Μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πως η κατάσταση της μπαταρίας θα αντικαταστήσει τα χιλιόμετρα

Μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πως η κατάσταση της μπαταρίας θα αντικαταστήσει τα χιλιόμετρα

Η εξάπλωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αλλάξει και τον τρόπο που αγοράζουμε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στο μέλλον, με την αξιολόγηση της μπαταρίας να είναι σημαντικότερη από τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει ένα όχημα.

Η παραδοσιακή μέθοδος αξιολόγησης ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης βασίζεται κυρίως στον αριθμό των χιλιομέτρων που έχει διανύσει και την ηλικία του, ως ένδειξη της ποιότητας του. Ωστόσο, με την ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η αξιολόγηση τους απαιτεί πλέον την εκτίμηση και της κατάστασης της μπαταρίας βάσει ειδικών δεδομένων. 

Αυτό σημαίνει ότι η αντίληψη για ένα καλό μεταχειρισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα αλλάξει σημαντικά στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας εργασίας πιστοποίησης μπαταριών της European Car Remarketing Association State of Health, Roland Gagel, θα εφαρμοστούν νέα δεδομένα στη διαδικασία αξιολόγησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Με δεδομένο ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν εδώ και αρκετά χρόνια στην Ευρώπη, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό ιδιοκτητών σκέφτεται να πουλήσει το παλιό τους EV και να το αντικαταστήσει με ένα καινούργιο. Μια προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σε μεγάλο βαθμό, προτιμούν να επενδύσουν ξανά σε ένα ηλεκτρικό όχημα κατά την αντικατάστασή τους.

Μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Οι μπαταρίες αποτελούν σήμερα σημαντικό κόστος, αποτελώντας περίπου το 40% της συνολικής τιμής ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Αν και η τεχνολογία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και οι μπαταρίες έχουν γίνει πιο αξιόπιστες, πάντα υπάρχει μια μικρή αβεβαιότητα όσον αφορά την ποιότητά τους. Αυτή η αμφιβολία στην αγορά ενός μεταχειρισμένου ηλεκτρικού αυτοκινήτου πηγάζει από την κακή εμπειρία ορισμένων καταναλωτών με τις μπαταρίες κινητών τηλεφώνων, καθώς έχουν διαπιστώσει ότι η απόδοσή τους δεν παραμένει ικανοποιητική μετά από αρκετά χρόνια χρήσης.

«Ο έλεγχος της κατάστασης της μπαταρίας ενός μεταχειρισμένου ηλεκτρικού οχήματος θα γίνεται απαραίτητος για την εμπορία μεταχειρισμένων EV. Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου οι πιθανοί αγοραστές να γνωρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες. Έχουμε αναπτύξει ένα πρόγραμμα πιστοποίησης για τον έλεγχο της κατάστασης της μπαταρίας», αναφέρει ο Roland Gagel.

«Πιστεύω ότι ηλεκτρικά οχήματα χωρίς διαφανή και αξιόπιστη κατάσταση της μπαταρίας θα είναι πιο δύσκολο να πωληθούν ξανά στην αγορά. Με έναν τυποποιημένο έλεγχο, οι πωλητές και οι αγοραστές μεταχειρισμένων ηλεκτρικών οχημάτων θα αποκτήσουν την απαραίτητη ασφάλεια κατά την διαδικασία αγοραπωλησίας» κατέληξε ο Gagel.

Είναι σίγουρο ότι η αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου αποτελεί μια εντελώς διαφορετική διαδικασία από την αγορά ενός συμβατικού οχήματος. Όσοι επιλέγουν ένα EV έχουν διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες από αυτούς που επιλέγουν συμβατικά μοντέλα. Οπότε είναι λογικό να συμπεριλάβουν και κάποια διαφορετικά ερωτήματα στην αξιολόγηση ενός μεταχειρισμένου ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Σε γενικές γραμμές όσοι θέλουν να προχωρήσουν στην αγορά ενός μεταχειρισμένου EV θα πρέπει να δώσουν βάρος στους παρακάτω τομείς: 

Ηλικία του οχήματος: Όσο πιο παλιό είναι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει υποστεί φθορές στην μπαταρία. Ωστόσο, η παλαιότητα μόνο δεν είναι αρκετή για να κρίνουμε την κατάσταση της μπαταρίας.

Κατάσταση της μπαταρίας: Η κατάσταση της μπαταρίας είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την αξιολόγηση ενός μεταχειρισμένου ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Αυτό περιλαμβάνει την ποσοστιαία χωρητικότητα της μπαταρίας, την απόδοση της και την πιθανότητα οποιασδήποτε αποτυχίας ή δυσλειτουργίας.

Ιστορικό συντήρησης: Η καταγραφή του ιστορικού συντήρησης της μπαταρίας είναι σημαντική για να διαπιστωθεί αν έχουν γίνει τυχόν απαραίτητες επισκευές ή αντικαταστάσεις.

Έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες: Υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη μακροζωία της μπαταρίας.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube