Luvly O: To ηλεκτρικό που το «φτιάχνεις» μόνος σου και κοστίζει €10.000...

Luvly O: To ηλεκτρικό που το «φτιάχνεις» μόνος σου και κοστίζει €10.000...

Η σουηδική startup Luvly θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τα IKEA των EV, καθώς προσφέρει στο κοινό ένα συναρμολογούμενο ηλεκτρικό μίνι μοντέλο στην τιμή των €10.000...

Αν τα IKEA αποφάσιζαν να κατασκευάσουν κάποια στιγμή ένα ηλεκτρικό όχημα, θα ήταν σίγουρα στη λογική της Luvly. Θα μπορούσε δηλαδή κανείς να το αποκτήσει σε καλύτερη τιμή έναντι του ανταγωνισμού αλλά θα έπρεπε να το συναρμολογήσει μόνος του!

Η Luvly ιδρύθηκε το 2015 και το «O» είναι το πρώτο της μοντέλο που θα κυκλοφορήσει το 2ο εξάμηνο του 2023.

Όπως ίσως έχετε αντιληφθεί, το Luvly O, διαφέρει από τα υπόλοιπα EV και κυρίως τα ηλεκτρικά microcar της αγοράς καθώς δύναται ο ιδιοκτήτης του να το συναρμολογήσει μόνος του. 

Lyvly O

H πραγματική λοιπόν καινοτομία του Luvly O είναι ο τρόπος διακίνησης του. Η σουηδική εταιρεία δεν σχεδιάζει να το πουλάει ολοκληρωμένο αλλά ως κιτ που θα αποστέλλεται «πακέτο» στους αγοραστές του, σε κάθε γωνιά της Γης. 

Το στρατηγικό της σχέδιο προβλέπει επίσης τη δημιουργία μικρών σταθμών συναρμολόγησης του οχήματος, από εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας, για όσους τυχόν δεν επιθυμούν αυτήν την έξτρα... «ταλαιπωρία». Ότι δηλαδή προσφέρει και η -επίσης σουηδική- αλυσίδα επίπλων και ειδών σπιτιού, ΙΚΕΑ. 

Lyvly O

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, το Luvly O, δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως αυτοκίνητο αλλά περισσότερο ως μοτοσικλέτα με κουβούκλιο προστασίας. Ή πιο απλά, ως microcar... Οι διαστάσεις του είναι μικροσκοπικές με το μήκος να ανέρχεται μόλις στα 2,7 m., ενώ το πλάτος και το ύψος φθάνουν τα 1,53 και 1,44 m αντίστοιχα. Παρά τις «μινιόν» διαστάσεις του, το πορτπαγκάζ του είναι αξιοπρεπέστατο έχοντας χωρητικότητα 267 lt.

Το βάρος του τώρα δε ξεπερνά τα 400 kg, με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται λίγο κάτω από τα 100 km/h. Έχει δηλαδή το «γκαζάκι» του!

Παρότι η Luvly δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τον πλήρη τεχνικό κατάλογο του μοντέλου αποκάλυψε κάτι πολύ ενδιαφέρον που έχει να κάνει με τις μπαταρίες του. Θα είναι δύο, αφαιρούμενες, βάρους 15 kg και χωρητικότητας 3 kWh η κάθε μία. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει δυο πράγματα: Ότι η αυτονομία θα κυμαίνεται περίπου στα 100 km (μικρή αλλά ικανοποιητική για αμιγώς αστικό όχημα) και φυσικά, ότι ο ιδιοκτήτης του θα μπορεί να αποκτήσει ένα έξτρα πακέτο μπαταριών το οποίο θα φορτίζει όσο χρησιμοποιεί το όχημα του!

Lyvly O

Ο Håkan Lutz, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Luvly, δήλωσε σχετικά: «H Luvly ιδρύθηκε με σκοπό να δώσει λύση στα προβλήματα των αστικών μετακινήσεων. Όλοι οι χρήστες του δικτύου οφείλουν να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά και κυρίως οικολογικά το περιβάλλον στο οποίο συμβιώνουν. Θεωρούμε ότι με το «Ο» δίνουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα. Επίσης, πιστεύουμε ότι τα σύγχρονα αστικά κέντρα χρειάζονται τέτοιου είδους προτάσεις παρά ογκώδη και ενεργοβόρα οχήματα. Ακόμα κι αν αυτά είναι ηλεκτρικά».

Το Luvly Ο θα ξεκινήσει την εμπορική του σταδιοδρομία στις αγορές από το Σεπτέμβριο του 2023 έχοντας ως τιμή εκκίνησης τα €10.000. Ωστόσο, η σουηδική φίρμα δεν έχει προς ώρας ξεκαθαρίσει εάν σε αυτήν την τιμή θα περιλαμβάνεται το κόστος συναρμολόγησης ή όχι... 
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube