται 1.5, χωρίς αλλαγή στην ισχύ, και τον 1.6 TDCi να αντικαθίσταται από τον καινούριο 1.5 TDCi σε τρεις εκδόσεις ισχύος: με 95, 105 ή 120 ίππους. Η ενδιάμεση έκδοση με τους 105 ίππους αφορά την έκδοση Econetic που δοκιμάζουμε σε αυτές τις σελίδες, διαθέτοντας παράλληλα χαμηλωμένη ανάρτηση και πιο μακριά κλιμάκωση στο 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο.

Αρκετά ήταν και τα επίπεδα εξοπλισμού, με όλα τα Focus να διαθέτουν κλιματισμό, cruise control με περιοριστή ταχύτητας, θύρες USB και Aux, πολυλειτουργικό τιμόνι, ηχοσύστημα Ford Sync, Ford MyKey, Door Edge Protectors και όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες. Όσο βέβαια ανεβαίνουμε σε εξοπλισμό συναντάμε χαρακτηριστικά όπως αυτόματος διζωνικός κλιματισμός, θερμαινόμενο παρμπρίζ, ζάντες αλουμινίου κ.ά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ψηφιακή πλατφόρμα για αγορά μεταχειρισμένων από την CarNext

Οδηγώντας το Focus MK3 θα εκτιμήσεις την καλά ρυθμισμένη ανάρτηση που συνδυάζει το υψηλό επίπεδο άνεσης με τη σπορ συμπεριφορά στη γρήγορη οδήγηση. Με την ενίσχυση της ακαμψίας του εμπρός μέρους που έφερε η ανανέωση, το τιμόνι προσφέρει περισσότερη ακρίβεια, και όλα τα χειριστήρια έχουν αυτή την «καλολαδωμένη» αίσθηση που κάνει τα μοντέλα της Ford τόσο ευχάριστα στον δρόμο. Ψάχνοντας για ψεγάδια σημειώνουμε μόνο τον μεγάλο κύκλο στροφής που ίσως δυσκολέψει όσους κινούνται συχνά στα στενά της πόλης. Οι πιο απαιτητικοί θα ήθελαν και τη δυνατότητα απενεργοποίησης του ESP, όμως το σύστημα δεν είναι ιδιαίτερα παρεμβατικό οπότε σπάνια ενοχλεί.

Ford Focus MTX DRIVE 4

Η σχεδίαση του ταμπλό είναι ογκώδης στο κέντρο της και τα πλήκτρα του ηχοσυστήματος παραπέμπουν σε κινητό τηλέφωνο παλαιότερης γενιάς. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι ένα μίγμα μαλακών και σκληρών καλής ποιότητας, με την συναρμογή να είναι ακόμα καλύτερη.

Στο Focus τρίτης γενιάς οι ψηλότεροι οδηγοί θα ήθελαν να κάθονται λίγο πιο χαμηλά, ενώ το ύψος του καθίσματος του συνοδηγού δεν ρυθμίζεται σε καμία έκδοση. Το σημαντικότερο μειονέκτημα του εσωτερικού του είναι οι χώροι. Ο χώρος για το κεφάλι των πίσω είναι επαρκής, αλλά όχι και εκείνος για τα πόδια τους. Η ύπαρξη ρεζέρβας ανάγκης περιορίζει τον χώρο αποσκευών στα 316 lt, αλλά στο μάτι δείχνει μεγαλύτερος και είναι πλήρως εκμεταλλεύσιμος.

Στις δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP (2012), το Focus απέσπασε πέντε αστέρια συνολικά, με τον βασικό εξοπλισμό παθητικής ασφάλειας να περιλαμβάνει έξι αερόσακους, σύστημα ελέγχου της ευστάθειας και ενεργό σύστημα φρεναρίσματος μέχρι τα 50 km/h.

Πόσο θα μου κοστίσει η συμβίωση;
Το Ford Focus είναι από τα δημοφιλή μικρά οικογενειακά στη χώρα μας, με την τρίτη γενιά του μοντέλου να μην αποτελεί εξαίρεση. Αυτό μεταφράζεται σε πληθώρα επιλογών στην αγορά μεταχειρισμένου. Υπάρχουν όλες οι εκδόσεις κινητήρα, με την πλειονότητα να αφορά αυτές με χειροκίνητο κιβώτιο.

Από πλευράς περιοδικής συντήρησης, το Focus MK3 απαιτεί service λαδιών μια φορά το χρόνο και γενικό κάθε δύο χρόνια, με το κόστος να κυμαίνεται σε χαμηλά για την κατηγορία επίπεδα.

Ford Focus MTX DRIVE 11

Πώς είναι σήμερα;
To μεταχειρισμένο Ford Focus που δοκιμάζουμε είναι ανανεωμένο μοντέλο του 2015 (12ος/2015). Ο 4κύλινδρος πετρελαιοκινητήρας των 1,5 λίτρων αποδίδει 105 ίππους (έκδοση Econetic) και χαρακτηρίζεται από την πολιτισμένη λειτουργία για μοτέρ του είδους. Η ροπή των 270 Nm εξασφαλίζει μεστό τράβηγμα από νωρίς, με το πεντάλ του γκαζιού να έχει καλή απόκριση. Ο ολικός χιλιομετρητής γράφει κάτι λιγότερο από 94.000 km, γεγονός που μαρτυρά ότι πρώτος του ιδιοκτήτης πραγματοποιούσε κατά μέσο όρο 23.000 km.

Παρά τα τόσα χιλιόμετρα, η ανάρτηση εξακολουθεί να ελέγχει σωστά το 5θυρο Focus, ενώ παρόμοια καλή εικόνα παρουσίαζαν και τα φρένα. Επιπλέον, το σύστημα Active City Stop που επεμβαίνει μέχρι τα 50 km/h, εξακολουθεί να λειτουργεί υποδειγματικά.

Πόσο πρέπει να πληρώσω;
Η αγορά μεταχειρισμένου έχει πληθώρα Focus όλων των εκδόσεων, με τις περισσότερες επιλογές να διαθέτουν καλό εξοπλισμό.

Υπάρχουν αυτοκίνητα με τιμή εκκίνησης τις €6.800, με τα πιο φρέσκα και ανανεωμένα να φτάνουν και τις 20.000. Για ένα από τα πρώτα ανανεωμένα του 2014-2015 με πραγματοποιημένα όλα του τα service και προσεγμένη εικόνα, υπολογίστε από €10.000 και πάνω.

Ford Focus MTX DRIVE 3

Τι πρέπει να προσέξω;
Τα πρώτα αυτοκίνητα αυτής της γενιάς με τον 1.0 EcoBoost αντιμετώπιζαν πρόβλημα διαρροής ψυκτικού με αποτέλεσμα η Ford να προχωρήσει σε αντικατάσταση των κολάρων του συστήματος. Ακόμα, βεβαιωθείτε για την καλή λειτουργία του συμπλέκτη και του λεβιέ ταχυτήτων, καθώς και τη λειτουργία του αυτόματου κιβωτίου. Θα πρέπει να πραγματοποιεί ομαλές αλλαγές και να μην έχει διαρροές.

Αμάξωμα–Εσωτερικό
Το εσωτερικό του Ford Focus που δοκιμάζουμε είναι σε άριστη κατάσταση, με τα πλαστικά που το αποτελούν και τις ταπετσαρίες (ειδικά πίσω) να δείχνουν σαν καινούρια. Μόνο η δερμάτινη επένδυση του τιμονιού μαρτυρά τα χιλιόμετρα που κουβαλάει. Όλοι οι διακόπτες και τα χειριστήρια έχουν όμορφη αίσθηση, σαν καινούριου, ενώ τα Door Edge Protectors λειτουργούν στην εντέλεια και συνεχίζουν να προστατεύουν από μικροεπαφές.

Στην ίδια πολύ καλή κατάσταση είναι και όλα τα μονωτικά πλαστικά στο πλαίσιο των θυρών και των παραθύρων. Το ηχοσύστημα εξακολουθεί να λειτουργεί σωστά και η οθόνη του έχει κρατήσει τη ζωντάνια της.

Τα μαύρα πλαστικά χαμηλά στο αμάξωμα δεν έχουν ξεβάψει και τα φώτα εμπρός και πίσω δεν δείχνουν σημάδια γήρανσης.

Ford Focus MTX DRIVE 8

Ανάρτηση-Τροχοί
Το αυτοκίνητο που δοκιμάσαμε είχε 16άρηδες ατσάλινους τροχούς με επώνυμα λάστιχα που έχουν ακόμα αρκετή ζωή. Τα αμορτισέρ δεν μαρτυρούν τα κοντά 94.000 km (!) -απόδειξη αλλαγής δεν βρέθηκε στο ιστορικό του- και εξακολουθούν να προσφέρουν άνεση χωρίς να θορυβούν.

Μετάδοση-Σύστημα διεύθυνσης
Ο λεβιές στο 6άρι κιβώτιο της έκδοσης διατηρεί την ευκολία επιλογής σχέσης και το μαλακό πεντάλ του συμπλέκτη δείχνει ότι ο δίσκος έχει ακόμα «ψωμί».

Το τιμόνι έχει διατηρήσει την πλούσια αίσθηση κατά την οδήγηση και η υποβοήθηση δεν κάνει θόρυβο.

Κινητήρας
Ο χώρος του κινητήρα είναι πολύ καθαρός και παρόμοια πολύ καλή εικόνα παρουσιάζει και ο 1.5 TDCi των 105 ίππων. Λειτουργεί σωστά, είναι ευδιάθετος για στροφάρισμα και στις κρύες εκκινήσεις δεν κάνει θόρυβο ούτε διαφοροποιείται η ποιότητα λειτουργίας του.

“Σας ενδιαφέρει το αυτοκίνητο; Ακολουθείστε τον σύνδεσμο ΕΔΩ!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube