Mazda Aria MX-81: Το πρώτο πρωτότυπο της Mazda σαραντάρισε! [video]

Mazda Aria MX-81: Το πρώτο πρωτότυπο της Mazda σαραντάρισε! [video]

H πιο «ιταλική» ιαπωνική φίρμα γιορτάζει τα 40 χρόνια του πρώτου της πρωτοτύπου, του Aria MX-81. Κόνσεπτ που περιέγραψε πρώιμα την προσεχή Citroën BX. Και επί τη ευκαιρία, κάνει μια αναδρομή στα 60 χρόνια ιταλικής σχεδιαστικής έμπνευσης.

Η «ιταλικής έμπνευσης» σχεδιαστική κατεύθυνση τη Mazda που σήμερα θεωρείται αδιαμφισβήτητη, έρχεται απλώς να επιβεβαιώσει τις ιταλικές επιρροές σχεδιασμού της ιαπωνικής φίρμας που χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’60. Και για να είμαστε ακριβέστεροι από το 1961, σε συνέχεια των πρώτων συζητήσεων μεταξύ του διευθυντηρίου της Mazda και του Giorgetto Giugiaro που τότε ήταν υπεύθυνος για το στούντιο σχεδιασμού της Carrozzeria Bertone στο Torino.

Αλλά θα έπρεπε να κάνουμε υπομονή για δύο δεκαετίες πριν τελικά δούμε τον καρπό της συνεργασίας τους. Στο τέλος αυτής της μακράς κύησης, το πρωτότυπο Mazda Aria MX-81 ντεμπουτάρισε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Tokyo το 1981. Αυτό ήταν και το πρώτο πρωτότυπο για την ιαπωνική φίρμα και προοίμιο μιας μακράς πορείας. Ως πρωτοπόρο, το MX-81 γιορτάζει την 40ή άνοιξη του, μια επέτειο που μνημονεύεται με στιλ από τη φίρμα η οποία, για την περίσταση, δημιούργησε το 13λεπτο ντοκιμαντέρ που μπορείτε να δείτε παρακάτω…

Mazda Aris MX-81 & MX-30
H φωτογράφηση του Aria MX-81 του '81 επαναλήφθηκε εμπρός από το Duomo του Milano ύστερα από 40 χρόνια. Και αυτή τη φορά έχοντας στο πλευρό του το 100% ηλεκτρικό Mazda MX-30. 


Το MX-81, ένα μικρό κουπέ σε σχήμα σφήνας που σχεδιάστηκε από τον Marc Deschamps (Renault 5 Turbo 2) που εργαζόταν τότε στον τορινέζικο οίκο, ήταν το πρώτο ορόσημο της σειράς MX. Ακρωνύμιο για το «Mazda eXperimental», όρος που χαρακτηρίζει τα πιο απαιτητικά μοντέλα της ιαπωνικής φίρμας, εκείνα που εξερευνούν τις νέες κατευθύνσεις.

Σχεδιασμένο μονοκοντυλιά, με ένα ελαφρότατα κεκλιμένο καπό και ένα αντίστοιχο πίσω κρύσταλλο, το ιαπωνικό πρωτότυπο κουπέ προανήγγειλε κατά κάποιο τρόπο τη Citroën BX που παρουσιάστηκε την επόμενη χρονιά, ’82. Και η οποία οφείλει επίσης τις γραμμές της στον Bertone. Στην καμπίνα του, το πρωτότυπο Mazda MX-81 φορούσε ένα από τα πιο παράδοξα τιμόνια της αυτοκίνησης, ενώ τα εμπρός καθίσματα ήταν περιστρεφόμενα για εύκολη πρόσβαση.

Mazda Aris MX-81 restauration
To πρωτότυπο ταξίδεψε από την Hiroshima στο Torino για την ενδελεχή αποκατάστασή του...


Κι ενώ η τρέχουσα πρακτική της εποχής ήταν τα πρωτότυπα να καταστρέφονται ύστερα από την παρουσίασή τους, το MX-81 επέζησε ως εκ θαύματος. Το 2019, ο Nobuhiro Yamamoto, μηχανικός εξέλιξης για τους περιστροφικούς κινητήρες και υπεύθυνος για το πρόγραμμα του MX-5 για πάνω από 40 χρόνια, ξέθαψε το MX-81 από μια αποθήκη στα κεντρικά γραφεία της Mazda στη Hiroshima.

Το πρωτότυπο στάλθηκε στη Mazda Italy, όπου αποκαταστάθηκε προσεκτικά στο Torino. Για να γιορτάσει το τέλος των εργασιών αποκατάστασης, η Mazda αναπαρήγαγε 40 χρόνια αργότερα, τη διάσημη φωτογράφηση του ίδιου MX-81 εμπρός από τον καθεδρικό ναό του Milano, με το τελευταίο μοντέλο της οικογένειας «MX» στο πλάι του. Το αμιγώς ηλεκτρικό SUV της φίρμας, το Mazda ΜΧ-30! Ιστορία που για την περίπτωση επαναλήφθηκε καλοδεχούμενα και νοσταλγικά, και σαφώς όχι ως φάρσα!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube