Lotus Emira GT4, 100 kg πιο ελαφριά και sold out το 2022 [video]

Lotus Emira GT4, 100 kg πιο ελαφριά και sold out το 2022 [video]

Η Lotus αποκάλυψε επίσημα την οριστική αγωνιστική έκδοση GT4 της Emira κατά τη διάρκεια ενός shakedown στο Hethel. Η Lotus Emira GT4 είναι 100 kg ελαφρύτερο από την έκδοση δρόμου και κοστίζει €192.500.

Λίγο ύστερα από την παρουσίαση του street legal αυτοκινήτου, η βρετανική φίρμα είχε ανακοινώσει ότι η αγωνιστική έκδοση Lotus Emira GT4 βρίσκεται καθ’ οδόν. Ήγγικεν λοιπόν η ώρα, με τη Lotus Emira GT4 έτοιμη για παραγωγή, με το αυτοκίνητο να ντεμπουτάρει στην πίστα Hethel κοντά επιτελείο της Lotus. Η Emira GT4 είναι το πρώτο μοντέλο της Lotus Advanced Performance, το οποίο κατασκευάζει τα one-off και τα αγωνιστικά αυτοκίνητα της βρετανικής φίρμας.

H Lotus Emira GT4, ομολογκαρισμένη για την κατηγορία FIA GT4, χρησιμοποιεί τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα V6 των 3,5 λίτρων της Toyota. Μοτέρ που εξακολουθεί να αποδίδει 400 ίππους, αλλά η ισχύς του μπορεί να μειωθεί μέσω της ECU της Motec ανάλογα με την ισορροπία απόδοσης (BoP) του αγωνιστικού σαββατοκύριακου. Η Xtrac προμηθεύει το 6τάχυτο σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων με paddles αλλαγής και το διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, ενώ τα αμορτισέρ τα προμηθεύει η Öhlins.

Lotus Emira GT4

Χάρη στο πλήρως απογυμνωμένο εσωτερικό και τα πάνελ του αμαξώματος από συνθετικά υλικά, η Lotus Emira GT4 ελάφρυνε 100 κιλά, για ένα μίνιμουμ βάρος 1.300 κιλών χωρίς τα υγρά -και πάλι, σύμφωνα με το BoP. Υπάρχει επίσης ρολκέιτζ και αγωνιστική ζώνη ασφαλείας έξι σημείων στο μοναδικό μπάκετ, ενώ το ρεζερβουάρ καυσίμου έχει αντικατασταθεί με ένα ρεζερβουάρ 96 λίτρων εγκεκριμένο από τη FIA.

Με τιμή £165.000 (περίπου 192.500 ευρώ) χωρίς φόρους, η Lotus Emira GT4 δεν πρόκειται για ευκαιρία, αν και ένα ποτέ ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό αυτοκίνητο δεν ήταν φθηνό.

Βέβαια, η τιμή δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει τους ενδιαφερόμενους πελάτες να την αγοράσουν, καθώς ο πρώτος χρόνος παραγωγής έχει ήδη εξαντληθεί. Το 2023, η Lotus ελπίζει να αυξήσει την παραγωγή για να εξυπηρετήσει όλους τους ενδιαφερόμενους.

Lotus Emira GT4 & Lotus Type 30 @ Hethel Circuit

Το κλασικό αγωνιστικό αυτοκίνητο που βλέπετε στις φωτογραφίες δίπλα στην Lotus Emira GT4 είναι η Lotus Type 30 του 1965, ένα αγωνιστικό μοντέλο του Group 4 που εφοδιαζόταν με τον V8 4,7 λίτρων από το Ford GT40. 

Αποδείχτηκε αναξιόπιστο αγωνιστικό, αλλά ήταν εξαιρετικά γρήγορο όταν όλα λειτουργούσαν στην εντέλεια -και με τον Jim Clark πίσω από το τιμόνι. Η Type 30 χρησίμευσε επίσης ως βάση για την πρώτη Lotus Europa και, αργότερα, για την Esprit.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube